Gegužę prezidentas Gitanas Nausėda pasiūlė pusei metų iki 15 proc. sumažinti GPM tarifą, jį taikant darbo pajamoms, kurios nesiekia 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per mėnesį (4143 eurų „popieriuje“).

Taip pat jis pasiūlė paankstinti neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimą iki 400 eurų. Kaip žinia, dabar gyventojui taikytinas NPD apskaičiuojamas pagal formulę: 350 – 0,17 x (darbo užmokestis – minimali mėnesinė alga). Prezidento pateiktame įstatymo projekte formulė atrodo taip: NPD = 400 – 0,19 x (DU – MMA).

Pateikė pasiūlymų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai palaikė G. Nausėdos siūlymą didinti NPD, tačiau prieštaravo siekiui mažinti tarifą.

Tokios pozicijos laikosi ir Vyriausybė, kurios išvadoje aiškinama, kad tarifo mažinimas neatitinka jos programos. „Pritarus siūlymui, susidarytų reikšmingas atotrūkis tarp mažai ir daug uždirbančių gyventojų gaunamos naudos – MMA uždirbančiam asmeniui tarifo mažinimo nuo liepos 1 dienos nauda 2020 metais siektų 77 eurus, o uždirbančiam 4 tūkst. eurų – 1117 eurų, t. y. beveik 14,5 karto daugiau“, – rašoma dokumente.

Už NPD didinimą, bet prieš tarifo mažinimą pasisakė ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Biudžeto ir finansų komitetai. Jie taip pat atmetė kitus Seimo narių pateiktus pasiūlymus.

BFK poziciją antradienį palaikė ir dauguma Seimo narių. „Už“ komiteto teikiamą projektą balsavo 78, „prieš“ – 2, dar 4 susilaikė.

Prieš balsavimą vykusios diskusijos metu BFK narys Mykolas Majauskas sakė, kad skeptiškai vertina šį prezidento pateiktą pasiūlymą.

„Didiname Lietuvos biudžeto deficitą, kas reiškia, kad Lietuvos finansų tvarumas tarptautinių investuotojų akyse blogėja. Turime tai daryti labai atidžiai, turint omenyje, kad deficitas ir taip planuojamas vienas didžiausių Europos Sąjungoje ir vienas didžiausių Nepriklausomybės istorijoje“, – sakė jis.

M. Majauskas pastebėjo, kad dėl N. Nausėdos pasiūlymo jo atlyginimas padidėtų.

„Bet nemanau, kad dėl to Lietuvai tikrai šioje situacijoje būtų geriau. Svarbu atkreipti dėmesį, kad asmenys, kurie turi didesnes pajamas, turi daugiau turto, geriau gyvena, yra labiau linkę taupyti. Šiuo atveju būtų mažiau linkę išleisti, taigi paskatinti ekonomiką, koks yra šio įstatymo tikslas“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys.

Mykolas Majauskas

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys sakė, kad prezidento pasiūlymas yra galimybė parlamentui apsispręsti, kas jis yra.

„Ar jis yra tik vienkartinių piniginių koroninių dozių fabrikėlis, kuris į žmones žiūri, kaip į išlaikytinių visuomenę, kuriame socialinio jautrumo priepuoliai paprastai ištinka prieš rinkimus. Ar vis dėlto žiūrime į save, kaip į laisvos tautos atstovus, kurių tikslas yra padėti žmonėms patiems kurti ateitį ir susigrąžinti orumą“, – kalbėjo jis.

Pasak P. Urbšio, G. Nausėdos siūlymas leistų eiti nauju keliu, kuriame žmogus turėtų galimybę pats uždirbti pinigus.

BFK narė Rasa Budbergytė sakė, kad prezidentas siūlo paramą nukreipti skurstantiems ir nepasiturintiems.

„Parama skiriama dirbantiems žmonėms. Mes visus apdalinome: ir pensininkus <...> Žiūrėkime į visą paketą – didžiausią naudą gautų žmonės, kurie turi pajamas ne tokias ir dideles“, – sakė ji.

Rasa Budbergytė

Viena grupė parlamentarų (Rimantė Šalaševičiūtė, Rimantas Sinkevičius, Vytautas Kamblevičius, Andrius Palionis, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Bronius Bradauskas, Rimas Andrikis, Ona Valiukevičiūtė, Gediminas Kirkilas) siūlė 15 proc. taikyti iki 2 VDU.

