Į „Akropolį“ nesiveržia

Kai kurie „Akropolio“ prekybos centrai bei juose dirbančios parduotuvės duris atvėrė dar praėjusį ketvirtadienį, iškart po to, kai Vyriausybė priėmė sprendimą dar labiau švelninti karantino sąlygas.

Tiesa, tuomet darbą pradėjo dar ne visos parduotuvės. Buvo skelbiama, kad vėliausiai jos darbą pradės šeštadienį.

Ir nors atrodo, kad savaitgalis turėjo būti pats lankytojų pikas,
Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas teigė, kad žmonės į prekybos centrą grįžta pamažu.

„Pirmasis savaitgalis parduotuvėms atnaujinus darbą, prekybos ir pramogų centruose „Akropolis“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose buvo ramus.

Nors savaitgalį duris atvėrė jau praktiškai visos parduotuvės, kurioms leista vykdyti veiklą sušvelninus karantino priemones, lankytojų srautas buvo nuosaikus“, – komentavo jis bei pridūrė teigiamai vertinantis, kad visuomenė atsakingai ir rimtai vertina esamą situaciją bei stengiasi nesilankyti viešose vietose nesant būtinybės
o į prekybos centrus atvyksta tikslingai, susidarę būtiniausių pirkinių sąrašą ir ilgai neužtrunka.

Jo teigimu, didžioji dalis klientų „Akropoliuose“ lankėsi siekdami įsigyti būtiniausių maisto ir namų apyvokos prekių, tačiau buvo perkančių ir avalynę, drabužius, kosmetiką.

„Akropolis Group“ komunikacijos vadovas teigė norintis priminti, kad į visus prekybos centrus „Akropolis“ įleidžiami tik tie asmenys, kurie dėvi kaukes.

„Smarkiai išaugus lankytojų srautams, esame pasiruošę juos riboti, nors kol kas tokių priemonių neprireikė“, – tikino jis.

„Delfi“ fotografai praėjusį ketvirtadienį lankėsi Vilniaus prekybos centre „Akropolis“. Kaip teigiama, tądien buvo matyti, kad pirkėjai sugrįžti į parduotuves neskuba.

Apsilankiusieji dažniausiai ėjo į maisto prekių parduotuves arba mobiliųjų telefonų salonus, tačiau drabužių ar avalynės parduotuvėse besižvalgančiųjų buvo nedaug. Nuotraukų galerija žemiau:

Sudarė 35 proc. įprasto srauto

Vilniuje įsikūręs prekybos centrasOzas“ duris atvėrė balandžio 25 dieną, šeštadienį, tačiau lankytojų gausa savaitgalis taip pat nepasižymėjo.

Jo valdytoja Ina Augulienė teigė pastebinti, kad kol kas atvykstančių gyventojų srautas auga pamažu, o žmonės labai atidžiai vertina tiek savo savijautą, tiek bendrą informaciją, tiek ir prekybos centro pasiruošimą vykdyti saugumo reikalavimus.

Kalbant apie lankytojų srautą savaitgalį, jis prekybos ir pramogų centre „Ozas“, kaip tikino, sudarė maždaug 35 procentus įprasto savaitgaliams pirkėjų srauto.

„Maždaug panašių skaičių ir tikėjomės. Labiausiai pirkėjus domino apranga ir avalynė sau bei vaikams, sporto prekės, namų apyvokos ir sodo prekės“, – komentavo „Ozo“ valdytoja.

Bendrai ji teigė, kad pagrindinis prekybos centro tikslas šiuo metu – darbuotojų ir lankytojų saugumas.

„Dėl to sulaukėme ne tik daug teigiamų nuomininkų atsiliepimų, bet netgi žinučių socialiniuose tinkluose, kuriomis lankytojai dėkojo už atsakingumą. Buvome maloniai nustebinti.

Į prekybos ir pramogų centrą įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai.

