Sumažėjus pajamoms 50-30-20 taisyklę galima adaptuoti

Sumažėjus atlyginimui, netekus darbo ar gaunamas pajamas paveikus kitoms aplinkybėms, 50-30-20 taisyklę galima koreguoti. Valdant krizinį biudžetą ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Finansų programos direktorė doc. dr. Asta Klimavičienė pataria 50 proc. pajamų ir toliau skirti būtiniesiems poreikiams, o 20 taupymui skirtų procentų laikinai galima ir nekaupti.

Kalbėdama apie laisvalaikiui skiriamą sumą (rekomenduojami 30 proc. nuo atlyginimo), doc. dr. A. Klimavičienė pataria net ir sunkmečiu bent mažą dalį pajamų skirti asmeniniams poreikiams patenkinti.

„Finansiniai sunkumai ir nepriteklius – neeilinė, susitelkimo ties tinkamu asmeninio biudžeto valdymu ir teisingų sprendimų priėmimu reikalaujanti situacija. Tačiau net ir perėjus prie taupymo režimo finansų ekspertai rekomenduoja, jei įmanoma, bent šiek tiek pinigų skirti pramogoms. Toks sprendimas sunkmečiu padės išlaikyti gerą psichologinę savijautą bei sustiprins teigiamą emocinę būklę. Krizės metu gėlių puokštę nusipirkęs žmogus jausis pozityviau, o tuo pačiu parems ir sunkius laikus išgyvenantį verslą“, – sako doc. dr. A. Klimavičienė.

Finansinę pagalvę reikia naudoti protingai

Finansinių nestabilumų metu svarbu teisingai valdyti ne tik savo gaunamas pajamas, bet ir santaupas, kurios tam tikrą laiką gali gelbėti sumažėjus pajamoms arba jų netekus. A. Klimavičienė asmeninėje sąskaitoje rekomenduoja turėti apie 3-6 mėnesių atlyginimų sumą.

Asta Klimavičienė

„Netekus darbo ar sumažėjus pajamoms finansinė pagalvė yra tam tikrą laiką pinigų šaltinį užtikrinantis sprendimas. Tačiau jis anksčiau ar vėliau išseks, todėl santaupomis švaistytis nedera. Žmogus neturėtų sau kas mėnesį iš finansinės pagalvės išsimokėti viso atlyginimo. Jį naudoti reikėtų adekvačiai ir taupiai“, – pataria A. Klimavičienė.

Valstybės parama nėra dovana

Mažindama ekonominę įtampą valstybė sudarė sąlygas kuriam laikui atidėti mokėjimus už elektrą ir dujas. Tačiau finansų ekspertė pataria sau nuolat priminti, jog mokesčių atidėjimas nėra dovana ir šią sumą po kurio laiko reikės grąžinti.

„Valdant savo išlaidas derėtų prisiminti, kad šiandien naudojamos dujos ar elektra nėra nemokama paslauga. Taip, valstybė siūlo padėti, tačiau išlaidos tėra perkeliamos į ateitį. Planuojant savo biudžetą šį faktą būtina turėti omenyje ir įvertinti visas esamas bei galimas išlaidas“, – sako ISM universiteto dėstytoja doc. dr. A. Klimavičienė.

Taupymas turėtų tapti įpročiu

Ekonomika nuolat svyruoja, todėl ateityje tiek gyventojų, tiek valstybės lauks dar ne vienas išbandymas. Pasak finansų ekspertės, šiandieninis išbandymas – proga įvertinti savo finansinę situaciją, biudžeto valdymą, pasidaryti išvadas, galvoti į priekį ir nusistatyti savo finansinius tikslus.

„Kiekvienas turime savo rūpesčių, savo darbų, savo rutiną. Tačiau šiandien puikus metas sustoti ir įvertinti savo finansinę būklę. Kiekvienas turėtų sau užduoti kelis klausimus: ar mane tenkina tokia finansinė situacija? Ar aš galvoju į priekį? Ko aš noriu ateityje?“, – sako ISM universiteto Finansų programos vadovė.

A. Klimavičienė akcentuoja, kad kaupimas turėtų tapti kiekvieno žmogaus įpročiu. Ji pataria kiekvienam žmogui turėti atskirą elektroninę sąskaitą, pasidaryti automatinius mokėjimus ir periodiškai ten pervesti tam tikrą atlyginimo dalį, nes ištikus sunkmečiui finansinė pagalvė gali tapti didele pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)