Vietoje 2,3 Eur – 25 Eur

Jau daugiau nei 10 metų užsienyje gyvenanti, o šiuo metu Vokietijoje apsistojusi Marina DELFI pasakojo susidūrusi su keistais vieno Lietuvos banko įkainiais.

Kaip teigė, ji turi bankų sąskaitas Italijos, Vokietijos, Lietuvos bankuose, todėl jai dažnai tenka atlikti įvairius tarptautinius pavedimus ES erdvėje, tačiau rimtų klausimų jai sukėlė Luminor|Nordea banko paslaugos kaina.

„Šiandien vykdžiau skubų 90 Eur pavedimą iš Lietuvos Luminor|Nordea banko į Italijos banką.

Apie skubaus pavedimo mekesčio sumą sužinojau tik tada, kai jis buvo atskaitytas. Suma sudarė 25 Eurus“, – negalėdama patikėti dėl tokios pavedimo kainos sumos sakė Marina ir teigė, kad štai Italijos ar Vokietijos bankuose už tokią pinigų perlaidą prašoma vos 2,3 Eur, o apie mokesčio sumą klientas yra aiškiai informuojamas.

„Sakyčiau, kad tai akiplėšiškas sukčiavimas. Man pavedimas kainavo 10 kartų daugiau nei kituose ES bankuose ir dar apie tai neinformuojama“, – pyko ji.

Moteris pasakojo nusprendusi atšaukti 25 Eur kainavusį pavedimą, tačiau čia susidūrusi su dar vienu mokesčiu. Kaip tikino, jai buvo pasakyta, kad operacijos atšaukimas kainuos 10 Eur.

„Aš, kaip eilinis vartotojas, užduodu pati sau klausimą, kuo remiasi Lietuvos bankų įkainiai? Ir tuo labiau, kodėl vartotojas apie tai sužino, kai lėšos nuskaitytos ir negali nieko pakeisti ar prieštarauti?“, – klausė ji.

Nevykdo momentinių mokėjimų

DELFI susisiekė su banko komunikacijos vadove Giedre Bielskyte. Atstovė tikino, kad šiuo atveju klientė atlikdama pinigų pervedimą iš užsienio banko, atliko momentinį mokėjimą, tačiau jų bankas kol kas tokios paslaugos pasiūlyti negalintis, nors, planuojama, kad kitąmet tokia galimybė atsiras.

„Tokie pavedimai nebus papildomai apmokestinti, kaip ir pavedimai eurais į EEE šalių bankus. Kiek turime žinių, kiti bankai Lietuvoje taip pat momentinių mokėjimų neapmokestina“, – sakė ji.

Taip pat atstovė tikino, kad įprastas pavedimas eurais euro zonoje, daromas iš „Luminor“ banko, apskritai nekainuoja.

„Šiuo atveju mokestis buvo pritaikytas, nes klientė vykdė skubų pavedimą, kurį bankas atlieka kitokiu nei įprasta būdu“, – aiškino ji.

Tiesa, specialistė taip pat apgailestavo dėl to, kad klientai negali matyti pavedimo kainos. Ji teigė, kad jei pavedimas yra daromas iš Luminor|DNB interneto banko, pavedimo kaina yra matoma, tačiau Luminor|Nordea tokios funkcijos neturi.

Kalbant apie pavedimo atšaukimo kainą, G. Bielskytė informavo, kad įprastai pervedimo atšaukimas kainuoja nuo 8 Eur.

„Tiksli kaina priklauso nuo to, kokius mokesčius taiko pervedimą priimantis bankas“, – sakė ji.

LB: vykdykite iš ten, kur pigiau

Lietuvos banko (LB) Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius sakė norintis atkreipti dėmesį, kad LB nustato tik būtiniausių mokėjimo paslaugų maksimalią krepšelio kainą, tačiau komercinių bankų taikomų paslaugų kainų nereguliuoja.

Visgi kalbėdamas apie konkrečią situaciją specialistas sakė, kad galima numanyti, jog kadangi šis bankas dar nevykdo momentinių mokėjimų, skubius pavedimus eurais jis vykdo per mokėjiimo sistemą TARGET2, todėl mokėjimų vykdymas ir kainuoja daugiau.

T. Karpavičius skaitytojai siūlė pasidomėti momentiniais mokėjimais ir naudotis tais mokėjimo paslaugų teikėjais, kurie tokią paslaugą Lietuvoje teikia.

„Momentinių mokėjimų paslaugą teikiantys bankai Lietuvoje ją teikia už tą pačią kainą kaip ir įprastus SEPA pavedimus. Svarbu, kad bankas, į kurį pervedate pinigus, būtų pasirengęs priimti SEPA momentinius mokėjimus“, – sakė jis.

T. Karpavičius taip pat pastebėjo, kad bankai privalo informuoti klientus apie esamus įkainius, o nors tokia informacija būna skelbiama bendrame kainyne, jų vartotojai dažnai neskaito.

„Kai kurie bankai, matyt, siekdami išvengti tokių nemalonių situacijų kaip ši, dar papildomai informuoja ir elektroninės bankininkystės sistemoje, klientui rengiantis atlikti mokėjimą“, – sakė jis.

„Jūsų skaitytojai, kuri turi sąskaitas keliose ES šalyse, rekomenduotume vykdyti mokėjimus iš ten, kur pigiau“, – apibendrindamas sakė T. Karpavičius.

Pasak LB, palyginti Lietuvos mokėjimo paslaugų teikėjus padės mokėjimo paslaugų įkainių palyginimo svetainė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)