Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytoja Janina, kuri pasakoja papildomai kaupusi pinigus III pensijų pakopoje, tačiau pamačiusi nesėkmingus metinius fondo rezultatus nusprendė pasitraukti. Nors sutartys buvo pasirašytos, pinigai moters sąskaitos taip ir nepasiekė.

„Savo lėšomis kaupiau papildomą pensiją, o nuo 2017 m. balandžio nedirbu. Nuo 2018 m. sausio mėnesio atsisakiau mokėti įnašus. Laukiau visus 2018 m., kad mano sukaupti pinigai padidėtų, o kai gavau ataskaitą už 2018 m., išėjo taip, kad bankas investavo mano pinigus nuostolingai, pelno nebuvo jokio, o už aptarnavimą pinigai vis dėl to nuimti. 2019 m. birželio mėnesį aš nuvažiavau į „Luminor“ banko Akropolio skyrių. Vis dėlto sutvarkyti savo reikalus pavyko. Parašiau nutraukimo prašymą, kad nebeturėčiau daugiau nuostolių. Man pasakė, kad 1–2 dienų laikotarpyje mano sukaupti pinigai iš vienos sąskaitos bus pervesti į pageidaujamą sąskaitą.

Taip ir negavusi pinigų, po beveik savaitės, paskambinau trumpuoju numeriu, paaiškinau savo situaciją, konsultantė viską išklausinėjo ir pasakė, kad viską perduos tai pačiai sutartį nutraukti padėjusiai konsultantei ir, kad kitą dieną ji paskambins. Bet nei skambučio, nei pinigų nesulaukiau“, – DELFI rašė moteris ir laiške pridėjo bijanti, kad savo pinigų nebeatgaus.

Susisiekus su moterimi ši negalėjo atsakyti, kiek tiksliai metų kaupia III pakopoje, kuriame tiksliai fonde. Pasak jos, pinigų ji neprarado dėl banko investavimo, tačiau suma nė kiek nepaaugo. Skaitytoja tikino, kad iki 2018 m. įnešdavusi pinigų kiekvieną mėnesį – tai po 10 eurų, tai po daugiau.

Įsivėlė žmogiška klaida

„Luminor investicijų valdymo“ generalinis direktorius Šarūnas Ruzgys paaiškino, kad šiuo konkrečiu atveju moteriai tikrai turėjo būti grąžinti pinigai, bet taip neįvyko dėl klaidos. Anot jo, tokiais atvejais laukia kompensacijos.

„Kalbant apie šį konkretų atvejį, perduodant informaciją ir tvarkant dokumentus galimai įsivėlė žmogiška klaida, todėl nebuvo gauti visi tinkamai užpildyti dokumentai ir pinigai iš karto nebuvo išmokėti. Labai dėl to apgailestaujame ir problemą sprendžiame su kliente bendraudami tiesiogiai. Tokiais atvejais, kai pinigai dėl žmogiškos klaidos nėra išmokami laiku, klientams visada tinkamai kompensuojama“, – sako jis.

Š. Ruzgys prideda, kad paprastai lėšos klientams yra išmokamos jau kitą dieną nuo prašymo gavimo datos. Tačiau dėl taikomų papildomų mokesčių konkretaus atsakymo nėra, nes kiekvienas atvejis skirtingas.

Šarūnas Ruzgys

„Viskas priklauso nuo situacijos, kliento amžiaus, buvimo pensijų fonde trukmės, naudojimosi ar nesinaudojimo gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis ir pan. Šio konkretaus atvejo detalės aptariamos su pačia kliente“, – teigė jis.

Ragina žiūrėti ne į metinius rezultatus

Š. Ruzgys taip pat primena, kad pensijų fondų rezultatus reikia vertinti ne žvelgiant į vienerių metų laikotarpį, bet bent jau 5 ar 10 metų. Pats investavimas pensijų fonduose, kaip teigia jis, yra ilgalaikis procesas, siekiantis dešimtmečius. Tiesa, praeiti metai ne vienam fondui buvo nuostolingi.

„Praeiti metai pasižymėjo neramumais rinkose, todėl daugelio bendrovių valdomų III pakopos pensijų fondų grąža buvo neigiama. Jei pažiūrėsime į pastarųjų 15 metų laikotarpį, neigiama grąža metų pabaigoje buvo fiksuojama bene tik 3 kartus, įkaitant ir 2008 m. finansų krizę. Visi kiti laikotarpiai fondams buvo teigiami ir, pavyzdžiui, pastarojo dešimtmečio svertinė vidutinė metinė grąža, kaip skaičiuoja Lietuvos bankas, viršijo 6 proc.

Žinoma, norisi matyti grąžą kasmet, tačiau taip jau veikia investavimas: buvo, yra ir bus įvairių periodų. Pagrindinis tikslas, valdant pensijų fondus, yra ilgalaikė investicinė grąža, kai visų svyravimų vidurkis atneša teigiamą rezultatą“, – teigia jis.

Tuo pačiu pataria, kad norint užsidirbti grąžą per trumpą laikotarpį reikėtų rinktis kitokį investavimą, pavyzdžiui, indėlius.

„Stengiamės užtikrinti, kad klientams nebūtų suformuoti nepagrįsti lūkesčiai dėl pensijų kaupimo grąžos, ypač, jei kalbama apie vyresnio amžiaus kaupiančiuosius – jiems visada rekomenduojame rinktis konservatyvaus investavimo fondus“, – teigia jis.

Lietuvos banko svetainėje skelbiamais duomenimis, iš tiesų 2018 IV ketvirtį skelbta, kad visų III pakopos pensijų fondų grąža nuo metų pradžios – neigiama, tačiau vidutinė metė grąža per 5 ir per 10 metų – teigiama. Pavyzdžiui, III pakopos mišraus investavimo pensijų fondas „Luminor pensija 2 plius“ 2018 m. pabaigoje, metinė grąža siekė -3,68 proc., 5 metų – 2,91 proc., 10 metų – 5,75 proc. O jeigu žiūrėti naujausius duomenis, 2019 m. kovo mėnesį grąža nuo metų pradžios pasiekė 5 proc. Būtent dėl tokių skirtingų metinių rezultatų ir yra patariama vertinti ilgalaikę grąžą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)