Skaičiuoklė pristatyta dar šių metų pradžioje, ja gali pasinaudoti visi, kurie dar nepasiekė pensinio amžiaus.

Pavyzdžiui, 1980 metais gimęs vyras, „į rankas“ gaunantis 750 eurų, įgijęs 18 metų darbo stažo ir sukaupęs 20 „Sodros“ taškų, prieš reformą II pakopoje kaupęs pagal 2+2+2 formule ir pensijų fonde sukaupęs 7 tūkst. eurų, dėl dalyvavimo II pakopoje būtų netekęs 5 taškų, o pervesta būtų 4 tūkst. eurų. Jei jis toliau po pensijų reformos dalyvautų pilnu pajėgumu kaupime, išėjęs į pensiją gautų apie 50 proc. savo pajamų. Suma tai atrodytų 1246 Eur, todėl, kad daroma prielaida, jog kiekvienais metais žmogaus darbo užmokestis vis augtų.

Jei toks asmuo nuspręstų nutraukti kaupimą, skaičiuojama, kad ateityje jo pensija sudarytų mažiau nei 40 proc., lėšas palikus fonde. O jas grąžinus į „Sodrą“, pensija sudarytų apie 36 proc. pajamų.

Tad naudojantis skaičiuokle sumos išties gali atrodyti didžiulės net ir nekaupiant papildomai, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokį proc. pajamų ta suma sudarys. Pavyzdžiui, ar dabar pakaktų pragyvenimui 30 proc. gaunamų pajamų.

Ji parodo keturis galimus ateities pensijos scenarijus: pensiją kaupiant antrojoje pensijų pakopoje pagal 3+1,5 formulę; pensiją kaupiant antrojoje pensijų pakopoje palaipsniui didinant įmokas nuo 1,8+0,3 proc.; pensiją stabdant dalyvavimą II pensijų pakopoje ir sukauptas lėšas paliekant pensijų fonde; pensiją nutraukiant kaupimo sutartį ir su visais sukauptais pinigais grįžtant į „Sodrą“.

Skaičiuoklėje reikia įvesti savo gimimo datą ir lytį, gaunamą atlyginimą, iki šiol įgytą pensijų draudimo stažą ir „Sodros“ pensijos apskaitos vienetus. Taip pat, ar dalyvaujama papildomame kaupime ir kokios lėšos sukauptos II pensijų pakopos fonde, kokia į pensijų fondus pervestų „Sodros“ įmokų vertė.

Jeigu bus jungiamasi per asmeninę paskyrą „Sodros“ puslapyje, didžioji dalis duomenų jau bus įvesta automatiškai. Tuomet liks pasitikrinti sukauptų lėšų vertę. Tai galima padaryti prisijungus prie savo paskyros toje pensijų kaupimo bendrovėje, kurią buvote pasirinkęs.

Rėmėsi konservatyviomis prognozėmis

Kuomet buvo pristatyta ši skaičiuoklė, „Sodra“ ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad sudarant prognozes ateičiai remtasi pesimistinėmis ateities prognozėmis ir dabartiniais teisės aktais. Prognozuojant būsimą pensiją įvertinamas vidutinio darbo užmokesčio augimas, darbo užmokesčio fondo augimas, rizikingų ir nerizikingų turto klasių grąža, tikėtinos gyvenimo trukmės prognozė, demografinė aplinka.

Kadangi vadovaujamasi ilgalaikėmis Europos Komisijos prognozėmis, atkreipiamas dėmesys, kad jose nenumatyta, ar bus sumažinti emigracijos maistai, padidės gimstamumas. Kaip informuoja, nenumatyti ir „kiti teisiniai, ekonominiai ir technologiniai veiksniai – pavyzdžiui, tai, kad jeigu vidutinės senatvės pensijos ir vidutinio darbo užmokesčio santykinis rodiklis sumažėtų, Lietuvos Respublikos Vyriausybė turėtų pateikti pasiūlymus dėl priemonių, būtinų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto pajamoms didinti ir demografijos poveikiui pensijų sistemai ilguoju laikotarpiu mažinti“.
Dėl to perspėjama, kad priklausomai nuo ekonominių, demografinių ir teisinių aplinkybių, ateityje pensija gali ženkliai kisti.

Kaip informuoja „Sodra“ kol kas skaičiuoklėje naudojamos prielaidos ir prognozės atnaujintos nebuvo.

„Kadangi prielaidos remiasi Europos Komisijos ekonominėmis ir demografijos prognozėmis, taip pat Finansų ministerijos ekonomikos augimo prognozėmis, atnaujinus prognozes bus atnaujinama ir skaičiuoklė“, – nurodo „Sodros“ Komunikacijos vadovas Saulius Jarmalis.

Europos Komisijos ilgalaikės prognozės pateikiamos kas 5 metus, o vertinant trumpesnio laikotarpio prognozes remiamasi Finansų ministerijos pateikiamomis kasmetinėmis prognozėmis. Kuo asmuo arčiau pensijos, tuo tikslesnę prognozę jis matys.

Taip pat buvo teigiama, kad ateityje skaičiuoklėje turėtų atsirasti ir daugiau funkcijų. Pavyzdžiui, jei žmogus II pensijų pakopoje kaups daugiau nei 3 proc., kad taip pat galėtų matyti savo prognozuojamą pensiją.

Apsispręsti dėl kaupimo gali padėti ir „Sodros“ sukurtas virtualus patarėjas (DĖMESIO: ant kai kurių mobiliųjų įrenginių gali neveikti):

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)