Pasijuto nusikaltėle

Kaip teigė J. Jociuvienė, įvykis nutiko trečiadienį.

„10 val. 20 min. sulaukėme pareigūnų vizito. Manęs pačios įmonėje tuo metu nebuvo. Nežinojau, kad atvyks tikrinti.

Tuo metu buvau toli nuo biuro. Man paskambino sunerimusi darbuotoja ir pasakė, kad jame yra trys pareigūnai iš FNTT. Aš atvykti galėjau tik po valandos.

Telefonu vienas iš tyrėjų man prisistatė, pasakė, kad yra pas mus biure ir pasakė, kad gali atlikti patikrinimą įmonėje ir man nedalyvaujant, paklausė, ar sutinku.

Sutikau, nes neturiu ko slėpti“, – apie trečiadienio dienos tikrinimą sakė įmonės vadovė.

Vėliau, kaip teigė, darbuotojos jai pasakojo, kad vadovės pavaduotojai buvo duotas susipažinti dokumentas, kuriame buvo rašoma, kad FNTT turi teisę atlikti tikrinimus neįspėję siekiant nustatyti nelegalius darbuotojus, mokesčių slėpimą, PVM grobstymo atvejus.

„Pareigūnai nesakė, kad viskas dėl gautos dalinės prastovos. Realiai FNTT atlieka grobstymo atvejų tyrimus.

Vėliau buvo apklausiami darbuotojai, kurie buvo, iš dviejų darbuotojų buvo paimti raštiški parodymai. Vėliau el. paštu manęs paprašė atsiųsti įsakymą apie prastovą“, – sakė J. Jociuvienė.

Anot moters, streso visiems buvo labai daug.

„Ta diena tapo nedarbinga. Mes, kaip buhalteriai, jaučiamės nusivylę, savo verslo klientams skiriame laiko neskaičiuodami tam, kad jie išgyventų, juos raminame, aiškiname apie valstybės paramą, paskolas, nors žinome, kad jie su mumis neatsiskaitys, nes jų pajamos nulinės“, – pridūrė ji.

Vadovė tikino, kad iš UT gauta subsidija dalinai prastovai siekė 2550 Eur iš 9843 Eur kovo mėnesio įmonės darbo užmokesčio priskaitytos sumos, kas esą sudaro 26 proc. įmonės darbo užmokesčio biudžeto.

„Bet, kaip supratau, teks tuos pinigus grąžinti ir padėkoti valstybei.

Suprantate, dėl to, kad FNTT tiria finansinius nusikaltimus, o tą darbą turėjo atlikti Valstybinė darbo inspekcija (VDI), kuri tikrina Darbo kodeksą, darbo sutartis.

Reiškia, kad aš esu finansinis nusikaltėlis. Daug metų dirbu su FNTT, bendradarbiauju per buhalterių ir auditorių asociaciją ir žinau, kad ta institucija šiaip sau neateina dėl 2 tūkst. Eur. Jie neturi tiek pareigūnų, nes pareigūnai yra aukšto lygio, apmokyti kitiems tikslams“, – teigė vadovė.

Tiesa, su tikrinimų rezultatais kol kas J. Jociuvienė supažindinta nebuvo.

FNTT: kad tikrino – nereiškia, jog kaltas

FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas tikino, kad pareigūnai tikrinimus atlieka siekdami išsiaiškinti kaip naudojamos valstybės subsidijos verslui pandemijos metu.

„Tarnybos pareigūnai karantino metu atlieka patikrinimus savarankiškai arba bendradarbiaudami su kitomis institucijomis, siekdami išsiaiškinti, kaip naudojamos valstybės subsidijos verslui pandemijos metu, kaip verslas laikosi nustatyto karantino režimo ir t.t.“,– komentavo jis bei teigė, kad patikrinimai savaime dar nereiškia, jog buvo padarytas nusižengimas.

Paprašytas pateikti detalesnę informaciją apie patikrinimų rezultatus bei kiek jų jau buvo patikrinta, kas nustatyta, jis teigė, kad platesnė informacija bus pateikta vėliau.

Taip pat A. Zubriakovas teigė norintis atkreipti dėmesį, kad vykdydami patikrinimus FNTT pareigūnai laikosi visų visuomenės sveikatos specialistų rekomendacijų ir yra aprūpinti visomis sveikatos apsaugos priemonėmis.

Kiek vėliau FNTT išplatino pranešimą, kuriame pateikė daugiau informacijos apie vykdomus patikrinimus.

Buvo teigiama, kad užtikrindama šalies finansų apsaugą ir vykdydama Vyriausybės pavedimus, institucija atlieka kontrolės veiksmus, kuriais siekiama išvengti piktnaudžiavimo naudojant ekonomikos skatinimui ir COVID-19 sukeltoms pasekmėms mažinti skiriamas valstybės lėšas.

„Šiuo metu visoje Lietuvoje vykdomos kontrolės priemonės, susijusios su Užimtumo tarnybos teikiamomis subsidijomis dėl prastovų. FNTT atlieka Užimtumo tarnybai pateiktų prašymų dėl darbo užmokesčio kompensavimo paskelbus įmonės prastovas analizę ir atrenka bei tikrina įmones iš įvairių veiklos sektorių: buhalterinės apskaitos paslaugų, prekybos naftos produktais, autoservisų veiklos, padangų prekybos, didmeninės farmacinės veiklos, siuvimo paslaugų, statybos“, – buvo rašoma pranešime.

Teigta, kad trečiadienį FNTT Vilniaus apygardos valdyba atliko patikrinimą pagal Darbo inspekcijos viešai skelbiamą prastovas paskelbusių įmonių sąrašą.

„Patikrinimo metu iš mažosios bendrijos buvo paimti patikrinimui reikšmingi dokumentai, darbuotojų paaiškinimai. Šiuo metu patikrinimo metu surinkta informacija yra analizuojama, renkami papildomi dokumentai. Jei bus nustatyta pažeidimų, surinkta medžiaga dėl administracinių nusižengimų teisenos pradėjimo bus perduota Darbo inspekcijai, o dėl subsidijos paskelbus prastovą – Užimtumo tarnybai nagrinėti pagal kompetenciją. Pagal direktorės įsakymą mažoji bendrija yra paskelbusi dalinę prastovą iki karantino pabaigos, dirba 4 val. per dieną“, – buvo aiškinama FNTT atstovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)