Naujausiais duomenimis, Lietuvoje vidutinis darbo užmokestis yra 834 eurai į rankas. Įvedus šį skaičių į projekto „Lietuvos finansai“ skaičiuoklę, nurodoma, kad vidutinis atlyginimas popieriuje yra 1301 euras.

Nuo darbo užmokesčio yra skaičiuojamos ir mokamos tokios įmokos: gyventojų pajamų mokestis (GPM), privalomasis sveikatos draudimas (PSD), valstybinis socialinis draudimas (VSD), darbdavio socialinio draudimo įmoka (nedarbo socialinis draudimas, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinis draudimas), įmoka į ilgalaikio darbo išmokų fondą ir įmoka į Garantinį fondą.

Skaičiuoklėje reikia nurodyti ne tik pajamas, bet ir išlaidas.

Tarkim, kad vidutinį darbo užmokestį gaunantis asmuo maistui per mėnesį išleidžia 180 eurų, drabužiams ir avalynei – 50 eurų, būstui – 120 (iš kurių 40 eurų – šildymui, o 80 eurų – komunalinėms išlaidoms), transportui – 130 (iš kurių 100 eurų – benzinui, o 30 eurų – viešajam transportui).

Pramogoms toks žmogus galėtų išleisti 30 eurų (10 eurų knygoms ir 20 eurų kitoms pramogoms), dar 20 eurų skiriama receptiniams ir kompensuojamiems vaistams, 40 eurų – kitoms išlaidoms. Įsivaizduokime, kad šis asmuo alkoholio ir tabako nevartoja.

Tokiu atveju išeina, kad iš viso žmogus sumoka 620,39 euro mokesčių (490,03 euro sudaro pajamų, o 130,37 euro – išlaidų mokesčiai).

Kaip žinia, Lietuvoje parduodamos maisto prekės apmokestinamos standartiniu 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu. Tuo metu šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, ir į gyvenamąsias patalpas tiekiamam karštam vandeniui taikomas lengvatinis 9 proc. tarifas. Šis lengvatinis tarifas taip pat taikomas knygoms, o periodiniams leidiniams (laikraščiams, žurnalams) – 5 proc. Receptiniai ir kompensuojami vaistai apmokestinami lengvatiniu 5 proc. PVM tarifu.

Degalai apmokestinami pridėtinės vertės bei akcizo mokesčiais (pavyzdžiui, nuo kiekvieno litro benzino sumokama 0,47 euro akcizo mokesčio, nuo kiekvieno litro dyzelinių degalų – 0,37 euro). Viešasis transportas apmokestinamas lengvatiniu – 9 proc. PVM tarifu.

Akcizai taikomi ir alkoholiui bei tabakui. Alkoholiui taikomo akcizo dydis priklauso nuo alkoholio rūšies ir jo stiprumo (pavyzdžiui, įsigyjant 0,5 litro butelį 5 proc. stiprumo alaus sumokama 0,18 euro akcizo mokesčio), tabakui – nuo jo rūšies.

Rezultatai

Suvedus visus duomenis, paaiškėja sumokėtų mokesčių pasiskirstymas valstybės funkcijoms.

Uždirbant vidutinį atlyginimą ir vartojant kaip aprašyta, asmuo bendroms valstybės paslaugoms skiria 76,66 euro per mėnesį, gynybai – 31,82 euro, viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai – 23 eurus, ekonomikai – 77,78 euro, aplinkos apsaugai – 10,64 euro, būsto ir komunaliniam ūkiui – 9,96 euro.

Sveikatos apsaugai skiriama 97,36 euro, poilsiui, kultūrai ir religijai – 16,06 euro, švietimui – 64,58 euro, socialinei apsaugai – 213,06 euro.

Savo rezultatus galite sužinoti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)