Šiuo metu MMA yra 555 eurai iki mokesčių arba maždaug 396 eurai į rankas.

Praėjusiame Trišalės tarybos posėdyje Lietuvos banko makroprudencinės analizės ir prognozavimo skyriaus viršininkas Andrius Škarnulis pateikė nuomonę, kad 2020 metais MMA galėtų padidėti apie 9 proc., iki 607 eurų.

Jei mokesčių tarifai nesikeistų, darbuotojams tai reikštų beveik 30 eurų padidėjimą į rankas (iš viso apie 426 eurus).

Tarp 45 ir 50 proc. vidutinio

Trišalė taryba anksčiau yra sutarusi, kad MMA dydis turėtų siekti 45–50 proc. vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio šalies ūkyje.

Statistikos departamento duomenimis, 2019 metų pirmąjį ketvirtį jis sudarė 1262,7 euro popieriuje.

Remiantis anksčiau pasiektu sutarimu ir naujausiais duomenimis, MMA 2020 metais galėtų būti nustatyta tarp 568,22 ir 631,35 euro. Tai būtų atitinkamai 2,38 proc. arba 13,76 proc. daugiau nei šiuo metu.

Trišalė taryba anksčiau dar yra sutarusi, kad vadovausis keturių didžiausią MMA ir mėnesinio vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykį turinčių Europos Sąjungos valstybių vidurkiu. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Eglė Radišauskienė posėdyje sakė, kad šiuo metu šis dydis yra 47,5 proc.

„Atitinkamai, Lietuvoje tai būtų centrinio banko pasiūlyti 607 eurai“, – sakė ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė, kad 607 eurai yra minimali riba, nuo kurios galima pradėti diskusijas.

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas posėdyje sakė, kad reikia atsižvelgti į lėtėjantį ekonomikos augimą, naujos krizės nuojautas, todėl siūlė kol kas sprendimo nepriimti.

„Verslo pasiūlymas būtų laikytis minimalios nustatytos 45 proc. ribos“, – sakė jis. T.y. darbdaviai norėtų, kad MMA 2020 metais būtų 580 eurų.

Galiausiai posėdyje fiksuotos skirtingos pozicijos: Vyriausybė ir profsąjungos – už 607 eurų MMA, o darbdaviai – už 580 eurų.

Pagal Finansų ministerijos ekonominės raidos scenarijų, 2019 metais vidutinis darbo užmokestis paaugs 8 proc., o 2020 metais – 6,4 proc.

MMA dydį tvirtina Vyriausybė, tačiau atsižvelgia į Trišalės tarybos pasiūlymą. Pernai tarybai nepavyko rasti sutarimo dėl rekomendacijos Vyriausybei.

„Sodros“ duomenimis, balandį MMA arba mažiau uždirbo 155,97 tūkst. darbuotojų. Nuo 2017 metų liepos, įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui, darbdaviai MMA gali mokėti tik už nekvalifikuotą darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)