Su blogiausiu Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos scenarijumi susijusios baimės antrą kvėpavimą įgijo šalies ministru pirmininku tapus Borisui Johnsonui.

Praėjusią savaitę svaras šturmavo kelerių metų žemumas ir pasiekė 1,09 euro lygį.

Palyginimui, prieš 2016 metų birželio 23 dienos referendumą britų valiutos kaina siekė ir 1,30 euro (2016 birželio 22 dienos duomenimis).

Kaip pastebi leidinys „The Economist“, svaro kursą pastaraisiais metais lemia ne tik „Brexit“ peripetijos.

„Gegužę prekiautojai ėmė panikuoti dėl prekybos karo tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos. Dėl to pinigai ėmė judėti iš šalių, kurios yra priklausomos nuo užsienio kapitalo“, – rašoma tekste.

Gera sveikata nepasižymi ir pačios Didžiosios Britanijos ekonomika. Šalies bendrasis vidaus produktas balandį susitraukė 0,4 proc.

Per visą istoriją žemiausias fiksuotas svaro kursas euro atžvilgiu buvo 1,04. Belieka tik spėlioti, ar kietasis „Brexit“ paskatintų šių valiutų susilyginimą iki 1 prie 1.

Svetainės „Migracija skaičiais“ duomenimis, Jungtinėje Karalystėje 2018 metais gyveno 212 tūkst. lietuvių, o tai sudarė 46 proc. visų užsienyje gyvenančių lietuvių.

Lietuvos banko duomenimis, 2018 metais fiziniai asmenys į Lietuvą pervedė 1,1 mlrd. eurų. Daugiausiai pervedimų atlikta iš Jungtinės Karalystės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)