32 proc. tarifu kitąmet bus apmokestinamos metinės pajamos, viršijančios 84 VDU, o 2021 metais – viršijančios 60 VDU. Šių metų trečiąjį ketvirtį VDU iki mokesčių siekė 1317,6 euro.

Įstatymo projektu taip pat buvo siūloma artimiausius dvejus metus lėčiau – po 50 eurų (atitinkamai iki 350 ir 400 eurų) didinti NPD, išsaugant dabartinę jo taikymo ribą – 2 vidutinius darbo užmokesčius (VDU).

BNS teigimu, pernai patvirtinta mokesčių reforma buvo numatyta jį didinti po 100 eurų iki atitinkamai 400 ir 500 eurų.

Kad NPD būtų didinamas lėčiau, išsaugant 2 VDU taikymo ribą, yra pritarusi ir Vyriausybė, tai numatyta jos parengtame 2020 metų biudžeto projekte. Skaičiuojama, kad dėl to valstybės ir savivaldybių biudžetai kitąmet papildomai gautų apie 70 mln. eurų.

Simonas Gentvilas Seimo posėdyje siūlė nelėtinti NPD didinimo proceso ir tą kartelę, kaip ir buvo užsibrėžta mokesčių reformos metu, palikti.

„Finansų ministerija nematė reikalo lėtinti NPD didinimo, siūlome išlaikyti pažadą visuomenei dėl „milijardo milijonui“, kad žmonės eitų dirbti ir užsidirbtų.

Siūlome, kad būtų iš esmės laikomasi mokestinio nuoseklumo, todėl rekomenduojame taikyti tą pačią NPD bazę. Kviečiu pritarti“, – savo siūlymą pristatė S. Gentvilas.

BFK pirmininkas V. Ąžuolas sakė, kad BFK tokiam Seimo nario siūlymui nepritarė. Balsavimo metu tokiam siūlymui Seimo taip pat nepritarta.

Seimo narys Mykolas Majauskas sakė, kad yra atsitraukiama nuo valdančiųjų pažado „milijardas milijonui“.

„Po truputį atsitraukiama nuo „milijardo milijonui“ pozicijos. Siūloma papildomai apmokestinti daug žmonių.

Man atrodo, kad užtenka mokesčių didinimo, turime bankų mokestį, dyzelino, loterijų ir kitus, todėl mokesčių užtenka, ir būtų gerai, kad papildomai nesiūlytumėte apmokestinti viduriniosios klasės“, – sakė jis.

M. Majauskas galiausiai siūlė palaikyti NPD kartelės mažinimą ir kalbėjo apie tai, kad klysti valdantiesiems žmogiška, todėl reikėtų jiems atleisti ir pritarti siūlymui.

„Klysti – žmogiška, o atleisti – dieviška. Sprendimas leis didinti vaiko pinigus. Jūs (valdantieji – red. past.) bent pripažinote, kad klydote, tai mūsų reikalas jums atleisti ir palaikyti sprendimą“, – sakė jis.

Prieš pasisakė Seimo narė Gintarė Skaistė.

„Man atrodo, kad principinis reformos startas buvo neteisingas ir neteisingai suskaičiuota formulė, jos taikymas numatytas per platus, ir, man atrodo, neužtenka jos pusiau pamodeliuoti, reikėtų stabdyti kaip nevykusį produktą“, – sakė ji.

Simonas Gentvilas iš viso siūlė opozicijai susilaikyti nuo balsavimo.

„Kviečiu nebalsuoti ir išimti korteles“, – sakė jis.

Kęstutis Masiulis ragino balsuoti prieš.

„Man daug kas nepatinka šioje Vyriausybėje, jie žadėjo būti profesionalūs. Finansų srityje buvo iškelta hiperliberali ambicija, mes kritikavome tuos siūlymus už hiperliberalumą ir sakėme, kad biudžetas reikalingas valstybei ir teikia daug paslaugų, kurios yra reikalingos.

Dabar patys formuodami biudžetą valstiečiai susidūrė su tuo, kad savo pažadų įgyvendinti nepavyksta“, – teigė jis ir sakė taip pat siūlantis ištraukti korteles ir nebalsuoti.

Anksčiau Biudžeto ir finansų komitetas buvo pritaręs Algirdo Butkevičiaus siūlymui artimiausius dvejus metus NPD didinti po 100 eurų, tačiau jo taikymo ribą kitąmet sumažinti iki 1,5, o 2021 metais – iki 1,3 VDU. Tokiam pasiūlymui lapkričio pabaigoje po pateikimo yra pritaręs ir Seimas.

Valdantieji pripažįsta, kad NPD didinti po 100 eurų kasmet buvo „per didelė ambicija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)