Prisiskambinti ir registruotis – neįmanoma

Žurnalistė, keliautoja Goda Juocevičiūtė feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame pasakoja negalinti registruotis Užimtumo tarnybos interneto svetainėje dėl išmokos.

„Gyvenime nesu gavusi kažko, ką bent teoriškai galima būtų gauti nieko nedarant. Ir po vaiko gimimo ankstesnis visiškai legalaus darbo stažas priskaičiuotas nebuvo, jokios motinystės išmokos anuomet nepriklausė, tad „pailsėjusi“ penkias dienas jau dirbau – kitos alternatyvos nebuvo.

Šį sykį pagal karantino tvarką patenku tarp tų mokesčių mokėtojų, kam turėtų priklausyti už neįmanomą vykdyti veiklą (mano atveju – gidavimą) kompensacija du šimtai kažkiek eurų. Labai didelio skirtumo ši suma neteikia, bet žadu su ja atsiimti už viską, ko anksčiau nereikalavau ir negavau“, – pasakoja moteris.

„Taigi, reikia Užimtumo tarnybos tinklalapy registruotis ir pildyti formą. Spėkite, ar veikia. „Iš Užimtumo tarnybos svetainės negautas atsakymas“, – meta vis tą pačią eilutę arba puslapis išvis nepasikrauna.

1883 prisiskambinti kol kas – tokie pat šansai kaip kovo 27 d. 20 val. 7 min. apsiniaukusiame danguje buvo šansų pamatyti tarp Mėnulio ir Veneros praskriejančią Tarptautinę kosminę stotį“, – tęsia ji.

G. Juocevičiūtė priduria, kad tikriausiai Užimtumo tarnybai tikra naujiena, kad nuo balandžio 5 d. – apkrova dėl paraiškų.

Asociatyvi nuotr.

Visą darbo dieną bandė registruotis

Apšvietimo dailininkas, režisierius, šou versle dirbantis Daumantas Jančaitis „Delfi“ pasakoja, kad atsikėlęs nuo pat 8 val. ryto perskaitė krūvą informacijos ir įvairiais telefonais bandė susisiekti su specialistais, tačiau nė vienas jų neveikia.

„Svetainėje iš meniu toliau niekur nenueisi: ar tu būsi darbdavys ar individualia veikla dirbantis asmuo – nė viena funkcija po meniu neveikia.

Užimtumo tarnybos puslapyje parašyta „registruotis nauju bedarbiu“ – ten nurodai, kad esi dirbantis pagal individualią veiklą. Bandžiau ir tai – neveikia. Dabar sugaišau daugiau nei 7 val. – beveik visą darbo dieną – bandydamas gauti tai, kas man priklauso pagal įstatymą“, – dėsto vyras.

Bekalbant telefonu su pašnekovu, jis patikino, kad pagaliau iš Užimtumo tarnybos atėjo interneto svetainės registracijos patvirtinimas, t. y. po 6 val., užpildžius registraciją, norint prisijungti, bet ne dėl išmokos gavimo.

D. Jančaitis pažymi, kad prieš porą savaičių buvo nuspręsta dėl naujos tvarkos ir registracijos pradžia buvo paskelbta balandžio 5 d. „Kaip gali pradėti registruotis, jei tai – sekmadienis – ne darbo diena?“ – piktinasi jis.

„Mūsų valstybinės įstaigos neveikia, jos prieš dvi savaitės jau žinojo, kad šiandien bus krūva prašymų, sistema neveiks. O kreiptis pagalbos telefonu irgi neįmanoma. Ne visi žmonės yra technologiškai raštingi. Man net buvo sunku rasti informaciją, kuri būtina žmonėms“, – sako vyras ir priduria, kad išmokos dydis – 257 eurai – itin juokinga suma.

„Tai – spjūvis į veidą, įžeidimas, bet vis nors kiek padeda. Aš už praeitus metus sumokėjau 8 tūkst. eurų mokesčių. Tai net buto nuomos nepadengia tokia suma. Visgi ji reikalinga, nes mažina mano patirtus nuostolius“, – pasakoja režisierius.