Neturintiems reikiamų apsaugos priemonių jas suteikia apsaugos darbuotojai. Labiau nei tikėtasi pasiteisino pirštinių dalinimas, nes nuolatinis rankų dezinfekavimas dirgina ir sausina odą. Todėl lankytojai labai noriai imdavo pirštines ir jas naudojo apsipirkimo metu, reguliariai dezinfekuodami“, – kalbėjo I. Augulienė.

Nuotraukų galerija, kaip „Ozas“ atrodė šeštadienį, žemiau:

Povilauskas: kol karantinas, nereikalingų apsipirkimų prekybos centruose bus vengiama

Ekonomisto Tado Povilausko „Delfi“ teiravosi ir apie tai, kokia šiandien yra situacija susijusi su gyventojų pajamomis bei ar nėra taip, kad darbo rinkoje didėjant nedarbui, žmonės tiesiog neturi pajamų, todėl mažiau lankosi prekybos centruose.

Jis teigė mažmeninės prekybos pokyčių perspektyvą įprastai vertinantis pagal tai, kaip keičiasi gyventojų pajamos ir kokie yra gyventojų finansinės padėties lūkesčiai, tačiau tikino, kad per šią krizę atsirado dar ir trečias elementas – gyventojų baimė eiti į parduotuves.

„Kokia bus šių veiksnių įtaka mažmeninės prekybos apimčiai?

Nuo karantino pradžios pajamos sumažėjo maždaug 300 tūkst. dirbančiųjų, kurie ilgiau ar trumpiau buvo prastovose, nedarbingumo atostogose ar buvo atleisti, tačiau likusiam milijonui darbuotojų pajamos nesumažėjo, o dėl kritusių galimybių apsipirkti, jie dažnu atveju daugiau ir sutaupė.

Kaip keisis gyventojų pajamos artimiausiu metu, labiausiai priklausys nuo mūsų eksportuojančio sektoriaus – pramonės, transporto, verslo paslaugų – bijau, kad pramonei ir transporto sektoriui gegužė liks prasta, todėl labiau pajamų smukimą gali pajausti ir tų sektorių, mažiau nukentėjusių nuo karantino, darbuotojai, o visa tai persimestų ir į atsargų išlaidavimą gegužę-birželį“, – svarstė jis.

Tadas Povilauskas

Ekonomistas aptarė ir antradienį Statistikos departamento paskelbtus vartotojų lūkesčių rodiklius.

„Jie rodo, kad labai krito gyventojų lūkesčiai dėl ekonomikos pokyčių, tačiau ne taip stipriai pasikeitė gyventojų požiūris į tai, kaip jie vertina savo pačių finansinės padėties galimus pokyčius.

Bet taip panašiai buvo ir prasidedant 2008 metų ekonomikos nuosmukiui, kai žmonės optimistiškiau vertino savo pačių finansinį padėties pokytį negu ekonominės padėties, tačiau galinga pasaulinė krizė lėmė, kad gyventojų finansinė padėtis galiausiai labai greitai pablogėjo.

Kita vertus, ne toks blogas gyventojų pačių finansinės padėties lūkesčių vertinimas yra labai svarbus vartojimui, nes kol žmonės tiki, kad jų pačių finansinė padėtis liks mažai pasikeitusi, tol jie vartoja. Kai dingsta lūkesčiai, smunka ir noras išlaidauti“, – teigė T. Povilauskas.

Jis taip pat užsiminė, kad kol šalyje karantinas ir žmonės patys saugosi, nereikalingų apsilankymų prekybos centruose bus vengiama.

„Juo labiau, vis dar neveikia pramogų ir maitinimo paslaugų vietos prekybos centruose, kurių įtaka prekybos centruose vis didėjo šioms vietoms skiriant daugiau ploto, todėl kol nebus leista lankytis prekybos centruose veikiančiose kavinėse ir pramogų vietose, tol tai irgi neleis sugrįžti į prieš tai buvusį prekybos centruose apyvartos lygį“, – prognozavo ekonomistas.

„Delfi“ primena, kad pirmadienį, balandžio 27 dieną, įsigaliojo antrasis karantino švelninimo etapas, kuriuo leista pradėti dirbti lauko kavinėms, grožio salonams, muziejams, bibliotekoms, botanikos sodams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)