Nors daugelis vasaros neįsivaizduoja be atostogų svetur, panašu, kad nemaža dalis žmonių apie tolimesnes keliones 2018-aisiais galėjo tik pasvajoti.

28,3 proc. žmonių – toks skaičius ES gyventojų, kuriems yra 16 m. ir daugiau, teigė negalėję sau leisti bent savaitei išvykti atostogų ir jas praleisti ne namuose. Kaip skelbė pats Eurostat, 2013-aisiais šis skaičius buvo daug didesnis. Tada to padaryti negalėjo 39,5 proc. ES gyventojų.

Kalbant apie atskiras šalis, didžiausias procentas gyventojų, kurie ilsėtis turėjo namuose, fiksuotas Rumunijoje. Čia, kaip skelbiama, išvykti atostogų ir jas praleisti ne namuose negalėjo 58,9 proc. gyventojų. Toliau rikiavosi kroatai (51,3 proc.), graikai (51 proc.), Kipro gyventojai (51 proc.) ir penketuką užbaigė italai (43,7 proc.).

Lietuva šioje ES lentelėje užima 20 vietą tarp visų ES šalių. Čia, Eurostat duomenimis, atostogauti svetur 2018-aisiais sau leisti negalėjo 40,7 proc. lietuvių. Kaip patikslinama Statistikos departamento užduotame klausime, atostogos nuosavose sodybose, soduose ar pas gimines nėra prilyginamos atostogoms svetur. Tai reiškia, kad skaičiuojant tokios išvykos įtrauktos išvis nebuvo.

Pirmoje vietoje atsidūrė Švedija. Vos 9,7 proc. gyventojų pareiškė, kad negali sau leisti atostogų ne namuose ir tai buvo geriausias rodiklis visoje ES.

Toliau rikiavosi Liuksenburgas (10,9 proc.), Danija (12,2 proc.), Austrija (12,4 proc.) ir Suomija (13,3 proc.).


SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas DELFI sakė, kad ši statistika susijusi su materialiniu nepritekliumi.

„Aš turiu du pastebėjimus. Pirmasis, kad situacija po truputį yra gerėjanti, nes santykis, kurie negali išvykti – mažėja.

Bendrai viskas atsiremia į socialines Lietuvos problemas ir susiveda, kad tikrai mažiausias galimybes išvykti iš namų paatostogauti turi pensininkai, kurių turime didelę dalį, tačiau daug didesnė problema – mažos pensijos.

Ir į tą patį užsienį išvykti yra sudėtinga, nes jei vidutinė pensija yra 360 Eur, normalu, kad norint praleisti savaitę ne namuose, čia galima kalbėti tik apie kelionę į savo kaimą“, – sakė jis.

Tadas Povilauskas

Ekonomistas tikino, kad grafike matyti didelė koreliacija su namų ūkio pajamomis.

„Kuo jos didesnės, tuo galimybės išvykti atostogauti yra didesnės ir tai yra suprantama“, – teigė jis ir tikino, kad, kalbant bendrai, didžiausia problema – pajamos, kurios Lietuvoje didėja, bet vis dar yra ganėtinai mažos, ypač, kalbant apie socialiai jautrias grupes.

„Apklausos rodo, kad Lietuvoje maždaug trečdalis gyventojų neturi santaupų ir negalėtų išgyventi ilgiau negu mėnesį be jų, tai akivaizdu, kad jeigu nėra santaupų, nėra ir kelionių iš namų“, – sakė T. Povilauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (459)