Zlotas brangsta, bet toliau nuo sienos kursas palankesnis lietuviams

„O čia dabar kas, kodėl tik tiek?“ – rodo savo bendrakeleiviams pirštu skaičius valiutų kursų iškaboje prie keityklos pasienyje sustingusi moteris. Abipus kelio iš Lazdijų į Seinus įsikūrusiuose valiutos keitimo kioskeliuose tie skaičiai vienodi – už eurą duoda tik 4,19 zloto, nors prieš savaitę dar buvo 4,25.

Kai bandau nufotografuoti pinigus keičiančią būdelę, prekių keltuvu privažiuoja vyras ir, kalbėdamas lietuviškai su gražiu Seinų krašto akcentu, įspėja, jog iškart tapsiu įtariamuoju, nes neseniai čia viena keitykla buvo apvogta, todėl policija esą ėmė domėtis, kas įtartinai elgiasi, ir, kaip jis sakė, „viskas monitoruojama“.

Giliau važiuojant į Lenkiją zloto kursas darosi mums palankesnis. Keitimo kioskelyje prie lietuvių pamėgtos Seinų „Biedronkos“, atstovėjus nemažą eilę, eurus man iškeitė po 4,21, o miestelio centre, Pilsudskio gatvėje įsikūrusi keitykla už eurą mokėjo po 4,23 zloto.

Kainų etiketes reikia skaityti atidžiai

Vėlyvą šeštadienio rytą Seinų „Biedronkoje“ lenkiškai šneka tik pardavėjos, o beveik visi pirkėjai atvykę iš Lietuvos. Kūčių vakarienę ir Kalėdų vaišes planuojantys lietuviai nesustodami apeina daržovių skyrių – sudomina nebent agurkai po 4,99 zloto (1,19 euro) už kilogramą. Bulves, svogūnus ir kitas daržoves Lietuvos parduotuvėse galima rasti pigiau. Tačiau saulėgrąžų aliejų po 3,49 zloto (0,83 euro) už litrinį butelį kai kurie tautiečiai krovė į vežimėlius dėžėmis.

Nespėjau pagriebti atvėsinto karpio po 14,90 zloto (3,54 euro) už kilogramą, tai liko tik jo filė po 29,90 zloto (7,10 euro). Skelbiamos akcijos ir lašišai bei upėtakiams, bet kelis kartus paskaičiavę, kiek vienas ar kitas žuvies gabalėlis kainuos eurais, lietuviai juos dėjo atgal į šaldytuvus. Žuvies geriau dairytis netoli „Biedronkos“ įsikūrusiame vagonėlyje. Atvėsinta lydeka ten parduodama po 24 zlotus (5,7 euro) už kilogramą, šamas – 16 zlotų (3,80 euro), karpis – 14,50 zloto (3,44 euro).

Užtat šviežia antis po 5,99 zloto (1,42 euro) už kilogramą atsidūrė beveik kiekvieno „Biedronkoje“ apsipirkinėjusio lietuvio prekių vežimėlyje. Tik prie kasų paaiškėjo, kad daugelis iš jų neįžiūrėjo prierašo kainos etiketėje, kad akcija taikoma tik „Moja Biedronka“ kortelių turėtojams, o kitiems įmušė po 10,99 zloto (2,61 euro) už kilogramą.

Tas pats nutiko silkės filė kibirėlių po 6,69 zloto (1,59 euro) bei rūkyto kiaulienos kumpio po 14,90 zloto (3,54 euro) už kilogramą pirkėjams. Nereguliariai Lenkijoje apsiperkantieji atvykėliai iš tolimesnių Lietuvos pakraščių gal tik namie, studijuodami kainų čekį, tą prekybininkų gudrybę pastebės, nes ryškiaspalvėse kainų etiketėse užuominą apie nuolaidų kortelę ne taip lengva įžiūrėti. Dažniau į kaimyninę šalį važinėjantys Lazdijų, Druskininkų ir Alytaus dzūkai nuolaidų kortelėmis jau apsirūpino iškart po Seinų „Biedronkos“ atidarymo, nors nemažai privargo jas aktyvuodami – tam būtinai reikėjo įsigyti mobilaus ryšio išankstinio mokėjimo kortelę su lenkišku numeriu.

