Vilniaus „Konarskio turgelis“ ketvirtadienio popietę – pustuštis. Pavyko sutikti vos keletą raudonomis rožėmis nešinų vyrų. Anot „Delfi“ pakalbintų gėlių prekeivių, dar per anksti dairytis klientų. Jie esą pasirodys tik penktadienį iš ryto arba jau po darbų.

Tačiau visi gėlių pardavėjai itin užsiėmę – dėlioja gėlių kompozicijas, trumpina kotus ir rožėmis nukloja prekystalius.

„Turim labai daug darbo“; „Neturiu laiko“; „Oi, žinokit, negaliu dabar kalbėti“, – tokius pasiteisinimus iš pardavėjų išgirstame vos įžengę į gėlių turgelį. Vis dėlto pavyko kelis iš jų prakalbinti.

„100 rožių nupirkite, viską papasakosim“, – juokauja viena pardavėja.

Iškart pasiteirauju, kiek gi kainuotų toks kiekis gėlių. „5 eurai už rožę, tai paskaičiuokit”, – pusiau juokais, pusiau rimtai atsako ji.

Nei daug, nei mažai – 500 eurų man kainuotų 100 raudonų rožių puokštė. „O nuolaidos nebus?“ – klausiu. Išgirstu, kad 10 proc. nuolaidėlę tokiam kiekiui gėlių visgi gaučiau.

Raudonos rožės – brangiausios, jos čia – po 2,3 Eur, šviesesnės rausvos spalvos – po 1,5 Eur. Galima rasti rožių ir po eurą, tačiau šios – oranžinės ar baltos spalvos.

„Jau brangios mūsų rožės, nes rytoj Vasario 14-oji”, – sako jaunas gėlėmis prekiaujantis vyras ir iškart pridūrė, kad pernai čia nedirbo, tad palyginti kainų pokyčių jis negalintis.

„Dar nežinom, kaip šiemet perka, rytoj tik matysim“, – pridėjo ten pat dirbanti moteris.

Gėles pardavėjai esą gauna iš gėlių bazės. Ketvirtadienį ir penktadienį, kaip sako dar viena to paties gėlių kioskelio pardavėja, rožių kaina – apie trečdalį (30 proc.) aukštesnė.

„Turime ir lenkiškų gėlių, o lenkai visada per šventes gėles brangina. Visada per Valentino dieną ir kitas šventes rožės būna brangesnės, todėl kad didesnis užpirkimas ir labai brangus. Čia visur tas pats“, – aiškina ji.

Penkias pačias mažiausias rožes paprastą dieną neva galėčiau nusipirkti po 0,9 Eur, t. y. už 4,5 Eur. Šį ketvirtadienį ir penktadienį – jau už 5 eurus. Didesnė viena rožė paprastą dieną kainuoja 3,5 Eur, o šiandien – 5 Eur.

„Visada taip ir buvo. Žmonės galvoja, kad šeimininkai kelia kainas, bet ne mes jas keliame“, – pridūrė gėlėmis prekiaujanti moteris.

„Šiandien blogai sekasi, žmonės neperka. Tikimės, kad rytoj jau bus žmonių. Kainos šiek tiek skiriasi nuo paprastų dienų, bet nelabai. Raudonos rožės šiek tiek brangesnės“, – sako gretimame kioskelyje dirbanti jauna moteris.

Kaip pasakoja čia dirbančios pardavėjos, gėlės – olandiškos, iš gėlių bazės. Raudona rožė čia kainuoja 3 Eur, o paprastą dieną ji neva kainuotų 2,5 Eur. Daugiausiai vyrai per Valentino dieną perka tik raudonas rožes, mat tulpė – jau Kovo 8-osios gėlė. Pardavėja tikino, kad tulpių kainos visus metus išlieka stabilios.

„Valentino diena – visada pats brangiausias metas. Mes ne pačios prisigalvojam, kad bus brangiau. Užpirkimas – brangesnis. Kaina priklauso tik nuo to“, – akcentuoja kita pardavėja.

Sostinės centre rožės brangsta euru

Prie Lukiškių aikštės įsikūrusiame gėlių kioskelyje ketvirtadienį popiet žmonių čia dar taip pat nematyti. Pardavėjos įsitikinimu, daugiausia klientų pasirodys penktadienį popiet ir po darbų.

