Daugelis III pakopos pensijų fondų dalyvių įmokas moka patys, populiariausias būdas – automatiniai periodiniai mokėjimai. Tačiau tai ne vienintelis kelias papildyti pensijų fonde kaupiamą sumą.

„Tik maža dalis gyventojų žino, kad ir kiti žmonės gali atlikti įmokas į III pakopos pensijų fondą. Tam užtenka žinoti kaupimo sutarties ir fondo surenkamosios sąskaitos numerius, kurie nurodomi pačioje sutartyje arba internete. Viena iš galimybių – pervesti įmoką, pavyzdžiui, už savo sutuoktinį ir tuo pačiu pasinaudoti valstybės skatinimu – lengvata“, – teigia Aistė Paliukaitė, „Luminor“ pensijų produkto vadovė.

Jei pinigus moka sutuoktinis, vaiko iki 18 metų arba neįgalaus vyresnio vaiko tėvai, galima pasinaudoti įmokoms taikoma gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Kiekvienais kaupimo metais mokesčių mokėtojai galės susigrąžinti sumą, siekiančią iki 20 proc. sumokėtų įmokų į III pakopos pensijų fondą, o maksimali suma, kurią galima susigrąžinti, siekia 300 eurų per metus. Svarbu paminėti, kad kitam asmeniui atlikus įmoką, lengvata ir yra taikoma faktiniam įmokos mokėtojui.

Pervesti į kaupiančiojo sąskaitą gali ir kiti fiziniai asmenys, tačiau tokiu atveju lengvata nėra taikoma.

Darbuotojams pensijas gali padėti kaupti ir darbdaviai, tai gali tapti papildoma motyvacine priemone. Darbdaviui atliekant įmokas į pensijų fondo sąskaitą, „Sodros“ mokesčiai ir GPM nėra taikomi.
Aistė Paliukaitė

Kaupiant svarbu disciplina

Kaip rašoma pranešime, III pakopoje kaupiamus gyventojų pinigus pensijų fondų valdytojai investuoja, dėl to, esant palankiai rinkos situacijai, žmonės gali sukaupti didesnę sumą, nei kas mėnesį pervesdami pinigus į savo asmeninę sąskaitą.

Lyginant su II pakopa, III pakopoje kaupiantys gyventojai turi didesnę pasirinkimo laisvę. Čia, priklausomai nuo savo pajamų ir tikslų, asmenys patys gali nustatyti įmokų į fondą dydį, kurį pasikeitus aplinkybėms galima keisti. Nors įmokas į fondą asmenys gali atlikti kada panorėję, o kaupimą gali sustabdyti bet kada, A. Paliukaitė teigia, kad gyventojai turėtų tuo nepiktnaudžiauti ir išlikti kantrūs bei drausmingi.

„III pakopoje kaupiant ilgą laiką, gyventojai neišvengs ekonominio sulėtėjimo laikotarpių, kurių metu gali mažėti investicijų vertė. Tokių periodų metu, asmenims gali kilti noras atsiimti sukauptus pinigus. Visgi kaupiant pensijai, svarbu laikytis disciplinos ir įmokas atlikti reguliariai. Po nuosmukio įprastai seka ekonominis pakilimas, kurio metu investicijų vertė auga“, – teigia „Luminor“ pensijų specialistė.

Ekspertai rekomenduoja, kad pajamos pensijoje turėtų sudaryti bent 70–80 proc. iki tol uždirbamų pajamų. „Sodros“ skaičiavimais, valstybės pensija senatvėje sudarys apie 30–40 proc. dabartinio gyventojų uždarbio. Dar apie 20 proc. galima prisidurti kaupiant II pakopoje, o likusį skirtumą gali padengti dalyvavimas III pakopos pensijų fonde.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)