Į DELFI kreipėsi skaitytojas Tomas, kuris pasakoja susidūręs su situacija, kuomet bandė padėti mamai ir pervesti į III kaupimo pakopą pinigų, tačiau galiausiai liko be pažadėtosios gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatos.

„Turiu dirbančią mamą, kuri paprašė dukros pervesti į III pakopos pensijų fondą 1000 eurų (davė grynais, kad sesuo pervestų), nes pati nemoka. Sesuo pervedė iš savo banko sąskaitos pinigus tiesiai į mamos pensijų fondą, ir tai, anot VMI, yra mokėjimas kito naudai, už kurį pensijų lengvatos negaus nei mama, nei sesuo. Jei sesuo būtų pervedus iš mamos sąskaitos, tai lengvatą gauti būtų galima“, – rašo skaitytojas.

Ir išties Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nurodo, kad galioja tam tikros taisyklės, kas bei kokiais atvejais gali pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata įmokoms į III pakopos pensijų fondus.

Patikinama, kad tai nustato Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas.

„Pagal šio įstatymo nuostatas pajamų mokesčio lengvata gali pasinaudoti gyventojas, kuris faktiškai moka įmokas (patiria išlaidas) ir tik tuo atveju, kai tokias įmokas jis moka už save, sutuoktinį, iki 18 metų ir vyresnį neįgalųjį vaiką, kuomet nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, iki 18 metų ir vyresnį vaiką, kai iki 2005 m. birželio 30 d. buvo nustatyta visiška negalia, naudai“, – komentuoja Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Pasak R. Virvilienės, skaitytojo atveju išeina taip, kad dukra sumokėjo įmoką mamos naudai. Tokio atvejo įstatyme, kuomet galima pasinaudoti GPM lengvata, nėra.

„Atsižvelgiant į tai, kad pinigai į mamos pensijų fonde atidarytą sąskaitą pervesti iš dukros sąskaitos banke, laikoma, kad įmoką sumokėjo dukra mamos naudai. Mamos naudai sumokėtoms pensijų įmokoms į III pakopos pensijų fondus, mokesčio lengvata įstatyme nenustatyta. Todėl, jei norima pasinaudoti lengvata, mama turėtų įmokas mokėti iš savo sąskaitos“, – komentuoja VMI Teisės departamento direktorė.

VMI primena, kad gyventojas, mokantis įmokas ir norintis pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata, taip pat turi žinoti, kad lengvata yra ribojamo dydžio. Bendra visų GPMĮ 21 straipsnyje nurodytų atimamų išlaidų (gyvybės draudimo įmokų, įmokų į pensijų fondus, mokėjimų už studijas, palūkanų už kreditą, paimtą iki 2009 metų būstui įsigyti, o nuo 2019 m. ir automobilio ir būsto remonto bei vaikų priežiūros išlaidų) suma negali viršyti 25 proc. apmokestinamųjų pajamų, kurioms taikomas 15, 20, 27 proc. pajamų mokesčio tarifas, sumos. Įmokų į pensijų fondus suma bet kokiu atveju negali viršyti 1500 Eur (atskirai ar bendroje sumoje su pensijų įmokomis ir/ar gyvybės draudimo įmokų suma).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)