Ketvirtadienį rožės čia kainavo po 3 eurus. Įprastą dieną, tarkim, trečiadienį rožės kainuotų po 2 eurus.

„Raudonos – brangios, kitų spalvų penkias rožes už 12 eurų atiduosiu. Valentinkė – visada kaina kyla”, – iškart pabrėžė čia dirbanti pardavėja Liudmila.

Gėlėmis prekiaujanti moteris sako, jog gėles siunčiasi iš Olandijos ir Ekvadoro, tačiau kainos – tos pačios. Anot jos, žmonės Šv. Valentino dienai perka ne tik rožes, bet ir kitas gėles. Pavyzdžiui, tulpių kaina, kaip įprastai, – po 1 eurą.

„Ne tas žodis, kaip pakyla kainos, bet visoje Europoje taip. Viskas priklauso nuo olandų. Paklausa yra – kaina kyla“, – kodėl per Valentino dieną kyla rožių kainos, aiškina Liudmila.

„Pamenu, turėjau 101 užsakymą, bet dar litai buvo, tai žmogui kainavo 600 litų. Žmonės ir eurais gėles perka dideliais kiekiais. Kai rožės po 2 eurus, turėjau 101 rožės užsakymą už 200 eurų“, – pasakoja gėlių pardavėja.

Gėlių salone rožės kaina – iki 8 eurų

Užsukome ir į čia pat įsikūrusį gėlių saloną „Florisima“. Kaip pasakoja sutiktos pardavėjos, Valentino dieną populiarios ne tik tradicinės raudonos rožės, bet ir tulpės, pavasarinės gėlės. Tulpių kaina čia svyruoja nuo 1 iki 1,2 Eur ir ji esą yra pastovi.

Per šventes, kaip sako pardavėja Daiva, pabrangsta tik rožės. Jas dažniausiai salonas gauna iš Olandijos ir Lenkijos. Salone galima nusipirkti rožių ir po 5, ir po 8 eurus. Pastarosios – 1 metro ilgio. Įprastą dieną salone ją nusipirkčiau už 5 eurus. Vadinasi, per šventinę dieną kaina išauga 60 proc. Galiu įsigyti rožę ir už 2,5 Eur, tačiau jau ne raudoną.

Gėlių pardavėja Daiva pripažįsta, kad gėlių salonams didžiausią konkurenciją kelia nelegalūs gatvės prekeiviai.

„Kiekvienais metais keičiasi gėlių kiekiai – kiek žmonės jų perka. Atsiranda nelegalių prekeivių, kurie laikinai atsidaro arba tai dienai nusiperka patentą ir labai sugadina kainas pastoviems prekeiviams. Būna, kad gaudo juos, bet, manau, kad didžiosios dalies nesugaudo. Kiek dar internete yra nelegalių prekeivių, kurie dirba be nieko“, – pasakoja pašnekovė.

Į gėlių salonus neva užsuka pastovių klientų, kurie kasmet lankosi ten pat, greičiausiai dėl pardavėjų. „Daug metų dirbau kitame gėlių salone, tikrai galiu pasakyti, kad klientai dėl mūsų, pardavėjų, ateidavo“, – įsitikinusi Daiva.

„Delfi“ pasižvalgė gėlių kainų ir kitų salono interneto puslapiuose. „Gėlių fėja” siūlo gėlių pristatymo paslaugą į namus. Pigiausias variantas – 60–70 cm raudonos rožės. Kainos prasideda nuo 45 Eur už 9 vnt. 1 rožės kaina čia siekia 8 Eur. Norėdami įsigyti didesnį kiekį, tarkim, 50 vnt. teks pakloti 250 Eur.

5 žvaigždučių „Premium“ klasės 80-90 cm rožės čia kainuoja 54 Eur (7 vnt.). Už 21 rožę tektų pakloti 151 Eur, už 50 – 360 Eur.

Kauno gėlių salone „Tarp gėlių“ rožių puokščių kainos prasideda nuo 64 Eur, dėžutė su rožėmis – 74 Eur. Už 100 rožių puokštę tektų pakloti beveik 400 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)