Prašymus jau pateikė 8,7 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų

Kaip „Delfi“ informavo Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė, tarnybos interneto svetainėje ir el. paslaugų portale išaugo lankytojų skaičius, todėl balandžio 6 d. ryte buvo informacinės sistemos sutrikimų, tačiau greitai jie buvo pašalinti, ir šiuo metu informacinė sistema veikia normaliai.

„Užimtumo tarnyba el. paslaugas teikia 24 val. per parą ir 7 dienas per savaitę, todėl, nepavykus pasiekti ar pateikti norimos informacijos, prašome klientų bandyti tai daryti ne piko metu“, – atkreipia dėmesį M. Jankauskienė.

Užimtumo tarnyba akcentuoja, kad svetainėje www.uzt.lt sukurta speciali rubrika „Aktualu karantino laikotarpiu“, kurioje atskirose skiltyse „Subsidija darbdaviams„ ir „Savarankiškai dirbantiems asmenims“ yra pateikta informacija norintiems kreiptis dėl subsidijų.

„Taip pat prašome skambinti čia nurodytais klientų aptarnavimo skyrių darbuotojų kontaktais“, – sako Užimtumo tarnybos atstovė.

Darbdavių ir savarankiškai dirbančių asmenų prašymų registracija Užimtumo tarnyboje dėl valstybės paramos karantino laikotarpiu prasidėjo balandžio 6 d.

Užimtumo tarnybai prašymus subsidijoms pateikė 8746 savarankiškai dirbantys asmenys ir 72 darbdaviai dėl į prastovas išleisto 361 darbuotojo.

„Darbdaviai, kurie ekstremaliosios situacijos ir karantino metu darbuotojams ar jų grupei paskelbia prastovas, galės pasinaudoti valstybės subsidijomis darbo užmokesčiui – nors dar laukiama galutinio Seimo sprendimo, planuojama, kad subsidijos sieks 90 proc. arba 70 proc. darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne mažiau nei minimalioji mėnesio alga“, – skelbiama Vyriausybės interneto svetainėje.

Kam priklauso išmokos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paaiškino, kur ir kaip kreiptis dėl išmokos. Ministerija atkreipia dėmesį, kad šiek tiek skiriasi tvarka Užimtumo tarnyboje registruotiems ir neregistruotiems asmenims.

Jeigu savarankiškai dirbantis asmuo Užimtumo tarnyboje nebuvo registruotas bedarbiu ar ieškančiu darbo, prašymą gali pateikti elektroniniu būdu, naudojantis Užimtumo tarnybos interneto svetainėje www.uzt.lt prieinama elektronine paslauga „Registracija“.

Jeigu savarankiškai dirbantis asmuo Užimtumo tarnyboje yra ar buvo registruotas bedarbiu ar ieškančiu darbo, prieš tai susisiekęs su savo konsultantu, prašymą pateikia: elektroniniu paštu (nurodytu darbo ieškančio asmens registracijos kortelėje), siunčiant užpildytą prašymą į Užimtumo tarnybos skyrių, kuriame yra registruotas, arba paštu, siunčiant užpildytą ir pasirašytą prašymą į Užimtumo tarnybos skyrių, kuriame yra registruotas.

Prašymas gali būti pateiktas tik vieną kartą ekstremalios situacijos ir karantino laikotarpiu.

Be to, pažymima, kad teisę gauti išmoką turi šie savarankiškai dirbantys asmenys:

• individualių įmonių savininkai;
• mažųjų bendrijų nariai;
• tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai;
• asmenys, kurie verčiasi individualia veikla (įskaitant dirbančius su verslo liudijimais);
• fiziniai asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla; šeimynos dalyviai;
• asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis arba pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Savarankiškai dirbantis asmuo turi atitikti visas šias sąlygas:

• Savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per paskutinius metus ir nebuvo išregistruota iki dienos, kai Vyriausybė paskelbė ekstremalią situaciją ir karantiną.
• Nedirba pagal darbo sutartį, neturi darbo santykiams prilygintų teisinių santykių, negauna darbo pajamų.
• Neturi likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.
Išmoka pasinaudoti galės ir nuo socialinio draudimo įmokų atleisti asmenys: pensininkai, neįgalieji, pirmą kartą pradėję veiklą.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)