„Wall Street Journal“ yra rašęs, kad iš pradžių šeimos biurų paslaugomis naudodavosi tik tie, kurie turėdavo daugiau nei 100 mln. dolerių laisvų lėšų. Tačiau per laiką situacija kito ir kartelė yra nukritusi iki 5 mln. dolerių.

Investicinės organizacijos „Global Investment Lab“ vadovas ir „CiTi Private Bank“ vyriausiasis inovacijų pareigūnas Philipas Watsonas atvykęs į Vilniuje vykusią Finansų ministerijos ir Lietuvos finansų rinkos instituto organizuotą tarptautinę finansų rinkų konferenciją „Financial Markets re-defined: Exploring New Horizons“ interviu DELFI metu pasakojo apie daugėjantį šeimos biurų skaičių bei kodėl iš viso to imasi turtingieji. Nors pats konkrečių šeimos biurų ar sėkmingiausiųjų pavyzdžių nesiėmė įvardyti dėl konfidencialumo, jis teigė, kad šeimos biurų tinklas – platus, o prie jo prisijungus galima pasisemti didžiulės patirties savo organizacijai.

P. Watsonas teigia, kad šeimos biurų pagrindinė paskirtis – apjungti visas vykdomas veiklas.

„Įprastai antrepreneriams, verslininkams ir verslininkėms šeimos biuras padeda sukurti kompanijos valdymo strategiją. Tipiškai jie taip pat įsijungia į kitas veiklas, į tokias kaip palikimo planavimas, kasdieninių veiklų administravimas, užtikrinama, kad viskuo įmonėje rūpinamasi ir galiausiai investuojama šeimos naudai. Siūloma įvairiausių paslaugų, nuo paprasčiausių bankinių paslaugų iki įvairiausių investavimo platformų. Šeimų biurų tipai gali ženkliai varijuoti. Nuo mažo šeimos biuro, įprastai neturinčio daug resursų, iki šeimos biurų, kuriuos galėtume vadinti institunacionalizuotais, nes atlieka didžiules operacijas, yra globalūs, naudoja pasaulines platformas prekybai. (…) Šeimos kreipiasi, kad suprastų kokios yra geriausios veiklos praktikos, ką patys turėtų daryti, kaip biurą išnaudoti kuo efektyviau. Kalbamės su jais apie investavimo politiką, šeimos biuro kibernetinį saugumą, komunikacijos politiką ir galutinį naudos gavėją. Daugumai šeimos biurų būna sudėtinga turėti savo tinklą, kur jie galėtų kreiptis, suprasti ką daro kiti ir pritaikyti pas save, šiuo atžvilgiu mes kuriame didelę vertę“, – kalbėjo P. Watsonas.

Jis teigia, kad didžiulė nauda šeimų biurams yra tuomet, kai jie įsijungia į tarptautinį šeimos biurų tinklą.

„Ką matome šalyse, kad kad šeimų biurų bendruomenė gali būti labai maža ir dažnai gali dirbti kartu, tačiau kitais atvejais, dėl rinkos dydžio, jos gali konkuruoti pirkdamos tą patį turtą. Tuomet mes per globalų tinklą surandame būdus, kaip jie gali geriausias praktikas ir patirtis iš kitų šeimos biurų panaudoti“, – teigė jis.

P. Watsonas interviu DELFI metu teigė, kad pirmiausia kuriant šeimos biurą turėtų būti nusprendžiama, kokį vaidmenį jis atliks. Galima nuspręsti, koks bus vaidmuo bendruomenėje, kaip bus su ja bendradarbiaujama, o taip patpasirinkti investicijų portfelį, pagal tai kiek nori rizikuoti, kiek nori uždirbti. Jo teigimu, kai kompanija pasiekia tam tikrą dydį, verslininkai pradeda dairytis ne tik kaip išsaugoti sukauptą kapitalą, bet kur jį dar panaudoti, kad gautų didžiausią grąžą. Taip rūpinamasi, kad ir ateities šeimos kartos būtų aprūpintos.

