Kaip rašė ELTA, darbdaviai, kurių veikla dėl karantino sustojo ar sulėtėjo, jau dabar gali skelbti prastovas, už kurias bus teikiama subsidija. Tokią žinią ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje pranešė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Tačiau registruotis gauti subsidiją reikėtų nuo balandžio 5 dienos Užimtumo tarnyboje. Visi verslai, kurie patiria vienus ar kitus sunkumus ir išleidžia asmenį ar grupę asmenų prastovai, jie turi teisę į subsidiją“, – spaudos konferencijoje sakė L. Kukuraitis.

„Delfi“ primena, kad paskelbus ekstremalią situaciją arba karantiną sudėtingais atvejais darbdaviai gali skelbti prastovą arba dalinę prastovą, o valstybė yra pasirengusi prisidėti prie darbo užmokesčio mokėjimo darbuotojams.

„Subsidijas darbo vietų išlaikymui prastovos metu dėl ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo galės gauti ir smulkios įmonės.

Subsidija nebus skiriama valstybės ir savivaldybės institucijoms ar įstaigoms, profesinėms sąjungoms, religinėms bendruomenėms (bendrijoms), asociacijoms“,– buvo teigiama SADM gautuose atsakymuose.

Taip pat, kaip aiškinama, kai įmonėje paskelbiama prastova dėl ekstremalios situacijos ar karantino, darbuotojas turi gauti ne mažiau nei minimali mėnesio alga (jeigu darbuotojas dirba pilnu etatu) ir iš jo negali būti reikalaujama atvykti į darbą.

Minimali mėnesio alga šiuo metu siekia 607 eurus „ant popieriaus“ arba 437 eurus „į rankas“. Dėl subsidijos darbo užmokesčiui darbdaviai turės kreiptis į Užimtumo tarnybą.

Aiškinama, kad fiksuotą išmoką iš Užimtumo tarnybos galės gauti ir savarankiškai dirbantys asmenys.

„Fiksuoto dydžio išmoką gaus visi savarankiškai dirbantys asmenys, kurie iki kreipimosi dienos faktiškai vykdė veiklą, yra sumokėję privalomojo sveikatos draudimo įmokas ne mažiau kaip už 3 mėn. per pastaruosius metus iki ekstremalios situacijos paskelbimo ar karantino ir nėra skolingi „Sodrai“ jokių kitų įmokų (PSD yra valstybinio socialinio draudimo dalis ir yra mokamas kas mėnesį, kitų įmokų, kurias moka kartą per metus deklaravę pajamas, sumokėti dar neturėjo). Taip pat tie, kurie nedirba pagal darbo sutartį ir neturi darbo santykiams prilygintų teisnių santykių.

Vykusioje spaudos konferencijoje paklausus, ar subsidijas gaus visi dirbantieji, net ir tie, kurie visas įmokas susimoka kartą per metus, socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė tikino, kad taip.

„Taip, gaus visi. esame pateikę išaiškinimą, kad visi tie žmonės, kurie per 12 mėnesių 3 mėnesius vykdė tam tikrą veiklą, nesvarbu, kada jie mokėjo tas įmokas, ar į priekį, ar sveikatos draudimą moka kas mėnesį, o gal buvo atleisti nuo įmokų mokėjimo, nes yra pensijinio amžiaus, visi tie žmonės, gaus“, – sakė ji.

Taip pat išmoka pasinaudoti galės ir nuo socialinio draudimo įmokų atleisti asmenys: pensininkai, neįgalieji, pirmą kartą pradėję veiklą.

Savarankiškai dirbantiems asmenims priskiriami: individualių įmonių savininkai; mažųjų bendrijų nariai; tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai; asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme (advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai, verslo liudijimus turintys asmenys ir kiti asmenys); fiziniai asmenys, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra lygus 4 ekonominio dydžio vienetams arba didesnis; šeimynos dalyviai, asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis arba pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Pagalba darbuotojams ir verslui karantino metu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)