„Nesitikiu didelio populiarumo, nes Lietuvoje 2019 metais „Sodros“ lubas pasiekė tikrai nedaug dirbančiųjų pagal darbo sutartis.

Todėl jie niekam neįdomūs – politikai rinkėjų ieško tarp mažai uždirbančių, nes jų paprasčiausiai žymiai daugiau.

Populizmas liejasi per kraštus, o pigiausias jo triukas nuo Robino Hudo laikų – atimti iš turtuolių ir išdalinti vargšams – kuo puikiausiai veikia. Skelbiant mokesčių pasikeitimus ir įvedant mokesčių lubas netikėtai iškilo tyčia ar netyčia paliktas netikslumas“, – laiške rašė skaitytojas.

Jo teigimu, 2019-aisias viešai buvo aiškinama, kad pagal gautas pajamas, jei yra viršijama 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), GPM mokestis didėja 7 proc. punktais, kurie turės būti sumokami nuo virš 120 VDU gautų pajamų. Taip pat, anot jo, buvo aišku ir tai, kad jei tavo pajamos pasiekė 120 VDU, nuo viršijančios sumos asmeniui nebereikės mokėti „Sodros“ mokesčio, žinoma, išskyrus privalomąjį sveikatos draudimą, kuriam „Sodros“ lubos nėra taikomos.

„Tačiau, pasirodo, kad „Sodra“ yra atskira respublika, ir ten mokesčiai interpretuojami savaip“, – piktinosi jis ir pateikė pavyzdžius.

Pirmasis, kaip aiškino, susijęs su tuo, jei žmogus dirba vienoje darbovietėje ir joje per mėnesį uždirba 14 tūkst. Eur prieš mokesčius.

„Tai išeina, kad per metus jis iš viso uždirba 168 tūkst. Eur. Metų eigoje, pasiekus 120 VDU ribą (136 tūkst. Eur), jam dėl pasiektų „Sodros“ lubų yra sustabdomas „Sodros“ mokesčio mokėjimas, tad per likusį laiką žmogus gauna didesnį atlyginimą į rankas (3963 Eur daugiau), nes nemoka „Sodros“ mokesčio (12,52 proc.).

Taip pat vėliau deklaravęs GPM, jis turi sumokėti papildomus 7 proc. nuo skirtumo tarp metinio uždarbio ir 120 VDU, kuris sudaro 31656 Eur, o tai reiškia – 2216 Eur daugiau mokesčių.

Taigi iš viso toks žmogus sumoka papildomus 2216 Eur progresinį GPM ir nesumoka 3963 Eur „Sodros“ mokesčio virš lubų. Bendrai mokestinė našta sumažėja 1747 Eur“, – skaičiavo skaitytojas.

Tiesa, visgi jei asmuo dirba dvejose darbovietėse ir kiekvienoje per mėnesį uždirba po 7 tūkst. Eur popieriuje, mokesčiams sumokama suma ženkliai skiriasi.

Kaip tikino, kadangi asmuo gauna mažesnes pajamas, jis nebepasiekia „Sodros“ lubų, todėl mokesčius institucijai moka nuo visų pajamų.

„Pasirodo, kad viešumoje buvo nutylėta, jog pagal „Sodros“ įstatymą jos lubos kiekvienoje darbovietėje skaičiuojamos atskirai“, – apbrėžė jis.

Tiesa, GPM, kadangi jis skaičiuojamas nuo visų deklaruotų pajamų, viršijus 120 VDU vis tiek susimokamas pridėjus dar 7 proc., kurie, kaip jau skaičiavo aukščiau, siekia 2216 Eur.

„Bendrai tokio žmogaus mokestinė našta padidėja 2216 Eur, o lyginant su vienoje darbovietėje samdomu dirbančiuoju iš pirmo pavyzdžio – apmokestinimo skirtumas susidaro 3963 Eur.

Taip išeina, kad dirbantys pagal darbo sutartis žmonės susiduria su skirtingo dydžio apmokestinimu“, – tikino skaitytojas.

Dėl komentaro ir skaičiavimo tikslumų DELFI kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Jos specialistai sutiko paaiškinti situaciją.

Pasak jų, Valstybinis socialinio draudimo įstatymas nustato, kad, jeigu asmuo atitinkamais kalendoriniais metais dirba ir yra draudžiamas daugiau negu vieno draudėjo, įmokos skaičiuojamos ir „Sodros“ lubos taikomos pagal kiekvieną draudėją atskirai.

„Lubų“ taikymas pagal kiekvieną darbdavį buvo nustatytas, nes nustačius priešingai, nebūtų aišku, kuriam darbdaviui ir kokia apimtimi reikėtų jas taikyti, vėliau, prireikus – grąžinti, kuris darbdavys būtų pagrindinis ir galėtų taikyti „lubas“, kaip vienas darbdavys susižinotų informaciją apie kitą darbdavį ir jo mokamą atlygį, kad galėtų tinkamai paskaičiuoti įmokas. „Lubų“ administravimas taptų sudėtingesnis ir pačiai „Sodrai“, – susidarantį sumokamų mokesčių skirtumą aiškino specialistai.

Kalbant apie GPM, ministerijos buvo teigiama, kad skaitytojas teisus teigdamas, kad didesnis GPM yra taikomas asmenims, kurie uždirba didesnes nei 84 VDU pajamas pas kelis darbdavius, nei asmenims, kurie tokias pat pajamas uždirba pas vieną darbdavį.

„Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas nustato, kad metinė pajamų dalis, viršijanti pajamų sumą, taikomą apdraustųjų asmenų VSD įmokų bazei skaičiuoti, apmokestinama taikant 27 proc. (nes deklaruojant pajamas už 2019 m. tarifas – 27 proc., o už 2020 m. bus 32 proc.- red.) pajamų mokesčio tarifą.

Gyventojų pajamų mokestis mokamas nuo visų asmens pajamų. Šiais metais didesniu tarifu apmokestimos asmens iš darbo santykių (nepriklausomai nuo to, ar pajamos gaunamos pas vieną darbdavį, ar pas kelis) gaunamos pajamos, viršijančios 84 VDU“, – sakė ministerijos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)