Suma neatrodo logiška

Vilnietė Inga (vardas pakeistas, asmuo redakcijai žinomas- red.), gyvenanti Santariškių rajone, M. Marcinkevičiaus gatvėje, pasakojo vasario 6 dieną gavusi vietinės rinkliavos sąskaitą už komunalinių atliekų tvarkymą. Jos teigimu, mokestis už visus 2020-uosius siekė 138,36 Eur, kas, išdalinus už ketvirtį, išeina po 34,59 Eur.

„144,39 kv.m. ploto bute gyvename trise – 2 suaugę ir 1 vaikas, kuriam nėra nė dvejų metų, todėl tokia suma neatrodo nei proporcinga, nei logiška. Niekada negalėjau pagalvoti, kad už šiukšles mokėsiu tiek pinigų.

Kai prieš trejus metus nusipirkome šį butą, už šiukšlių išvežimą kiekvieną mėnesį mokėjome ne daugiau kaip 6 eurus. Tuomet šiukšlių kaina buvo skaičiuojama atsižvelgiant į bute gyvenančių žmonių skaičių.

Vadinasi, net labai grubiai skaičiuojant, dabar mokame kone dvigubai daugiau“, – skaičiavo ji.

Nors kaina ir kilo, moteris sakė negalinti pasakyti, kad gerėjo teikiamų paslaugų kokybė.

„Jei anksčiau konteineriai mūsų namų kvartale stovėjo ties kone kiekvienu namu arba, kitaip tariant, tiesiai po langais, tai dabar, kad ir kaip juokingai beskambėtų, vizitą iki konteinerių su vyru planuojame – jie yra į priešingą pusę nei statome automobilį.

Suprantu, kad požeminiai bei pusiau požeminiai konteineriai yra modernesni, suprantu ir kodėl sumažino konteinerių kiekį, kad šiukšles reikia rūšiuoti ir panašiai, bet niekaip negaliu suprasti, kodėl už mes šiukšles turime mokėti brangiau, nes trise gyvename dideliame bute, nei tie, kurie trise gyvena perpus mažesniame. Ar tai reiškia, kad gyvendami didesniame bute automatiškai talpiname daugiau šiukšlių?“, – klausė ji.

Moteris sakė, kad gyvendama didesniame bute ir taip kas mėnesį daugiau moka už buto administravimą, bendrą namo šilumą ir elektrą, laiptinių valymą.

„Ir, tiesą pasakius, kartais šie mokesčiai būna net didesni nei būsto šildymo kaštai. Tačiau, jei šiuos mokesčius dar galiu pateisinti, mokestis už šiukšlių išvežimą, susietas su būsto plotu, man – mįslė“, – sakė gyventoja.

Ji tikino, kad rinkliavą, žinoma, sumokės, tačiau džiaugėsi, jog ją reikia mokėti tik kartą metuose.

Pagalvojo apie pensininkus

130 Eur sąskaitą už atliekų tvarkymą taip pat sakė gavusi ir Užupyje gyvenanti vilnietė Simona.

Ji teigė suprantanti, kad jos buto kvadratūra siekia 140 kv.m., tačiau labiausiai siutina tai, kad pastaruoju metu buvo susidurta ne su viena problema, susijusia su šiukšlių išvežimu.

„Bent jau pirmaisiais mėnesiais perpildyto ir neužsidarančio konteinerio vaizdas buvo įprastas. Stovi su šiukšlių maišu ir suki galvą, kur jį dėti, nors, pasirodo, šiukšlių tvarkymas kainuoja šimtus eurų. Natūralu, kad už tokią sumą tikiesi ir kokybiškų paslaugų.

Be to, pavyzdžiui, rūšiavimo konteinerių prie mūsų namo nėra. Nešame plastiką į toliau esančius konteinerius, bet artimiausi yra nuolat perpildyti. Nė kiek neperdedu, plastikas krenta per viršų, o mes kalbame apie kažkokią ekologiją. Tada maliesi su tuo savo plastiku aplink visą rajoną, kol randi neprikrautą konteinerį.

Mano įsitikinimu, kaina šiuo metu ne tik prasilenkia su paslaugų kokybe, bet ir su sveiku protu“, – kalbėjo Simona bei pridūrė, kad jei dirbančiam žmogui susimokėti 100 Eur už atliekų tvarkymą yra „bala nematė“, pensininkus, gavusius tokias sąskaitas, gali ištikti ir infarktas.

Didėjo atliekų išvežimo įkainis

Dėl padidėjusių atliekų tvarkymo kainų „Delfi“ susisiekė su Vilniaus savivaldybe. Jos šilumos ir vandens poskyrio patarėjas Vytautas Bureika paaiškino, kas lėmė tokį kainų šuolį.

„Viena pagrindinių priežasčių (dėl kainos kilimo- red.) – padidėjęs atliekų išvežimo įkainis.

Ši kaina padengia ne tik atliekų vežimą, bet ir jų sutvarkymą. Bet kokiu atveju, iki 2018 m. gegužės 1 d. gyventojai mokėjo už atliekų tvarkymą daugiau, nei moka dabar.

Atliekų kainą sudaro tokios išlaidos, kaip atliekų surinkimas, atliekų rūšiavimas MBA gamykloje, didelių gabaritų atliekų sutvarkymas, jų surinkimas, netinkamų eksploatuoti sąvartynų priežiūra, komunalinių atliekų infrastruktūros atnaujinimo kaštai ir kt.“, – komentavo jis.

Kalbant bendrai, pasak savivaldybės, atliekų kaina yra skaičiuojama pagal nekilnojamo turto plotą, tipą ir turimų objektų skaičių.

Anot jo, pasiskaičiuoti, kiek gali tekti pakloti už atliekų tvarkymą galima specialioje skaičiuoklėje.

„Įprastai 60 kv. m. butas turėtų mokėti apie 58 eurus už metus. Per mėnesį gaunasi vos 4,8 eurų – tai viena mažiausių kainų iš visų komunalinių išlaidų ir mažiau, nei vidutiniškai toks butas mokėjo iki 2018 m. gegužės 1 d.

Iki tol 60 kv. m. butas mokėjo 2,83 EUR/mėn. (dabar – 4,8 EUR)“, – sakė jis.

Kaip anksčiau rašė BNS, Vilniuje daugiabučių gyventojams šiukšlių išvežimas nuo sausio 1-osios brango 70 proc., nuosavų namų gyventojams – 60 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)