Daugiausia trešnių

„Rinkos aikštės“ žurnalistai, stebėję uogų kainas Kėdainių miesto turgavietėse bei turgeliuose, įsitikino, kad labiausiai jos svyruoja pas trešnių pardavėjus. Jų kilogramo kaina gali skirtis net visu euru. Pardavėjai, paklausti, kodėl kainų svyravimas toks akivaizdus, tikino, kad kiekvienas kainą nusistato pats, o įtakos turi ir kilmės šalis bei uogų išvaizda.

Vertina ir lenkiškas

Pardavėja Lina, siūlanti keletą skirtingų lenkiškų trešnių rūšių po 3,50 euro už kilogramą, pasakojo, kad žmonės vis labiau atsigręžia į lenkiškas uogas ir jas ima vertinti, mat jos nieko nesiskiria nuo lietuviškų, o kartais vertinamos netgi geriau, mat nebūna sugedusių, papuvusių uogų.

„Pirkėjai dažniau pageidauja tamsios spalvos trešnių, šios jiems skanesnės, o dėl kilmės šalies, patikėkite, lenkiškas uogas žmonės tikrai perka. Aš parduodu dabar užsienietiškas uogas. Pavyzdžiui, mano siūlomų lenkiškų braškių žmonės net dažniau pageidauja, nes šios jiems saldesnės“, – pasakojo jau ne pirmus metus uogų prekyba užsiimanti moteris.

Braškės jau baigiasi

Prekybininkė pasakojo, kad braškių sezonas jau eina į pabaigą. Šiais metais jis buvo itin trumpas, mat buvo daugybė šalnų, po to staigiai kaito ir vienu metu noko tiek užaugusios, tiek dar neužaugusios uogos. Šiuo metu turgavietėse braškės parduodamos po 2,50 euro už kilogramą. Prekybininkai taip pat pripažino, kad dalis uogų atvežtos iš Lenkijos, dalis yra lietuviškų.

„Visos uogos – labai geras vitaminų, antioksidantų, mineralinių medžiagų šaltinis, todėl jas reikia valgyti. Kokias uogas valgyti, ar atvežtines, ar savo šalies, jei jau esame savo šalies patriotai, tai rinkimės lietuviškas. Kita vertus, ne visos uogos pas mus auga, galų gale, visiems vartotojams ir nepakaktų tik lietuviškų“, – dėstė Lina.

Yra ir kitų

Prekybininkai siūlo įsigyti ir kitų uogų. Pavyzdžiui, už šilauogių kilogramą prekeiviai prašo nuo 5 eurų, juodųjų serbentų kaina svyruoja nuo 2 iki 3 eurų už kilogramą, priklausomai nuo prekinės išvaizdos. Raudonųjų serbentų kaina yra kiek mažesnė – už jų kilogramą prekybininkai prašo pusantro euro. Už nedidelę dėžutę aviečių buvo prašoma 2,50 Eur.

Agurkų kainos svyruoja

Turguose taip pat apstu ir daržovių. Jų kainos keičiasi nežymiai. Bene labiausiai pastarosiomis dienomis keitėsi agurkų kaina, o populiariausių lietuviškų daržovių – bulvių – kaina išliko stabili. Trečiadienį turguje už jų kilogramą buvo prašoma nuo vieno euro iki pusantro, turgelyje nuo 1,20 euro už kilogramą.

Pasak prekybininkų, agurkų kainas taip pat koreguoja didžiuliai temperatūrų pokyčiai. Vasaros pradžioje buvo užplūdę didžiuliai karščiai, o dabar staigiai atšalo, tad esant tokiems temperatūrų svyravimui, išlaikyti stabilų agurkų augimą tampa vis sunkiau.

Gausu žalumynų

Turguje taip pat gausu žalumynų. Jų kainos išlieka stabilios. Už ryšulėlį šviežutėlių krapų, svogūnų laiškų, salotų ar ridikėlių buvo prašoma pusės euro. Prekybininkai dėstė, kad prekyba žalumynais visuomet gera, mat praktiškai nebūna tokio turgaus, kad tektų juos vežti namo. Tiesa, jie pažymėjo, kad žalumynų pirkėjai įsigyja po labai nedaug, todėl nėra tokių prekybininkų, kurie Kėdainių turguose prekiautų kilogramais.

Bulvių kaina – stabili

Pastarąsias dienas stabiliausiai laikosi bulvių kaina. Už didelių ir gražių bulvių kilogramą buvo prašoma vieno euro. Svogūnai buvo parduodami po pusantro euro už kilogramą, morkos po 1,20 euro.

Burokėliai parduodami po penkiasdešimt centų. Už kėdainietiškų pomidorų kilogramą buvo prašoma 1,70 euro. Importuotų raudonskruosčių buvo galima įsigyti ir pigiau.