„Gera žinia, kad VDI neišėjo į pogrindį ir dirba nuotoliniu būdu ir intensyviai.

Mūsų pagrindinė veikla šiuo metu orientuota į konsultacijas, patarimų teikimą. Per karantino laikotarpį konsultavome net 17 tūkst. asmenų, per dieną – 1,5 tūkst., plečiame konsultacijas „Facebook“ formatu, el. laiškais“, – spaudos konferencijos pradžioje sakė J. Gricius.

Jis taip pat pabrėžė, kad VDI šiandien vykdo ne tik konsultacijas, tačiau ir inspekcinę veiklą, o inspektacijas atlieka tiek nuotoliniu būdu, tiek fiziškai vyksta tikrinti įmonių.

„Nustatome nemažai pažeidimų.

<...> Visada fiksuodavome pažeidimų dėl darbo teisės klausimų, kaip neapmokėjimas už viršvalandžius, bet karantino laikotarpiu išaiškėjo kita tendencija, ir daugiausia pažeidimų nustatoma dėl darbų saugos reikalavimų nesilaikymo, tai sudaro apie 70 proc. visų pažeidimų“, – sakė jis.

J. Gricius taip pat sakė, kad iš 400 gautų pranešimų dėl viešo intereso, institucija išnagrinėjo apie 350 ir priėmė įvairius administracinius sprendimus.

„Surašėme apie 50 administracinių teisės pažeidimų protokolų, skyrėme apie 6 tūkst. Eur baudų. Tai, vėlgi, yra toks sudėtingas darbas, bet jis bus vykdomas ir toliau, kadangi visgi tie darbuotojai, kurie yra blogesnėje situacijoje ir jaučia, kad jų teisės yra pažeidžiamos, yra ir bus ginami.

Vykdome nelegalaus darbo kontrolę, šis darbas bus vykdomas, buvo vykdomas, nustatėme nemažai nelegalaus darbo fakto. Atlikome 100 inspektavimų, nustatėme apie 120 pažeidėjų arba asmenų, kurie dirbo nelegaliai“, – tikino VDI atstovas.

J. Gricius taip pat tikino, kad problemos sprendžiamos ir Darbo ginčų komisijų pagalba. Jo teigimu, vien per šį mėnesį darbuotojų naudai nurodyta išieškoti apie 900 tūkst. Eur.

„Mes norime pasakyti vieną, kad situacija arba atmosfera nėra labai gera.

Mes turime suprasti, kad bendradarbiavimas su darbo inspektoriais gali vykti ir nuotoliniu būdu, jis turi būti sąžiningas.

Turime suprasti, kad situacijos neišspręsime vien administraciniais veiksmais, nuobaudomis <..> esminis momentas yra susitarimai ir kalbėjimasis su darbuotojais ir tikros sąžiningos informacijos pateikimas“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)