Nuo kovo pabaigos viešose apsipirkimo vietose, nerenkant PIN kodo, galima atsiskaityti už 50 eurų vertės pirkinį. Anksčiau bekontakčiu būdu galima buvo pirkti už 25 eurus.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, mokėjimai iki 25 eurų šiuo metu sudaro apie 85 proc. visų atsiskaitymų bekontaktėmis kortelėmis, tuo metu iki 50 eurų – net 95 proc. LBA vertinimu, padidinus bekontakčių atsiskaitymų limitą, atvejų, kai reikia įvesti PIN kodą mokant kortele, sumažėjo iki 20 proc.

„Ši sėkminga patirtis paskatino rinkos dalyvius apsvarstyti neterminuotą bekontakčių atsiskaitymų limito padidinimą. Galimybė susimokėti už prekes bei paslaugas bekontakčiu būdu ne tik padeda sutaupyti laiko, bet ir toliau pravers kaip viena iš priemonių stabdyti koronaviruso plitimą“, – teigė laikinai einantis LBA prezidento pareigas Aidas Budrys.

Limito padidinimas ir toliau bus taikomas tik fiziniams pardavimo taškams, sakoma LBA pranešime. Jam galioja įprasti papildomo saugumo sprendimai, pavyzdžiui, kartais mokant limitą atitinkančią sumą gali būti paprašyta įvesti savo PIN kodą. Limito padidinimas netaikomas kortelėms, išduotoms ne Lietuvoje.

LBA primena, kad rekomendacijos dėl saugaus naudojimosi mokėjimo kortelėmis nesikeičia – nereikėtų perduoti asmeninės kortelės arba atskleisti jos PIN kodo nepažįstamiesiems, pravartu turėti atskirą kortelę atsiskaitymams interneto parduotuvėse.

Memorandumą dėl limito padidinimo šių metų kovą pasirašė „Luminor Bank AS“ Lietuvos skyrius, AB SEB bankas, „Swedbank“, AB, AS „Citadele banka“ Lietuvos filialas, AB Šiaulių bankas ir UAB „Revolut Payments“.