„Dabartiniai valdantieji žadėjo įvertinti antros pakopos fondų veiksmingumą, tačiau, nors veiksmingumo akivaizdžiai nėra – gyventojai palikti be pasirinkimo, jie nori nenori privalo kaupti antros pakopos pensijų fonduose. Pavyzdžiui, Estijos valdžia pernai po rinkimų šio klausimo ėmėsi. Jie sutarė, kad sistema gali egzistuoti, bet dalyviams palikta galimybė pasirinkti – kaupti arba atsiimti sukauptas sumas. Estai patys gali spręsti, kur investuoti savo pinigus, ten žmonėmis pasitikima. O Lietuvoje gyventojams nėra pasirinkimo – privalomas kaupimas pensijai, kai tavo pinigus prižiūri kiti, kurie už rezultatus neatsako. Ir dar tam pridedama 200 milijonų eurų mokesčių mokėtojų pinigų“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete dirbantis Algirdas Sysas.

Socialdemokrato teigimu, nebeturėtų likti pensijų fondo rėmimų visų mokesčių mokėtojau pinigais. Tai yra, siūloma, kad valstybė nebeturėtų prisidėti prie papildomo kaupimo.

„Negali toliau išlikti nuostata, kad privačius pensijų fondus mes finansuojame mokesčių mokėtojų lėšomis. Mano manymu, privatūs fondai turi būti finansuojami iš privačių lėšų. Juk buvo pakeista tik tai, kad pensijų fondų išlaikymas anksčiau buvo užkrautas ant pensininkų, o dabar – ant visų mokesčių mokėtojų pečių.“ – teigia A. Sysas.

Seimo narys siūlo Lietuvoje taikyti panašų modelį kaip estų – leisti žmonėms pasirinkti, ar jie pasitiki pensijų fondais ir patiki jiems savo pinigus, ar investuoja patys. Taip pat palikti galimybę bet kada pasitraukti ir pasiimti sukauptus pinigus.

Delfi primena, kad 2019 metais įsigaliojo nauja papildomo kaupimo pensijai II pakopoje sistema. Pagal ją nebeliko „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus, įsigaliojo nauja kaupimo formulė: 3 proc. (asmeninis indėlis) + 1,5 proc. (prisideda valstybė). Taip pat visi dirbantieji iki 40 metų buvo automatiškai įtraukti į papildomo kaupimo sistemą, su galimybe iš jos išeiti. Automatinis įtraukimas vis pakartojamas, įtraukiant kiekvienais metais naujus dirbančiuosius, o atsisakiusieji iš naujo įtraukiami kas 3 metus, su galimybe atsisakyti. Neatsisakę kaupti pensijai papildomai, vėliau šios galimybės nebeturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)