Rinkos stabilios

Pasak A. Breman, kalbant apie pasaulio ekonomikos augimą, šiuo metu galime stebėti jos augimo sulėtėjimą, tačiau teigti, kad yra nuosmukis, tikrai negalime.

Jos nuomone, darbo rinka laikosi puikiai visoe šalyse, bet kalbant apie rizikas, reikėtų vengti politinių konfliktų, saugotis prekybos karo tarp JAV ir Kinijos, klimato kaitos.

Tiesa, pasak ekonomistės, šiuo metu ekonomikos situacija JAV yra puiki kaip niekada.

„Reikia dar, kad ekonomika JAV augtų dar vieną mėnesį ir tada turėsime ilgiausią ekonomjikos augimą JAV per 150 metų“, – džiaugėsi ji ir teigė, kad nors bendrai pasaulyje ekonomika auga, jos augimas lėtėja, o ypatingai, Europoje.

Nepaisant to, anot specialistės, darbo rinkos laikosi gerai, nedarbas mažėja, o užimtumas didėja, tačiau bankai siunčia signalą ir sako, kad ekonomikai, dėl jos augimo sulėtėjimo, yra kilusi grėsmė, todėl nekeičiamos ir palūkanų normos.

Jos, pasak A. Breman, ir toliau nekils, o namų ūkiai ir darbo rinka ir toliau galės naudotis rekordiškai mažomsis palūkanų normomis.

„Ekonomika lėtėja, bet nuosmukio nėra“, – sakė ji.

Kinijos signalas pasauliui

Kinija, anot ekonomistės, yra ta šalis, kurios įtaka pasaulio ekonomikai yra milžiniška, mat jei kažkas nutiks šiai šaliai, pasekmes jus visos pasaulio šalys.

„Kinijos ekonomika auga, tačiau didėja ir įsiskolinimas ten. Kinijoje yra įsiskolinusios įmonės, o ne namų ūkiai ar valstybės.

Pasaulis tokios krizės, kuri liestų įsiskolinusias įmones, dar nėra buvę ir nesame matę. JAV įmonės taip pat įsiskolinusios ir tai kelia pavojų“, – įspėjo ekonomistė, tačiau pridūrė, kad nors krizės nėra, į tai reikėtų atkreipti didesnį dėmesį.

Pateikė prognozes dėl krizės

A. Breman vykusioje konferencijoje sutiko paprognozuoti ir naujos krizės datą.

„Manau, kad Europa gali tikėtis kitos krizės per ateinantį dešimtmetį. Po finansų krizės ji dar turi atsigauti ir manau, kad šiuo metu yra gana sudėtinga politinė situacija“, – teigė ji.

Ekonomistė aiškino, kad po 2008 metų krizės Europa nuveikė išties didelius darbus, o daugelis šalių įgyvendino reformas.

Anna Breman

„Štai Portugalija ir Ispanija tikrai žengė septinmyliais žingsniais, o Airija nebeturi tokių problemų, kokios buvo.

Taigi ES stengiasi kaip įmanoma pasistūmėti darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo srityje ir turime tikėtis, kad tas augimas bus teigiamas“, – aiškino specialistė.

„Žinoma, krizė gali atsitikti, jei staiga suintensyvės JAV ir Kinijos prekybos konfliktas, tačiau pagrindiniai makroekonomikos rodikliai, išskyrus Italiją, išlieka geri“, – apibendrino ji ir sakė, kad visos kitos Europos valstybės pakankamai gerai tvarkosi ir jeigu prekybos konfliktas nesuintensyvės, tai per ateinančius 2-5 metus galime tikėtis gražaus ekonomikos augimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)