Lietuvoje galioja 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas. Tačiau mažesnes pajamas gaunantys asmenys jį moka ne nuo visos sumos. Jiems taikomas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD).

Šiemet jo formulė atrodo taip: 300 – (0,15 * (atlyginimas popieriuje – minimali mėnesinė alga).

2020 metais turėjo įsigalioti tokia formulė: 400 – (0,2 * (atlyginimas popieriuje – MMA).

Tačiau Vyriausybei teikiant kitų metų valstybės biudžetą, Finansų ministerija pasiūlė ją pakeisti į tokią: 350 – (0,17 * (atlyginimas popieriuje – MMA).

T. y. NPD didėtų lėčiau, o tai leistų surinkti daugiau mokesčių.

Savo ruožtu Seimo narys Algirdas Butkevičius pasiūlė taikyti dar kitokią formulę: 400 – (0,27 * (atlyginimas popieriuje – MMA).

Svarbu nepamiršti, kad 2020 metais MMA didėja nuo 555 iki 607 eurų popieriuje.

Kaip paaiškinta Seimo Biudžeto ir finansų komiteto išvadoje, A. Butkevičiaus siūlymu paliekamas anksčiau numatytas NPD dydis, tačiau mažinama jo taikymo apimtis. 2020 metais NPD būtų taikomas iki 1,5 vidutinio darbo užmokesčio, o 2021 metais – iki 1,3 VDU.

Ekspremjero pasiūlymui po svarstymo pritarė Seimas. Tačiau Vyriausybė ragina nežengti šiuo keliu.

Pirmadienį posėdyje priimtas nutarimas, kuriame siūloma likti prie Finansų ministerijos pateiktos formulės.

„Dėl A. Butkevičiaus pasiūlymo mokesčių našta išaugtų (t. y. sumažėtų į rankas gaunamų pajamų) apie 213 tūkst. vidutines su darbo santykiais susijusias pajamas gaunančių gyventojų“, – rašoma dokumente.

Jei įstatymas nebūtų keičiamas, 2020 metais naudos iš NPD turėtų asmenys, gaunantys iki 2607 eurų popieriuje, jeigu būtų priimtas Vyriausybės pasiūlymas – iki 2665,82 euro, o jei A. Butkevičiaus – iki 2088,48 euro.

Nuskriaustų uždirbančius daugiausiai

Lyginant su šiuo metu galiojančia NPD tvarka, dėl A. Butkevičiaus pasiūlymo augtų mokesčiai gaunantiems per 1,5 tūkst. eurų popieriuje (apie 940 eurų į rankas).


Kaip parodyta lentelėje, pavyzdžiui, popieriuje 2 tūkst. eurų uždirbantis specialistas ne tik negautų žadėtos „milijardo milijonui“ naudos – jis per mėnesį turėtų sumokėti beveik 12 eurų daugiau.

Kita vertus, pagal A. Butkevičiaus pasiūlymą, uždirbantys MMA gautų tiek pat naudos, kaip ir numatė praėjusių metų mokesčių reforma, t. y. beveik 22 eurus per mėnesį.

Pagal naująjį Vyriausybės pasiūlymą, jiems reikėtų sumokėti 10 eurų daugiau.

Algirdas Butkevičius

Blic reforma

A. Butkevičius taip pat siūlo nustatyti 32 proc. tarifą pajamoms, viršijančioms 84 VDU sumą 2020 metais ir 60 VDU sumą 2021 metais. Šiuo metu šias ribas viršijančioms pajamoms numatytas 27 proc. tarifas.

„Tai didintų socialinį teisingumą, skatintų daugiau uždirbančius solidarizuotis su mažesnes pajamas gaunančiais gyventojais“, – pritarė Seimo BFK.

Pristatydamas savo siūlymą Seimo plenariniame posėdyje A. Butkevičius sakė, kad 612 tūkst. darbuotojų Lietuvoje gauna atlyginimus, kurie yra tarp MMA ir VDU.

„Suprantu, kad konservatoriai ir liberalai gina turtingus žmones ir siūlo, kad ir tiems, kurie uždirba daugiau negu du VDU arba du vidutinius darbo užmokesčius, NPD būtų taikomas. Mano pasiūlymu norima pirmiausia padėti tiems žmonėms, kurie gauna minimalią mėnesinę algą arba uždirba iki pusantro vidutinio darbo užmokesčio“, – sakė jis.

Konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad A. Butkevičiaus siūlymą vadino „blic reforma“.

„Pagal A. Butkevičiaus pasiūlymą, vidurinei klasei nuo sausio mėnesio didėtų mokesčiai. Nedaug, pripažįstu, bet didėtų. Man atrodo, kad būtų neatsakinga tokius sprendimus priimti skubos tvarka ir įgyvendinti dar vieną blic mokesčių reformą, apie kurią nei buvo diskutuota, nei žino Mokesčių inspekcija, nei verslas, nei visuomenė, ir man atrodo, kad mes dar vienai blic mokesčių reformai tikrai nesame pasiruošę“, – sakė jis.

Mykolas Majauskas

Liberalas Simonas Gentvilas teigė, kad pasiūlymas didinti progresinius mokesčius skriaudžia dar neįsišaknijusią Lietuvos viduriniąją klasę.

„Tą viduriniąją klasę, kuri yra pasiėmusi paskolų, galbūt užsikabinusi pirmą kartą, kaip kompetentinga darbo jėga, už darbo, kuris yra čia, kitoje pusėje Neries, paslaugų centruose, įkurtuose čia tam, kad priviliotų ir parviliotų iš emigracijos dirbančių jaunų lietuvių. Progresiniai mokesčiai visų pirma yra nutaikyti į juos, nes kapitalą turintys asmenys jį mieliau apmokestina ir perkelia į Estiją ir Latviją“, – įspėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)