Kas tie „Sodros“ taškai

Dar iki 2018-ųjų pradžios senoji pensijų skaičiavimo sistema buvo susieta su gyventojo sumokėtomis socialinio draudimo įmokomis, o ją sudarė pagrindinė dalis, priedas už stažą ir papildoma dalis.

Pasikeitus sistemai, pasikeitė ir dedamosios, sudarančios pensiją. Nuo 2018-ųjų, kaip sakė S. Jarmalis, tų dalių liko vos dvi – bendroji, kuri priklauso nuo bazinės pensijos dydžio ir nuo įgyto stažo bei individualioji, kuri priklauso nuo gyventojo sumokėtų socialinio draudimo įmokų ir yra vertinama apskaitos vienetais (taškais).

„Vieną apskaitos vienetą gyventojas įgyja kai per metus sumoka socialinio draudimo įmokų nuo 12 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Taigi, vidutinis darbo užmokestis reiškia tašką.

Saulius Jarmalis

Jeigu uždirbama ir socialinio draudimo įmokų per metus sumokama daugiau – proporcingai įgyjama daugiau taškų“, – sakė jis ir aiškino, kad individualioji pensijos dalis priklauso konkrečiai nuo asmeninio žmogaus indėlio.

Kitą dalį, bendrąją, anot jo, jau lemia žmogaus įgytas stažas.

„Metų stažas įgyjamas, jeigu žmogus per metus sumoka socialinio draudimo įmokų ne mažiau nei nuo 12 minimalių mėnesio algų (MMA). Jeigu mažiau – įgyjama proporcinga dalis metų stažo. Taigi stažas iš esmės lemia bendrąją senatvės pensijos dalį“, – toliau aiškino S. Jarmalis ir pridūrė, kad tokia pati stažo įgijimo sistema taikoma ir užsiimant savarankiška veikla.

Paaiškino, kaip apsiskaičiuoti

Kalbant apie individualiąją dalį, S. Jarmalio teigimu, kai žmogus dirba, jis kasmet įgyja stažo metus ir apskaitos vienetus, o sulaukus senatvės pensijos amžiaus, visi sukaupti taškai yra susumuojami ir padauginami iš taško vertės tais metais, kuriais žmogus išeina į pensiją.

„Lygiai taip pat susumuojami ir visi įgyti stažo metai. Jų skaičius dalinamas iš būtinojo stažo tais metais, kai žmogus sukako senatvės pensijos amžiaus ir gaunamas koeficientas. Šis koeficientas padauginamas iš bazinės pensijos rodiklio, galiojančio tais metais, kai žmogus išeina į pensiją“, – jau apie bendrąją pensijos dalį sakė jis.

Tiesa, apskaitos vieneto (taško) vertę ir bazinės pensijos rodiklį kiekvienais metais tvirtina Valstybinio socialinio draudimo fondo taryba, tačiau, kaip teigė, iš esmės teisės aktuose yra nustatytas konkretus šių rodiklių indeksavimo principas.

Pasak S. Jarmalio, šiemet bazinės pensijos dydis yra 164,59 Eur, o apskaitos vieneto vertė – 3,52 Eur.

„Šių metų pradžioje šie dydžiai buvo indeksuoti 1,076 karto.

Tai reiškia, jeigu žmogus šiemet išeina į pensiją, šie rodikliai naudojami apskaičiuojant pensijos dydį. Tačiau kitais metais pensija vėl padidės, nes bus indeksuotas bazinės pensijos dydis ir taško vertė“, – aiškino jis.

Pateikė pavyzdžius

S. Jarmalis sutiko pateikti pavyzdį, kuris paaiškina, kaip veikia pensijos skaičiavimo sistema.

Tarkime, kaip pasakojo, Inga per gyvenimą dirbo 35 metus ir uždirbo VDU, o jai šiemet sukanka 63-eji ir ji kaip tik sulaukė savo senatvės pensijos amžiaus (62 metų ir 8 mėnesių) ir „Sodrai“ jau yra pateikusi duomenis apie stažą įgytą iki 1994 metų (buvusią darbo knygelę).

„Tokiu atveju moteris yra įgijusi 35 metus stažo ir, tarkime, 35 apskaitos vienetus (taškus). Šiemet būtinasis stažas senatvės pensijai gauti yra 31 metai. Tokiu atveju bendrosios pensijų dalies koeficientas 35/31=1,13.

Jis dauginamas iš bazinės pensijos rodiklio – 164,59 Eur ir gauname, jog jos bazinė pensijos dalis sudaro 186 Eur. Moteris taip pat yra įgijusi 35 apskaitos vienetus. Juos dauginame iš taško vertės – 3,52 Eur ir gauname 123 eurus. Sudedame pensijos dalis ir gauname rezultatą – 309 eurų pensiją“, – aiškino S. Jarmalis.

Antrasis pavyzdys susijęs su skirtingomis gautomis pajamomis ir sukauptu minimaliu darbo stažu.

„Tarkime Jonas per visą gyvenimą dirbo 25 metus. Bet 10 metų jis dirbo už vidutinę algą, 5 metus –už minimalią algą, 6 metus už pusę minimalios algos, o 4 metus tik sezoninį darbą – po šešis mėnesius nuo balandžio iki rugsėjo už minimalią algą.

Tokiu atvejus per minėtus 10 metų jis įgijo 10 metų stažą ir 10 taškų, per kitus 5 metus – dar 5 metų stažą, tačiau tik 2,5 taško, nes minimali alga sudarė maždaug pusę vidutinio darbo užmokesčio.