„Yra skirtingų priežasčių, dėl kurių norima įkurti šeimos biurą ir jos gali sietis. Tačiau dažniausiai to imamasi dėl to, kad tampa sudėtinga vienu metu užsiimti keliomis skirtingomis veiklomis. Tuomet prireikia struktūros, kuri galėtų viską kontroliuoti. Kiekvienas žmogus turime savų limitų, iki to ką žinome ir kiek geriausiai galime vadovauti, visi turime skirtingas kompetencijas. Kai kuriuose šeimos biuruose galutinis naudos gavėjas toliau užims svarbų vaidmenį vadovaujant biurui, bet gal kai kuriuose aspektuose neturės pakankamai žinių.

Manau, kai verslas auga, sėkmingi antrepreneriai ir daugybė asmenų, kuriuos sutinkame, galbūt dėl laiko trūkumo nusprendžia imtis šeimos biurų. Taip savo laiką panaudoja skirtingai. Pavyzdžiui vieniems geriau einasi vykdyti kasdienes veiklas, kitiems investicijų, planavimų, kad galutinė nauda būtų kuo didesnė. Skirtingi įgūdžiai, ekspertizė, kompetencijos. Kita priežastis kurti šeimos biurą kyla su augančiu turtu ir galimybėmis, kurios atsiveria toliau nei siekia tavo kontaktų tinklas.

Daugybės šeimų biurai yra stiprūs savo šalyse ar regione, tačiau ribos šitame globalėjančiame pasaulyje nyksta, dėl to skatinama diversifikuoti verslą, mąstyti, kur geriausios galimybės egzistuoja, auginti savo turtą. Taigi mūsų klientai dažniausiai globalūs piliečiai, jie gali turėti verslą čia Lietuvoje, bet vaikas studijuos JAV, patys investuos Azijoje“, - sako P. Watsonas.

Anot jo, mokesčių aplinka šalyje tik vienas iš aspektų renkantis, kur kurti šeimos biurą. Pasak jo, šį sprendimą dažniausiai lemia artumas verslo ar pačios šeimos ištakoms.

„Bet žinoma, valdžia gali turėti savo vaidmenį sukuriant daugiau draugišką aplinką šeimos biurams. Ir mokesčiai gali žaisti vieną iš vaidmenų. Bet ne tai nusprendžia, kur kursis šeimos biuras. Gali būti skirtingų tikslų, yra biurų, kurie nori prisiimti tam tikrų svarbių vaidmenų vietinėje ekonomikoje, o kiti nori svarbesnio vaidmens pasaulinėje arenoje“, – prideda jis.

P. Watsono teigimu, dažniausiai į šeimos biurus žiūrima kaip į konceptą, kuris siekia savos naudos, tačiau būtų galima žiūrėti ir iš kitos perspektyvos – kuo šeimos biuras gali prisidėti prie vietos bendruomenės, kad ši jį palaikytų.

Jis taip pat patikina, kad šeimos biuro įkūrimui neturi įtakos tai, ar šiuo metu vyrauja politinis neapibrėžtumas, ar lėtėja ekonomikos augimas, ar ne. Jo nuomone, kaip tik neapibrėžtumas reikalauja būti labiau organizuotam, profesionalesniam, apgalvoti sprendimus ir investicijas.

Philipas Watsonas, investicinės organizacijos „Global Investment Lab“ vadovas ir „CiTi Private Bank“ vyriausiasis inovacijų pareigūnas. Philipas turi beveik 20 metų finansinę patirtį, kurią sukaupė daugiausia dirbdamas „CiTi Private Bank“, kur užėmė įvairius postus Institucinėje klientų grupėje. Pastaruosius 15 metų jis dirba „Private Bank“. Dirbdamas „Private Bank“ jis įdiegė daugelį naujų transformacinių technologijų, rėmė radikalias inovacijas, kad CPB galėtų pasiūlyti savo klientams ateities investicines paslaugas. Jis taip pat dalyvavo daugelyje sprendimų priėmimo forumuose, įskaitant Pasaulinį investicijų komitetą, kurio nariu buvo, ir Įvairaus ilgalaikio turto klasės komitetus, kurie atitinkamai teikia taktinės rinkos apžvalgos ir portfelio valdymo savo nuožiūra paslaugą. Jis yra Privilegijuotojo Vertybinių popierių ir investicijų instituto Privilegijuotos VPI mokslinės draugijos narys, ir turi Privačių ​​klientų investicijų konsultacijų ir vadybos 6-o lygmens sertifikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)