Kiek uždirba prekybos tinklų darbuotojai?

Vienoje feisbuko grupėje kilo diskusija, kiek uždirba prekybos centrų darbuotojai. Vienos moterys liejo širdį, kad dirbdamos net šventinėmis dienomis „Maximoje“ vieną mėnesį uždirbo vos 380 Eur.

Kita tame pačiame prekybos tinkle Panevėžyje dirbanti kasininkė jau ne vienus metus esą uždirba nuo 560 iki 600 Eur.

Maximos“ salės darbuotoja papasakojo, kad pernai lapkritį už 9 val. pamainas uždirbdavo apie 450 Eur.

Dar viena moteris tikino, kad „Maximoje“ tikrai galima uždirbti daugiau nei minimumą. Jos dukra pernai Nidoje esą uždirbdavo daugiau nei 500 Eur „į rankas“. Be to, anot jos, pavykdavo sutaupyti maistui – įmonė suteikia nemokamus pietus nuo sriubos, karšto patiekalo iki kavos.

Prekybos centro „Iki" darbuotoja esą uždirba apie 600 Eur „į rankas“, o „Lidl“ – apie 700 Eur. Pastarajame tinkle, kaip pasakojo darbuotoja, galima uždirbti ir daugiau, bet reikia dirbti ne tik su kasos aparatu, bet ir sandėlyje, kepti bandeles, krauti prekes ir plauti grindis.

Didžiausios atlyginimų medianos – „Lidl“ ir „Norfoje“

Sodros“ balandžio mėn. duomenimis, didžiausios atlyginimų medianos, siekiančios daugiau nei 1000 Eur popieriuje, buvo fiksuoti dviejuose prekybos centruose – „Lidl“ ir „Norfa“, atitinkamai – 1,223 tūkst. Eur ir 1,104 tūkst. Eur.

Toliau rikiuojasi – „Rimi“ (914 Eur), „Iki“ (879 Eur) ir „Maxima“ (873 Eur).

Tuo metu prekybos tinklų atlyginimų vidurkiai panašūs ir svyruoja nuo 1000 iki 1200 Eur. Savo vidurkiu išsiskiria tik „Lidl“ prekybos tinklas, kurio 2 314 darbuotojų algų vidurkis siekia 1,629 tūkst. Eur.

Atlyginimų vidurkiai dažnai neparodo tikslaus atlyginimų vaizdo, todėl „Delfi“ pasidomėjo, kiek vidutiniškai uždirba kiekvieno tinklo kasininkas-pardavėjas.

„Rimi“ kasininkų-pardavėjų atlyginimai – nuo 640 Eur

Anot „Rimi Lietuva“ personalo vadovės Vaidos Kaikarienės, „Rimi“ kasininkų-pardavėjų atlyginimai prasideda nuo 640 Eur. Dauguma šio tinklo darbuotojų esą uždirba žymiai daugiau, nes atlyginimas didėja, priklausomai nuo darbuotojo kvalifikacijos.

Teigiama, kad karantino metu prekybos tinklas nesustabdė planuotos atlygio peržiūros ir nuo balandžio mėnesio daugumai „Rimi“ darbuotojų darbo užmokestis kilo, nepriklausomai nuo šalyje susiklosčiusios situacijos. Be to, nuo metų pradžios visų tinklo pardavėjų atlygis esą kilo.

„Taip pat peržiūrėjome ir sumažinome reikalavimus tam tikriems priedams gauti, todėl jų buvo išmokėta daugiau. „Rimi“ darbuotojai už savo įsitraukimą šiuo sudėtingu laikotarpiu uždirbo papildomai“, – pasakoja V. Kaikarienė.

Anot jos, darbuotojo atlyginimas priklauso nuo jo kvalifikacijos lygio.

„Prekybos centrų darbuotojai taip pat gauna papildomus priedus, kurie priklauso nuo bendrų prekybos centro ir asmeninių darbuotojo rezultatų, klientų aptarnavimo kokybės bei įsitraukimo į papildomas veiklas, tokias kaip pagalba naujokams, supažindinant juos su darbu, „Rimi“ ambasadorių pareigos. Į visus papildomus priedus darbuotojai gali pretenduoti nuo pat pirmos darbo dienos“, – komentuoja „Rimi“ atstovė.

