Statistikos departamento duomenimis, nuo 2015 m. liepos mėn. palyginti su 2019 m. liepos mėn. kirpyklų ir asmens priežiūros paslaugų kainos pakilo 24 proc.

Ypač pabrangusias šias paslaugas jaučia gyvenantys Vilniuje, kurie DELFI pasakoja vykstantys apsikirpti į regionus, o ten už kokybišką darbą paliekantys žymiai mažesnes sumas.

„Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė DELFI komentuoja, kad šios paslaugos kainos skirtumus tarp miestų iš esmės lemia skirtingi atlyginimų bei nuomos kainų dydžiai.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį, vidutinis darbo užmokestis Vilniuje buvo beveik 10 proc. didesnis nei atitinkamą laikotarpį Kaune bei Klaipėdoje. Atlyginimų skirtumai yra pastebimi jau daugiau nei dešimtmetį, o atotrūkis didėja kiekvienais metais. Dėl šios priežasties, perkamoji galia sostinėje yra didesnė nei kituose Lietuvos miestuose. Nuomos bei būsto kainų skirtumai yra taip pat svarbūs, kaip žinia, patalpoms sostinėje išlaikyti yra reikalingi didesni kaštai. Augančios būsto kainos, didesnė vartotojų paklausa, aukštesni atlyginimai ir yra pagrindinės priežastys, skatinančios spartesnį paslaugų kainų augimą sostinėje“, – komentuoja G. Ilekytė.

Skaičiuoja ir kelis kartus mažesnes kainas

Stengiantis išvengti didesnių kainų Vilniuje neretai jau čia gyvenantys ir dirbantys grįžta į tėviškę ne tik aplankyti gimines, bet ir nueiti pas kirpėją ar kosmetologę. DELFI kalbinti asmenys teigia, kad kainos regionuose gali būti ir kelis kartus mažesnės už tą pačią paslaugą ir net kokybiškiau atliktą.

„Vilniuje gyvenu jau virš 5 metų, tačiau kai tik reikdavo kirptis, vis derindavau laikus pas kirpėją esančią Ignalinoje. Kartais ir mėnesį, ir du palaukdavau, kad vėl pas ją patekčiau, nes ir pigiau, ir patikima specialistė. Kainos labai skiriasi. Dabar jau turiu kirpėją Vilniuje, nes į Ignaliną grįžtu itin retai, tačiau kainų skirtumai tikrai dideli: Vilniuje ilgų plaukų kirpimas kainuoja 20–40 eurų, o Ignalinoje 6–12 eurų“, – DELFI pasakoja Laura.

„Pasvalyje moku 10 eurų už kirpimą, o Vilniuje pas gerą kirpėją mokėčiau apie 40 eurų. Be to, mano kirpėja mane kerpa nuo labai seniai, tad puikiai pažįsta mano plaukus ir žino, kas man patinka.

Plaukų dažymo kainos taip pat labai skiriasi. Man kirpimas ir dažymas kainuoja apie 20 eurų, o mano draugės Vilniuje pas kirpėjas palieka nuo 100 eurų. Žinoma, miegamuosiuose rajonuose įmanoma rasti pigiau, bet paslaugų kokybė, manau, tikrai prastesnė. Spėju, kad visos grožio procedūros kokiais 30 proc. Pasvalyje pigesnės. Tikriausiai įtakos turi patalpų nuomos kaina ir tai, kad žmonės mažesniuose miesteliuose dažniausia uždirba mažiau“, – pasakojo kita mergina Milda.

Štai Gintarė iš Vilkaviškio taip pat savaitgaliais grįžta iš Vilniaus ne tik aplankyti gimines, bet tuo pačiu ir apsikirpti. Jos teigimu, ji sumoka ne tik daug mažesnę sumą, bet ir gauna daug kokybiškesnę paslaugą.

„Vilniuje ne kartą teko paklot nerealias sumas už niekam tikusį kirpėjų darbą. Grįžusi į gimtinę Suvalkijoje, iš kirpyklos grįžtu patenkinta savimi, o ir kainos nedidelės – 20–30 eurų už kirpimą ir dažymą. O štai Vilniuje kainos mažiausiai dukart didesnės. Jei kirpėjų darbas mane tenkintų, galbūt kartais apsilankyčiau ir Vilniuje, bet paskutinės patirtys mane įsiutino. Viena kirpėja nudažė plaukus ne tokia spalva, kokia prašiau, ir žiūrėdama į oranžinius plaukus dar turėjo įžūlumo aiškinti, kad jie pilki. Čia tik apšvietimas toks, suprask“, – pasakojo mergina.

Į mažesnius miestus apsikirpti grįžta ne tik merginos. Mažesnės kainos vilioja ir vyrus.

„Panevėžyje, ne pigiausioje kirpykloje, pas pažįstamą gerą kirpėją sumoku apie 8 eurus, dar porą eurų palieku ramiai „arbatos“. Jei Vilniuje reikia apsikirpt ir artimiausiu metu nėra planų grįžti į Panevėžį, tai turiu vietą Žvėryne už 12 Eur, bet buvau sostinėje apsikirpęs ir už 18–22 eurų“, – pasakoja Andrius.

