Kaip pastebi Lietuvos banko ilgalaikių taupymo ir draudimo produktų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Dičpinigaitienė, praeities rezultatai negarantuoja tokių pačių rezultatų ir ateityje.

DELFI pateikia infografiką, kuriame galima rasti kiekvienos pensijų fondų įmonės rezultatus pagal tikslinės dalyvių grupės gimimo metus. Kaip žinia, pernai pensijų fondai pradėjo įgyvendinti gyvenimo ciklo strategiją.

Jei nežinote, ar kaupiate antros pakopos pensijų fonde, arba pamiršote, kurioje įmonėje tai darote, atsakymą rasite savo „Sodros“ paskyroje. Jei savo fondą pamenate, jo rezultatus rasite ir su kitais fondais palyginti galėsite prie savo gimimo metų lentelės.


Uždirbo iš akcijų

Kaip jau skelbė Lietuvos bankas, praėjusiais metais bendras antros pakopos pensijų fonduose sukauptas gyventojų turtas viršijo 3,89 mlrd. eurų, o bendra grąža sudarė 19,93 proc. – tai didžiausia vidutinė metinė pensijų fondų grąža nuo 2004 metų.

„Pensijų fondams įgyvendinus gyvenimo ciklo strategiją, daugiau antros pakopos pensijų fondų dalyvių turto buvo nukreipta į akcijas, o akcijų rinka 2019 metais augo ypač sparčiai – tai leido pensijų fondams generuoti itin aukštą grąžą.

Vis dėlto pensijų fondų dalyviai, pasidžiaugę rekordiniu šių metų rezultatu, neturėtų pamiršti, kad praeities rezultatai negarantuoja tokių pačių rezultatų ir ateityje – kaupiant ilgalaikiams tikslams, tokiems kaip pensija, svarbu tą daryti nuosekliai ir ilgą laiką, nepaisant trumpalaikių svyravimų“, – teigė V. Dičpinigaitienė.

Pernai didžiausią grąžą uždirbo jauniausi tikslinės grupės fondai: kiekvienos grupės fondų vidutinė grąža svyravo nuo 22,38 proc. (1968–1974 metų amžiaus grupės) iki 23,71 proc. (1975–1981 metų amžiaus grupės).

Turto išsaugojimo pensijų fondų, investuojančių konservatyviausiai, grupės grąža sudarė 5,97 proc. Per pastaruosius 16 metų tai didžiausia pensijų fondų uždirbta vidutinė metinė grąža – panašių rezultatų buvo pasiekta tik 2009 metais, kai pensijų fondų uždirbta vidutinė grąža siekė šiek tiek daugiau nei 17 proc., tačiau prieš tai, 2008 metais, šį grąža buvo neigiama ir sudarė beveik -20 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)