Ji taip pat pažymi, kad darbo užmokesčio sistema vienodai taikoma visame „Rimi“ prekybos tinkle, nepriklausomai nuo parduotuvės vietos.

„Lidl“ naujoko atlygis siekia 630 Eur

„Lidl Lietuva“ personalo vadovė Sandra Savickienė pasakoja, kad nuo kovo 1 d. visų parduotuvių darbuotojų atlyginimai visoje Lietuvoje buvo padidinti iki 10 proc., nepriklausomai, ar darbuotojas užima pardavėjo, asistento, parduotuvės vadovo pavaduotojo ar vadovo pareigas.

Atsižvelgiant į pragyvenimo lygį ir situaciją darbo rinkoje, anot jos, daugiausiai užmokestis didėjo Vilniuje esančių parduotuvių darbuotojams – neatsižvelgiant į darbo stažą, jiems atlyginimai padidėjo 10 proc. Taip pat buvo padidintas ir motyvacinis priedas, kurį gauna parduotuvių bei logistikos centro Kaune darbuotojai.

„Pavyzdžiui, nuo kovo mėnesio padidinus darbuotojų atlyginimus, Vilniuje naujai įsidarbinusio parduotuvės darbuotojo bazinis atlyginimas siekia 945 eurus (630 „į rankas“ – Delfi). Tuo metu ketverius metus dirbančio lojalaus parduotuvės darbuotojo mėnesio atlyginimas – apie 1125 eurus (733 „į rankas“ – Delfi).

Kasmetinis bazinio atlyginimo augimas yra įrašytas į kiekvieno „Lidl“ parduotuvės darbuotojo darbo sutartį. Taip pat visiems darbuotojams minutės tikslumu apskaičiuojami ir apmokami viršvalandžiai, darbas per poilsį“, – komentuoja S. Savickienė.

Be to, karantino metu visiems parduotuvių bei Kaune esančio logistikos centro darbuotojams buvo padidinti motyvaciniai priedai, jiems karantino metu „Lidl“ papildomai skyrė iki 0,5 mln. Eur.

„Kovo mėnesį, atsižvelgiant į padidėjusius pirkėjų srautus bei išsaugusį krūvį darbuotojams, motyvaciniai priedai buvo padidinti tris kartus – nuo 65 eurų, paprastai mokamų už vieną mėnesį, iki 200 eurų.

Balandį, kai pirkėjų srautai stabilizavosi, motyvacinis priedas siekė 130 eurų, o šiuo metu parduotuvių darbuotojams yra mokamas įprastas motyvacinis priedas“, – pažymi „Lidl“ atstovė.

„Norfos“ kasininkų algosapie 850 Eur

„Sodros“ duomenimis, šių metų kovo mėnesį, lyginant su atitinkamu laikotarpiu 2019 metais, darbo užmokesčio fondas „Norfoje“ (be administracijos) buvo 21 proc. t. y. 620 tūkst. Eur didesnis. 2020 m. kovą lyginant su vasariu, fondas buvo apie 16 proc., t. y. 510 tūkst. Eur didesnis. Vidutiniškai vienas darbuotojas gavo 172 eurais didesnį atlyginimą, neatskaičius mokesčių, vardija „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Balandžio mėn. prekybos tinklo darbuotojų atlyginimai buvo 17 proc. didesni nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Šiuo metu, anot jo, kasininkų atlyginimai „į rankas“ siekia vidutiniškai 850 Eur.

„Nors iki galo apskaičiavimai dar neatlikti, planuojama, kad gegužės mėn. „Norfos“ darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis bus 1200–1250 Eur, neatskaičius mokesčių. Apskritai, lyginant su pernai, šiemet „Norfos“ darbuotojai gauna 15–25 proc. didesnį atlyginimą“, – komentuoja D. Ryliškis.

Anot pašnekovo, bendrovės darbuotojų atlyginimai nėra fiksuoti, jie priklauso nuo darbo rezultatų, kurie apskaičiuojami pagal specialias formules – kuo efektyviau dirbsi, tuo didesnis bus atlyginimas.

Karantino metu įmonė 15 proc. padidino atlyginimo įkainius (priedus) kasininkams, kurie dirba padidintoje rizikos zonoje. Be to, įkainiai (priedai) iki 15 proc. padidinti ne tik už darbą kasose, bet ir už kitas darbines operacijas.