Kita grupė (Povilas Urbšys, G. Kirkilas, Rasa Budbergytė, Irena Degutienė, Naglis Puteikis, Algirdas Butkevičius) siūlė 15 proc. taikyti iki 1 VDU.

Kaip kiekvienas iš siūlymų paveiktų gyventojo pajamas „į rankas“ galima pamatyti grafikuose.


Pavyzdžiui, apie 800 eurų „į rankas“ gaunantis darbuotojas dėl NPD didinimo gautų beveik 8 eurų priedą.

Darant prielaidą, kad NPD bus padidintas iki 400 eurų, visi kiti scenarijai (15 proc. tarifas iki 1, 2 ar 3 VDU) jam duotų tiek pat naudos – maždaug 54 eurus per mėnesį.

Skirtingų VDU lubų scenarijai daugiausiai įtakos turėtų gaunantiems didesnes pajamas. Pavyzdžiui, apie 3 tūkst. eurų „į rankas“ uždirbantis asmuo pritartus 1 VDU luboms galėtų tikėtis 69,05 euro priedo, 2 VDU – 138,1 euro, o 3 VDU – 207,15 euro priedo.

Alternatyviems pasiūlymams Seimas antradienį nepritarė.

Savo ruožtu Seimo narė Aušrinė Armonaitė siūlė įvesti 10 proc. GPM tarifą 3 metus nedirbusiems asmenims (pavyzdžiui, grįžusiems emigrantams, jaunimui ar ilgalaikiams bedarbiams). Ji šį pasiūlymą atsiėmė.

Argumentai

Mokesčių mažinimą inicijavęs G. Nausėda aiškino, kad taip siekiama remiantis klasikiniais anticiklinės fiskalinės politikos principais sumažinti vieną iš didžiausių COVID-19 krizės rizikos veiksnių – visuminės paklausos sumažėjimą.

„Jeilio universiteto (JAV) profesorius ir Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Shilleris staigius ekonominės veiklos pokyčius lygina su virusine epidemija ir teigia, kad, siekiant suvaldyti COVID-19 sukeltą ekonominę krizę, kovoti reikia tiek su pačiu virusu, tiek ir su jo sukelta baimės ir pesimizmo naratyvų banga. Todėl ir Lietuvos ekonomikos skatinimo priemonės, pasak Nobelio ekonomikos premijos laureato, pirmiausia turi būti nukreiptos į teigiamų naratyvų sklaidą, kas stiprintų šalies gyventojų pasitikėjimą valstybe.

Žvelgiant į istorinę patirtį, tarp visų ekonominių krizių išsiskiria Didžioji depresija, prasidėjusi po 1929 metų. Būtent šios krizės sprendimų procese garsusis ekonomistas Johnas Maynardsas Keynesas aiškiau apibrėžė anticiklinę fiskalinę politiką. Anticiklinė fiskalinė politika, kuomet – išlaidos auga ir mokesčiai mažėja, reikalinga reikšmingų ekonomikos nuosmukių metu kai –fiksuojama nedidelė infliacija, nedidelės palūkanų normos, krentančios pajamos, augantis nedarbas“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Simonas Krėpšta

Skaičiuojama, kad dėl GPM laikino sumažinimo 2020 metų antrą pusmetį bus negauta 322 mln. eurų mokestinių pajamų, dėl NPD didinimo bus negauta 84 mln. eurų pajamų.

„Dalis pajamų netekimų bus kompensuota dėl laikinojo gyventojų pajamų mokesčio sumažinimo ir NPD padidinimo išaugus vartojimo mokesčių (pridėtinės vertės, akcizų) įplaukoms“, – teigia prezidentas.

Įstatymo projekte siūlomų nuostatų techninis gyvendinimas taip pat pareikalautų 170 tūkst. eurų papildomų valstybės biudžeto lėšų dviejų Valstybinės mokesčių inspekcijos sistemos informacinių sistemų modifikavimui.

Šiuo metu darbo pajamoms iki 7 VDU per mėnesį (9667 eurai „popieriuje“, apie 5850 eurų „į rankas“) taikomas 20 proc. GPM tarifas. Šią ribą viršijanti pajamų dalis apmokestinama 32 proc. tarifu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)