Nemalonės sulaukę verslininkai tokių patikrinimų sulaukia ir vasarą, tačiau kai žiemą apmirusią Palangą pavyksta atgaivinti vos kelioms dienoms, panašūs patikrinimai ne vienam kelia pasipiktinimą. „Delfi“ nemalonią šventės pusę atskleidęs žmogus neslepia, kad tokie patikrinimai privertė pasijusti nusikaltėliais – stebint svečiams, tarp kurių buvo ir užsieniečių, tikrintojai stabdė prekybą ir tikrino apskaitą.

Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė sako, kad tai buvo įprasti prevencinio pobūdžio kontrolės veiksmai. Duomenys rodo, kad VMI desanto pusė patikrintųjų išties sulaukė be reikalo, o kitų laukia baudos.

„Praėjusį penktadienį Palangoje buvo patikrinta 15 prekybos lauko sąlygomis vietų bei viešojo maitinimo įstaigų, nustatyti 7 nusižengimai, tarp jų – apskaitos dokumento neišdavimo atvejai (4), neregistruotos veiklos, pinigų neatitikimo kasoje atvejai, o vienu atveju prekiauta apskritai be kasos aparato, nors jis privalėjo būti.

Tai buvo įprasti prevencinio pobūdžio kontrolės veiksmai, kurie vykdomi nuolat siekiant užtikrinti mokestinę drausmę tiek viešojo maitinimo, tiek prekybos sektoriuose. Tai įprasta praktika, kai patikrinimai vykdomi ir švenčių metu, ne vien įprastais savaitgaliais ar darbo dienomis. Be to, šių kontrolės veiksmų Palangoje metu buvo fiksuojami duomenys apie viešojo maitinimo įstaigų gautas pajamas šventiniu laikotarpiu, jie bus analizuojami siekiant įvertinti, ar įmonės deklaruos visas gautas pajamas“, – reido duomenimis pasidalijo V. Okuličienė.

Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) numatytos baudos už vykdomą neregistruotą veiklą siekia nuo 390 iki 1110 eurų, už prekybą be kasos aparato – nuo 590 iki 1110 eurų, už buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimą (neišduotas apskaitos dokumentas) – įspėjimas, bauda nuo 40 iki 140 eurų, už pinigų neatitikimą EKA kasoje – nuo 20 iki 150 eurų.

VMI atstovai nurodo, kad skiriant nuobaudą yra įvertinamos aplinkybės, pvz., nusižengimas padarytas pirmąkart ar pakartotinai, ar asmuo pripažįsta nusižengimą ir sutinka sumokėti baudą per 10 dienų; tuomet bauda gali būti skiriama perpus mažesnė.

O. Okuličienė pabrėžia, kad viešojo maitinimo sektorius išlieka tarp prioritetinių krypčių (išliks aktualus ir 2020 m.), į kurias koncentruojamas VMI dėmesys, mat, VMI vertinimu, rizikingumas yra gana aukštas.

„Analizuojant šio sektoriaus veiklos rezultatus fiksuojami nepagrįsti skirtumai tarp deklaruotų pardavimų ir pirkimų santykio vidutinės reikšmės, taip pat nukrypimai nuo vidutinio darbo užmokesčio medianos, tai yra požymiai, kurie išduoda galimą pajamų neįtraukimą į apskaitą, darbo užmokesčio „vokeliuose“ mokėjimą darbuotojams“, – paaiškina O. Okuličienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)