„Mūsų pozicija išlieka tokia, kad atlyginimai rinkoje turi kilti, nes kol kas vis dar atsiliekame nuo europinių standartų. Tačiau tie atlyginimai, kurie mokami „Norfoje“ dabar, yra arti to pastovaus vidutinio darbo užmokesčio, kurį turėtų gauti prekybos sektoriuje dirbantys žmonės.

Prieš kelerius metus esu sakęs, kad jei šiai dienai vidutinis parduotuvės darbuotojų užmokestis siektų 700–800 eurų į rankas, tai, pagal Lietuvos ekonomikos lygį, būtų labai nebloga situacija. Pavyzdžiui, Vokietijoje vidutinis prekybos centre dirbančio žmogaus atlygis – 1200 eurų į rankas. Atlyginimus reikia dar didinti, bet galima sakyti, kad esame teisingame kelyje“, – teigia „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Tačiau tam, kad ir toliau sėkmingai būtų galima didinti darbo užmokestį prekybos sektoriuje dirbantiems žmonės, esą būtinas ir konkurentų indėlis. Anot jo, reikia, kad visas prekybos sektorius žengtų koja kojon ir konkurencinės sąlygos būtų vienodos.

„Maxima“ kasininkė

„Maximos“ kasininko vidutinė alga per karantiną – apie 585 Eur

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė pažymi, kad prekybos tinklo darbuotojo gaunamas atlygis priklauso nuo išdirbtų valandų, įvertinant darbo valandas naktimis ir per šventes, bei nuo priedų pagal motyvacinę sistemą: už pasiektus tikslus, spartą kasoje, apyvartą ir t. t.

Bazinis vidutinis kasininko atlygis „popieriuje“ – 690 Eur (484 Eur „į rankas“ – Delfi) per mėnesį. Salės darbuotojo – 659 Eur (466 Eur „į rankas“ – Delfi) per mėnesį.

„Vidutiniam atlygiui įtakos turi ne darbo vieta mieste ar regione, o konkrečiam darbuotojui mokamas valandinis įkainis, kuris priklauso nuo darbuotojo užimamų pareigų, darbo stažo ir darbuotojo universalumo, t. y. kiek funkcijų darbuotojas gali atlikti, kaip vykdomi padaliniui nustatyti ir individualūs darbuotojo tikslai“, – komentuoja E. Dapkienė.

Anot jos, motyvaciniai priedai darbuotojams iki karantino siekdavo 8-14 proc. nuo bazinio atlyginimo, todėl su priedais kasininko vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius siekė 798 eurų (apie 546 Eur „į rankas“ – Delfi), o salės darbuotojo – 714 Eur (498 Eur „į rankas“ – Delfi).

Pastaruosius tris mėnesius iš eilės „Maxima“ darbuotojams mokėjo ir papildomus priedus už darbą karantino sąlygomis. Karantino metu gaunamas priedas išaugo nuo 8-14 proc. iki 25 proc., skaičiuojant nuo bazinio atlyginimo. Todėl su priedais karantino metu vidutinis kasininko darbo užmokestis siekė 867 Eur (585 Eur „į rankas“ – Delfi), o salės darbuotojo – 790 Eur (541 Eur „į rankas“ – Delfi) per mėnesį.

„Už gegužės mėnesį šiemet iš viso bus išmokėta daugiau nei 1 mln. eurų skatinamųjų premijų, už balandį – daugiau nei 1,1 mln. eurų skatinamųjų premijų, o už kovą išmokėta daugiau kaip 1,5 mln. eurų motyvacinių priedų“, – vardija E. Dapkienė.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė sakė, kad darbuotojams prie atlyginimo mokami priedai ir jų dydis yra skaičiuojamas už prekybinės veiklos rezultatus –
apyvartą, pirkėjų srautus, klientų vertinimus ir kitus veiklos rodiklius.

Karantino Lietuvoje laikotarpiu visiems parduotuvių darbuotojams esą mokamas priedas už darbą apsunkintomis sąlygomis. Šis priedas mokamas, nepriklausomai nuo parduotuvės veiklos rezultatų. Per mėnesį tam skiriama suma siekia ketvirtį milijono. „Iki“ tiksliau neįvardijo, kiek vidutiniškai uždirba prekybos tinklo kasininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)