DELFI sulaukė ir daugiau pasakojimų apie mažesnes kainas regionuose. Štai Kamilė pasakojo Panevėžyje mokanti 7–8 eurus už plaukų kirpimą, kai Vilniuje ši paslauga – triskart brangesnė.

„Tiesą pasakius, kažkada buvau apskaičiavusi, kad už pinigų sumą, kurią moku už, pavyzdžiui, dantų priežiūrą Vilniuje, galiu sulakstyti į Panevėžį pirmyn ir atgal, ten susitvarkyti dantis ir vis tiek bus pigiau.

Suprantu, kodėl skiriasi kainos, koks skirtingas yra pragyvenimo lygis skirtinguose Lietuvos miestuose, tačiau tokia nelygybė tikrai piktina ir verčia bandyti derinti ir pasimatymus su tėvais, ir apsilankymus kirpykloje ar pas dantistą“, – pasakoja ji.

Kirpykloje

Jurgita savo ruožtu pasakojo, kad pigiau negu Vilniuje apsikirpo net Italijoje – už ilgų plaukų plovimą, kirpimą, džiovinimą sumokėjo 14 eurų.

Indrė pasakoja, kad nuvykusi į Prienus už kokybišką kirpimą, dažymą, sušukavimą palieka 20 eurų. Karta pabandžiusi tokiomis pat paslaugomis pasinaudoti Vilniuje, turėjo sumokėti 110 eurų. Moteris nurodo, kad pas jos kirpėją apsikirpti grįžta ne tik gyvenantys sostinėje, bet ir emigrantai.

Kai kurios Vilniuje gyvenančios merginos paslaugomis grįžta pasinaudoti į Kauną, mat ir ten sumoka daug mažesnę sumą. Rūta už kirpimą ir plaukų dažymą pasakoja mokanti apie 40 eurų, kirpykla visiškai netoli Laisvės alėjos. O Martyna Šilainių turguje esančioje kirpykloje apsikerpa už 15 eurų.

DELFI kalbintos moterys pasakoja, kad ir kitos grožio paslaugos pigesnės regionuose.

„Bikini zonos depiliacija 20 Eur Vilniuje, o Marijampolėje – 10 Eur. Yra vietų, kur ir Marijampolėje 20 eurų kainuoja, bet tada papildomų paslaugų pasiūlo už tą sumą, kruopščiau daro. Su kosmetologe kalbėjome – produktai tie patys, procedūra ta pati. Nagų priauginimas su baze – 14 Eur, o pedikiūras su lakavimu irgi 14 Eur. Vilniuje pas merginą namie, kuri tik pradėjus daryti, sumokėjau 18 Eur už gelinį lakavimą. Vilniuje daug salonų, sunkiau žinoti, kuo pasitikėti, o Marijampolėje mažiau“, – pasakojo Dovilė.

Ekonomistė: Lietuvoje matome gana spartų paslaugų kainų didėjimą

Ekonomistės G. Ilekytės teigimu, sunku būtų tikėtis, kad taip smarkiai augant atlyginimams, šios paslaugos nebebrangs. Ir tai galioja ne tik kirpykloms, bet visam paslaugų sektoriui.

„Įvairūs sudedamieji elementai: augančios algos, kylančios būsto kainos, naudojamų priemonių kainų augimas.

Apskritai, Lietuvoje matome gana spartų paslaugų kainų didėjimą, ypatingai auga viešbučių, kavinių bei restoranų paslaugų kainos. Beveik visuose paslaugų sektoriuose paslaugų kainos labai tiesiogiai ir didžiąja dalimi priklauso nuo darbo sąnaudų, ypač jeigu yra orientuotos į vidaus rinką, nėra tarptautinės konkurencijos. Labai sunku didinti šių paslaugų produktyvumą, pavyzdžiui, greičiau kirpti.

Šių metų pirmąjį ketvirtį vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio augimas siekė apie 10 proc., tokiame kontekste sunku tikėtis, kad paslaugos ateityje nebrangs“, – sako ji.

Greta Ilekytė

Kalbant apie kirpyklų paslaugas, ekonomistė primena, kad Vilniuje gyvenantiems ir vykstantiems apsikirpti į kitus miestus kainuoja transporto išlaidos bei sugaištas laikas.

„Rinkdamiesi atitinkamą paslaugą sostinėje, gyventojai linkę taupyti laiką: kirptis šalia namų ar laisvu metu po darbo. Paslaugos kokybė didžiąją dalimi priklauso nuo specialisto įgūdžių bei naudojamų priemonių, tad gali skirtis ne tik tarp miestų, bet ir miestuose. Tačiau tai yra pakankamai subjektyvus kiekvieno vartotojo vertinimas.

Tiesa, miestuose, dėl didesnio klientų skaičiaus, kirpimo specialistai linkę labiau specializuotis, tikėtina, kad tai irgi prisideda ne tik prie paslaugos kokybės, bet ir kainos“, – nurodo ji.

Ir vis dėlto, tai, kad Vilniuje gyvenantys vyksta naudotis paslaugomis regionuose, gali būti teigiamas reiškinys.

„Mažesnių miestų specialistai turi daugiau darbo, tad atlyginimų skirtumai tarp miestų bent šiek tiek mažėja“, – pastebi G. Ilekytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)