Kainų palyginimo portalas „Pricer“ atliko birželio kainų tyrimą ir skelbia, kad 2019 metai kainų kilimo prasme bus rekordiniai – tiek dinamikoje, tiek absoliučiuose skaičiuose.

Vienas didžiausių kainų šuolių

Šių metų birželį jų atlikta kainų analizė parodė, kad sudarytas pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse brango 1,89 Eur palyginus su gegužės mėnesiu, ir buvo 3,95 (8 proc.) euro brangesnis nei metų pradžioje. Kaip rašoma pranešime, tai – vienas galingiausių kainų šuolių per „Pricer“ stebėjimų istoriją.

„Išlaikydamas stabilią krepšelio kainą (brangsta 2 centais) tinklu su pigiausiu krepšeliu tampa „Norfa“, į antrą pagal pigumą vietą nukrenta „Maxima“, padidinus krepšelio kainą 1,54 Eur. „Rimi“, greičiausiai susivokę, kad gegužės mėnesį per stipriai sukėlė krepšelio kainą, birželio mėnesį vieninteliai kainą mažina 1,95 Eur ir atsiduria trečiojoje vietoje. „Lidl“, kaip patyręs biržos prekiautojas, nesiblaškydamas didina pigiausių prekių kainas 49 centais ir stabiliai laiko ketvirtą vietą. „Iki“ didina krepšelio kainas 4,25 Eur ir atsistoja į priešpaskutinę vietą, paskutinėje brangiausioje vietoje palikdamas „Barborą“, kainas pakėlusią 7 Eur“, – apžvelgiama pranešime spaudai.

Brango ir populiariausi produktai

Populiarių ir gerai žinomų produktų vidutinio krepšelio kainų birželio mėnesio analizė parodė, kad šis atsieitų apie 39,52 Eur (51 centais brangiau negu gegužės mėnuo). Tai – jau antrą mėnesį esantis didžiausias rodiklis per visą stebėjimo laikotarpį.

„2018 metais birželio mėnesio žinomų produktų vidutinio krepšelio kaina buvo 1,51 euro (4 proc.) mažesnė už šių metų birželio mėnesio krepšelį. Kaip matom, birželis praeitais metais parodė metinį kainų piką: įdomu, ar šias metais tai bus paskutinis kainų kilimo mėnuo?“, – rašoma pranešime.

„Pricer“ sudarytame žinomų prekių ženklų krepšelio kainų reitinge pigiausiu tampa prekybos tinklas „Iki“, sumažinęs krepšelio kainą 1,11 Eur. Toliau rikiuojasi „Maxima“, kaina sumažėjo 34 centais. Trečioje vietoje – „Norfa“, krepšelio kaina sumažėjo 2,41 Eur. „Barbora“, pakėlusi kainas 2,29 Eur atsidūrė ketvirtoje vietoje. O štai „Rimi“ tapo pačiu brangiausiu populiarių maisto prekių kainų reitinge, nes kainos pakilo 4,13 Eur.

Labiausiai brangsta bulvės

„Pricer“ taip pat išskiria, kad labiausiai brangstančia preke toliau išlieka bulvės.

„Ypatingai dėl to, kad senasis derlius visai pasibaigė, nors 2018 metais jo užteko ilgesniam laikui. Stipriausiai brangsta bulvės, pomidorai, kiauliena ir jos gaminiai, kefyras, ryžiai, degtinė.

O pinga ne tokios svarbios prekės – makaronai, šokoladas, obuoliai, pigiausia arbata, cukrus. Iš jų labiausiai pinga obuoliai“, – skelbia „Pricer“.

Portalas pricer.lt kainas užfiksavo birželio 26 dieną Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, internetinėje parduotuvėje „Barbora“ bei Lenkijos e-parduotuvėje „Auchandirect.pl“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)