G. Nausėda penktadienį Kaune pranešė, kad siūlys Seimui laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (maždaug 4 tūkst. eurų „popieriuje“).

Šalies vadovas taip pat siūlys ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Jei būtų pritarta šiems pasiūlymams, didžiausią naudą – 203,79 euro – gautų daugiau nei 4075,80 euro „popieriuje“ (trys 2019 metų pabaigos VDU, t. y. 1358,60 euro) uždirbantys hipotetiniai asmenys.

Visi uždirbantys mažiau galėtų gauti nuo 20,35 euro (kai gauna minimalų mėnesinį atlyginimą, 607 eurus „popieriuje“). Kaip G. Nausėdos pasiūlymai paveiktų kiekvienos pajamų grupės pajamas – grafikuose.

Kaip žinia, šiuo metu GPM įstatyme numatoma, kad 84 VDU per metus (7 per mėnesį), t. y. apie 9,5 tūkst. eurų popieriuje, uždirbantys asmenys nuo šią sumą viršijančių pajamų turi mokėti 32 proc. tarifą.

G. Nausėda penktadienį dar sakė, kad siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

„Ekonomikos skatinimo priemonių naudą turi pajusti ir mažiausias pajamas gaunantys Lietuvos gyventojai, ir sąžiningai mokesčius mokanti vidurinioji klasė, nuo kurios priklauso šalies ateitis. Dabar yra tas metas, kai valstybė turi aiškiai pasakyti, kad nieko nepaliks bėdoje. Šiandien turime padėti pamatus pasitikėjimui, kuris sujungtų visuomenės ir valdžios institucijų jėgas tvaresniam bendram darbui ateityje“, – sakė jis.

Bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.

Šalies vadovas taip pat pasirašė Seimo patvirtintą 200 eurų išmokų pensininkams ir kitiems menkas pajamas gaunantiems asmenims paketą, kuriuo siekiama krizės akivaizdoje pagerinti šių visuomenės grupių padėtį ir suteikti papildomą stimulą ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (484)