Vadino pasityčiojimu

Martynas DELFI pasakojo „Pigu.lt“ apsiperkantis ne dažnai, todėl paslaptingas 2,99 Eur mokestis už akies jam užkliuvęs tik visai neseniai.

„Aš suprantu, kad tai privatus verslas ir jie turi teisę daryti ką nori, bet čia ne tik pasityčiojimas iš vartotojo, bet gal jau balansuojama ir ties įstatymo riba. Visi vartotojų teisių išaiškinimai, kiek teko domėtis, skelbia, kad kaina etiketėje turi būti galutinė: kiek parašyta, tiek ir moki kasoje ir ne kitaip“, - apie papildomą mokestį sakė jis.

Vyras aiškino, kad nuėjus į jų puslapį jis išsirinko prekę už 6 Eur, tačiau sumokėti už ją buvo paprašytas 8,99 Eur.

„Kodėl? Todėl. Nes garantuotai pasinaudoję kokia nesąmoninga metodika apskaičiavo, kad jų sandėlininkams neverta pakelti užpakalio dėl pigių prekių, nes neatsiperka“, - įpykęs sakė jis ir teigė, kad „taip būna, kai vadybininkėliai aklai pradeda taikyti savo teorines metodikas ir neatsižvelgią į visumą.“

„O visuma tokia ir išeina, kad pigu.lt savo klientus, kuriems tereikia pigesnės prekės (šį kartą) veja lauk ir iš jų tyčiojasi: maždaug lauk varguoliai su savo centais, mes dėl jūsų nepersistengsim, o jeigu jau be mūsų negali tai ir susimokėsi ir už orą“, - teigė Martynas.

„Pigu.lt“: mokestis dengia prekių paruošimo sąnaudas

DELFI susisiekus su „Pigu.lt“ komunikacijos vadove Raimonda Strazdauskaite ši aiškino, kad toks mokestis taikomas jau kone dešimtmetį.

„Siekdami klientams suteikti plačiausią asortimentą ir galimybę rinktis įvairių kainų ir kategorijų prekes, taip pat užtikrinti kokybišką paslaugą, esame numatę galimą pradinę pirkinių krepšelio sumą.

"Pigu.lt" administravimo mokestis

Administracinis paslaugos mokestis dengia sandėlio sistemų palaikymo ir prekių paruošimo sąnaudas“, - komentavo ji ir sakė, kad siekiant neriboti klientų pasirinkimo ir vis dėl to užtikrinti jiems galimybę pirkti ir smulkias prekes, klientai yra kviečiami susikomplektuoti kiek didesnį pirkinių krepšelį ir taip nemokėti administracinio mokesčio.

VVTAT: kainas nusistato pardavėjas

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialist Natalija Jarmulkovič DELFI aiškino, kad kiekvienas verslininkas turi teisę laisvai nusistatyti prekių ar paslaugų kainas, prekių pardavimo ar paslaugų teikimo mokesčius ir kitas prekių pardavimo ar paslaugų teikimo sąlygas, tačiau verslininkui kyla pareiga iš anksto supažindinti kitą sutarties šalį su šiomis sąlygomis, kurios, be kita ko, turi būti išreikštos aiškiai ir suprantamai bei neprieštarauti norminiams teisės aktams.

„Vertinant vartotojų teisių apsaugos požiūriu, vartotojui visais atvejais turi būti suteikiama aiški ir konkreti informacija apie prekių ar paslaugų kainas ar metodą, pagal kurį jos yra apskaičiuojamos“, - sakė specialistė.

VVTAT informavo, kad tarnyba dėl šio administracinio mokesčio vartotojų skundų gavusi nėra.

Mokestį taiko ir kiti

Susisiekus su taip pat internetinę prekyba vykdančia „Varle.lt“, jos atstovai patikino, kad įmonė taip pat taiko administracinį mokestį užsakymams, kurių krepšelio suma mažesnė nei 9,99 Eur.

„Pas mus jis siekia 1.99 Eur. Administravimo mokestis skirtas padengti sandėlio sistemų palaikymo ir prekių paruošimo proceso sąnaudas. Jis taikomas tik tiems užsakymams, kurių krepšelio suma yra mažesnė nei 9,99 Eur imtinai”, - teigė atstovai.

Kalbant apie „Senukai.lt“ ir „1a.lt” internetines parduotuves, jose, pasak atstovų, situacija panaši.

Kaip sakė atstovai, minimali krepšelio suma apsiperkant Senukai.lt ir 1a.lt elektroninėse parduotuvėse yra 9,95 Eur, tačiau užsakymams, kurių suma prasideda nuo 9,95 Eur ir yra iki 19,99 Eur, yra taikomas papildomas užsakymo paruošimo mokestis, kuris sudaro 2,49 Eur.

„Minimali krepšelio suma ir užsakymo paruošimo mokestis (iki 19,99 Eur) taikomi dėl didelių administracinių išlaidų, ruošiant smulkius užsakymus“, - teigė atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)