Alus ir pieno produktai – visada pigiau

Iš tiesų atsipalaiduoti lenkiškose parduotuvėse galima tik pieno produktų ir alkoholio skyriuose – ko neprisikrautum į vežimėlį, Lietuvoje tai vis tiek brangiau kainuotų. Šį kartą Seinų „Biedronkoje“ 1 kg mano pamėgto vanilės skonio varškės kremo „President“ kibirėliai kainavo po 6,99 zloto (1,66 euro), litrinis butelis šviežio 3,2 proc. riebumo pieno – 2,19 zloto (0,52 euro), natūralaus kefyro – 2,85 (0,68 euro).

Sočioms lietuviškoms Kalėdoms reikės daug riebaus, tiršto ir nuo kiaušinių trynių net geltono majonezo, tai 0,9 l stiklainiai „Winiar“ po 7,99 zloto (1,90 euro) sugulė į tautiečių vežimėlius. Kas nepasninkauja, sekdami paskui viliojantį kvapą atsidūrė tiesiai prie keptų viščiukų po 11,90 zloto (2,83 euro) už kilogramą. Kas nesilaiko veryginės politikos, atgaivą sielai rado talpindami į bagažines pasaulyje žinomo prekės ženklo alaus dėžes po 2,89 zloto (0,69 euro) už 0,5 l žalią butelį.

Atidaryta nauja parduotuvė

Nuodėmė būtų atvykti į Seinus ir išvažiuoti pamačius tik „Biedronkos“ kiemą. Pasivaikščiojimą suplanavau iki Seinų katedros ir paminklo vyskupui Antanui Baranauskui, bet pėsčiųjų perėjoje prieš pat nosį sustojo priekabą su reklaminiu stendu tempiantis automobilis, per garsiakalbius skelbiantis žinią, kad Seinuose tądien atsidarė „Stokrotkaparduotuvė. Teko pratęsti maršrutą iki pat šiaurės vakarinio miesto pakraščio ir papildyti maisto produktų atsargas atvėsintais vištienos ketvirčiais po 2,99 zloto (0,71 euro) už kilogramą.

Pakeliui nesilioviau stebėtis, kad net ir likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų lenkai dar neskuba puoštis šventėms. Seinų katedros kieme dar gulėjo ant vejos pora puošimui paruoštų eglučių, aikštėje miesto centre pastatyta keletas šviečiančių dekoracijų, o savo vitrinas kalėdine atributika padabino vos kas trečia iš daugybės mažų parduotuvėlių.

Lenkų pasieniečiai stabdo tik baltarusius

Kelias namo veda pro „Vynoteką“, įsikūrusią visai prie buvusio Lazdijų-Aradnykų pasienio kontrolės punkto. Kai kurie lietuviai toliau ir nevažiuoja, užtenka prisikrauti pažįstamų rūšių lietuviškų gėrimų ir „Krekenavos“ dešrų lenkiškomis kainomis. Šį kartą „Vynotekos“ mėsos skyriuje paklausiausia buvo kiaulienos karka be kaulo po 9,89 zloto (2,35 euro) už kilogramą.

Eilės prie „Vynotekos“ kasų nemažėja visą dieną, o gėrimai ten perkami kone didmeniniais kiekiais – šventės Lietuvoje tikrai nebus asketiškai sausos.

Jau visai prie sienos pravažiuojančius automobilius visą savaitgalį tikrina lenkų pasieniečiai.

Lietuvių dešros ir alaus dėžės bagažinėse jų nedomina – stabdo ir krato beveik vien automobilius baltarusiškais numeriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (729)