Prezidentas siūlė Seimui svarstyti naujus pakeitimus, kurie leistų Vyriausybei, trūkstant būtinų prekių ar paslaugų, imtis jas skatinančių ir prieinamumą didinančių priemonių, taip pat, jo manymu, produktų kainų reguliavimas galėtų būti leidžiamas tik paskelbus nepaprastąją padėtį.

Šalies vadovas yra teigęs, kad jei bus imtasi reguliuoti būtinųjų produktų kainas, kai kurie produktai gali paprasčiausiai dingti iš parduotuvių lentynų.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta antradienį Seime kalbėjo, kad toks įstatymas nėra suderinamas su efektyvia ekonomine politika ir šalies konstitucinėmis nuostatomis. Buvo teigiama, kad prezidentas nepritaria kainų reguliavimo instrumento suteikimo Vyriausybei ekstremalių situacijų atvejais.

S. Krėpšta pastebėjo ir tai, kad kainų reguliavimas yra ir ypatingai sudėtingas bei brangus procesas, taip pat toks reguliavimas gali sąlygoti didesnius kaštus nei kainų reguliavimo nauda.

„Vienintelis efektyvus būdas užtikrinti kainas, tai – ne pačių kainų ribojimas, bet papildomos priemonės, kurios didintų šių prekių pasiūlą“, – sakė prezidento patarėjas.

Seimo narys Tomas Tomilinas taip pat klausė, ar prezidentūra domėjosi kitų šalių pavyzdžiais dėl kainų reguliavimo.

„Be abejo, žiūrėjome kitų šalių praktiką, kalbėjome su TVF, ir aiškiai pamatėme, kad kainų reguliavimas buvo daromas kariniu laikotarpiu, kitais atvejais buvo imtasi kitų priemonių“, – atsakė jis.

„Delfi“ primena, kad Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pasirašė dekretą, kuriuo grąžina Seimui pakartotinai svarstyti balandžio 7 d. priimtus Civilinės saugos, Nepaprastosios padėties įstatymo ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymų pakeitimus, kuriais numatyta galimybė valstybės valdžios institucijų sprendimais nustatyti tam tikrų prekių ar paslaugų pardavimo ar tiekimo apribojimus, įskaitant ir maksimalias prekių ar paslaugų kainas.

Prezidento nuomone, valstybinis kainų reguliavimas galimas tik išimtiniais atvejais, kai reikia ypatingų – nepaprastų priemonių, pavyzdžiui, šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį.

„Valstybinio lygmens ekstremalios situacijos dėl įvairių priežasčių yra skelbiamos beveik kasmet, todėl tokios aplinkybės savaime nesudaro pagrindo taikyti itin sudėtingas ir rizikingas kainų reguliavimo priemones. Praktika ne kartą patvirtino, kad kainų stabilizavimą leidžia pasiekti ne ribojimai, bet trūkstamų prekių ir paslaugų pasiūlos didinimas ir biurokratinių kliūčių mažinimas.

Grąžindamas Seimui įstatymų paketą tobulinti, teikiu pasiūlymą įpareigoti Vyriausybę iškilus poreikiui efektyviai spręsti staiga išaugusių kainų problemą ne neveiksmingais draudimais, o prekių prieinamumo ir pasiūlos didinimo priemonėmis“, – anksčiau sakė prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)