Dirbdamas 6 metus už pusę minimalios algos jis įgijo tik 3 metų stažą ir 1,5 taško, o per keturis sezoninio darbo metus – dar dvejų metų stažą ir 1 tašką.

Taigi, išeidamas į pensiją Jonas turi įgijęs 20 stažo metų ir 15 taškų, nors dirbo lyg ir 25 metus. Nors būtinojo stažo jis nėra įgijęs, tačiau minimalų – jau turi, tad jam skiriama senatvės pensija.

Tokiu atveju bendrosios pensijų dalies koeficientas 20/31=0,65. Jis dauginamas iš bazinės pensijos rodiklio – 164,59 Eur ir gauname, jog jo bazinė pensijos dalis sudaro 107 eurus. Vyras taip pat yra įgijęs 15 apskaitos vienetų. Juos dauginame iš taško vertės – 3,52 euro ir gauname 53 eurus.

Sudedame pensijos dalis ir gauname rezultatą – 160 eurų pensiją“, – skaičiavo specialistas.

Pensijas indeksuoja kasmet

Paklausus, kada ir kaip vyksta pensijų indeksavimas, specialistas sakė, kad kiekvienais metais apskaitos vieneto (taško) vertė ir bazinės pensijos rodiklis indeksuojamas tiek, kiek vidutiniškai per 7 metus (trejus praėjusius, einamuosius bei trejus prognozuojamus) padidėja šalies darbo užmokesčio fondas – visų dirbančiųjų uždirbtų darbo užmokesčių suma.

„Jeigu šis fondas mažėja, pensija negali būti mažinama. Tokiu būdu indeksavimas tiesiogiai lemia tiek dabartinių pensininkų gaunamos pensijos dydį (jų indeksavimą), tiek ir būsimų pensininkų senatvės pensijos dydį ir iš esmės yra susietas su ekonomine situacija ir darbo užmokesčio pokyčiais Lietuvoje bei apsaugotas nuo politikų valios“, – sakė jis.

Maksimalus stažo metų skaičius ir apskaitos vienetų (taškų) skaičius nėra ribojamas, tačiau gyventojas per metus negali įgyti daugiau nei 5 taškų. Pasak jo, tai tiesiogiai susiję su nuo šių metų
įvestomis socialinio draudimo įmokų lubomis.

„Nors šiemet socialinio draudimo įmokų lubos kol kas siekia 120 VDU, po dvejų metų jos bus 60 VDU. O tai reiškia, kad gyventojas, uždirbęs daugiau, nemoka socialinio draudimo įmokų nuo lubas viršijančios sumos. Atitinkamai, už 60 VDU yra skiriami būtent 5 taškai“, – aiškino S. Jarmalis.

Ilgėja pensinis amžius ir būtinasis stažas

Ne mažiau svarbu gyventojams žinoti, kad pastaraisiais metais yra didinamas senatvės pensijos amžius, taip pat ilgėja būtinasis stažas.

Nuo 2012-ųjų senatvės pensijos amžius kasmet didinamas – moterų po 4 mėnesius per metus, o vyrų – po du mėnesius per metus iki 2026-aisiais pasieks vienodą tiek moterims, tiek vyrams 65 metų ribą.

Tiesa, šiuo metu ši riba yra 62 metai 8 mėn. moterims ir 63 metai 10 mėn. vyrams. Norintiems pasiskaičiuoti, kada jie išeis į pensiją, galima čia.

Kalbant apie būtinąjį stažą senatvės pensijai, jis šiuo metu siekia 31-erius metus, tačiau kasmet bus didinamas po pusę metų, kol 2027-aisiais pasieks 35-erius metus.

Pasak S. Jarmalio, informacija apie stažą bei įgytus apskaitos vienetus pateikiama tituliniame asmeninės paskyros puslapyje ir atnaujinama ne rečiau kaip kartą per metus, o pastarąjį kartą duomenys buvo atnaujinti liepos mėnesį.

Atnaujino ir pensijos skaičiuoklę

Prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojai gali pasinaudoti ir prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuokle.

Anot specialisto, naudojantis skaičiuokle iš asmeninės paskyros beveik visi gyventojo asmeniniai duomenys įkeliami automatiškai, tad gyventojui tereikia nurodyti savo darbo užmokesčio dydį ir sumą, sukauptą pensijų kaupimo bendrovėje.

„Skaičiuoklė pateikia prognozę, kokio dydžio senatvės pensiją iš „Sodros“ bei kokias išmokas iš pensijų kaupimo fonde sukauptų lėšų (jeigu dalyvauja kaupime) žmogus gautų sulaukęs senatvės
pensijos amžiaus bei kokią dalį jo buvusio darbo užmokesčio šios pajamos sudarytų“, – apie tai, kuo ši skaičiuoklė naudinga, sakė specialistas bei pridūrė, kad visai neseniai ji sulaukė atnaujinimo.

Kaip teigė, visai neseniai buvo atnaujintos skaičiuoklės prielaidos ir kita aktuali informacija.

„Skaičiuoklė atnaujinama nuolat, kai keičiasi socialiniai ir ekonominiai rodikliai, turintys įtakos senatvės pensijos dydžiui – kaip antai keičiantis teisės aktams, kintant minimaliai mėnesinei algai ir vidutiniam darbo užmokesčiui, indeksuojant pensijų rodiklius, taip pat Finansų ministerijai ir Europos Komisijai atnaujinant šalies ekonomines, socialines ir demografines prognozes“, – sakė S. Jarmalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)