Lietuvos aktuarų draugija paruošė skaičiuoklę, kuri pataria, ar likti pensijų fonde, ar geriau grįžti į „Sodrą“. Aktuarai yra ateities įvykių finansinių pasekmių modeliavimo ir su rizika susijusių duomenų analizės ekspertai. Jų sukurta skaičiuokle dalinasi ir „Sodra“.

Parengta skaičiuoklė ypač rekomenduotina vyresnėms nei 40 metų moterims bei vyresniems nei 50 metų amžiaus vyrams, tačiau pasinaudoti gali visi.

Atsakys į konkretų klausimą

Kaip skelbiama Lietuvos aktuarų draugijos puslapyje, skaičiuoklei reikiamus duomenis galima rasti prisijungus prie savo pensijų kaupimo bendrovės savitarnos ( ten rasite pensijų kaupimo fonde sukauptų lėšų vertę) bei prie asmeninės „Sodros“ paskyros (ten skelbiama į pensijų fondą pervestų Sodros įmokų vertė ir dėl dalyvavimo pensijų kaupime netektas „Sodros“ pensijos apskaitos vienetų skaičius). Į skaičiuoklę dar reikės įrašyti gimimo metus ir lytį.

Lietuvos aktuarų draugija savo puslapyje atkreipia dėmesį, kad reikėtų apsispręsti dėl dviejų scenarijų. Pirmuoju, galbūt verta atstatyti prarastus vienetus grąžinant sukauptas lėšas „Sodrai“ ir po to pradėti kaupti iš naujo. Antruoju, palikti sukauptas lėšas pensijų fonde bei gauti sumažintą „Sodros“ pensiją ir pensiją iš pensijų fonde sukauptų lėšų.

„Ši skaičiuoklė yra pagalba įsivertinti, ką daryti jau su sukaupta suma ir kurį variantą pasirinkti. Skaičiuoklė vertina jūsų individualią situaciją ir pateikia išvadą, kokį sprendimą būtų racionalu priimti žvelgiant iš aktuaro perspektyvos, t.y. matematiškai įvertintas atsižvelgiant į išgyvenimo tikimybes, paveldėjimo vertę, ateities investicijų grąžą, pensijų išmokų alternatyvas ir t.t.“, – rašoma jų puslapyje.

„Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis DELFI patvirtino, kad ši skaičiuoklė, kaip ir „Sodros“ puslapyje esanti skaičiuoklė, remiasi panašiomis prognozėmis ir prielaidomis, tik šioje yra ne prognozuojami keturi ateities pensijos scenarijai, o atsakoma į konkretesnį klausimą.

DELFI ciklas apie pensijų kaupimo scenarijus:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)