Įtarimų nesukėlė

Į redakciją besikreipusi kaunietė Laima (vardas pakeistas, asmuo red. žinomas – DELFI) sakė taip pat patikėjusi apgavyste.

Moteris pasakojo, kad viskas prasidėjo tada, kai nusprendusi parduoti savo mašiną ji jos skelbimą patalpino į vieną iš skelbimo portalų.

„Gavau keletą žinučių ir skambučių. Manęs klausė, ar mane domina automobilio pardavimas išsimokėtinai“, – atsiminė ji.

Iš pradžių ji sakė tokią pardavimo išsimokėtinai galimybę atmetusi, tačiau kadangi automobilio jau kurį laiką niekas nepirko, galiausiai, susiviliojo ir sutiko su pasiūlymu, už mašiną paprašiusi 2,8 tūkst. Eur.

Tuo metu Laimai buvo pasakyta tik tiek, kad pirkimu susidomėjo viena įmonė. Nors jos pavadinimas jai tada atskleistas ir nebuvo, kaip pasakojo, pirkėjai aiškino, kad jie ieško naudotų automobilių, nes neseniai įdarbino keletą vadybininkų.

Moteris teigė, kad sutarus laiką apžiūrėti parduodamo automobilio iš Marijampolės, kaip paskui prisistatė, atvyko įmonės UAB „Senlainas“ direktorius Žydrūnas Karpavičius ir dar viena vadybininke prisistačiusi moteris.

„Direktorius man parodė savo asmens tapatybės kortelę, jo pareigas patvirtinančius pažymėjimus. Viskas atrodė labai rimta“, – apie susitikimą kalbėjo Laima.

Ji tada nė neįtarė, kad netrukus liks ir be sutartų pinigų, ir be automobilio.

Liko tuščiomis

Įmonės direktoriui apžiūrėjus automobilį Laimai iškart buvo paduota pasirašyti sutartis.

„Jie man pasakė, kad dabar sutinka sumokėti 500 Eur avansą, tačiau nori iš karto pasiimti ir automobilį“, – pasakojo moteris.

Likusią sumą, 2,3 tūkst., pirkėjai pažadėjo jai pervesti per du mėnesius, o tądien net išrašė pinigų davimo aktą.

Naudoti automobiliai Lietuvoje

Paklausta, ar sutartyje buvo punktų, kurie nuo tokių pirkėjų apsaugotų pačią pardavėją, ji teigė, kad buvo pažymėta, jog jei įmonė vėluos sumokėti bent vieną įmoką, Laima be problemų galės atsiimti parduotą automobilį, o avansą pasilikti. Taip pat buvo punktas, kuriame teigiama, kad automobilis pirkėjui bus perrašomas tik tada, kada pardavėjui bus pervesti visi už mašiną prašomi pinigai.

Visgi, kaip paaiškėjo, jokie sutarties punktai moters neišgelbėjo.

„Atėjus laikui sumokėti pirmąją įmoką, aš jos iš jų negavau, tada jiems paskambinau, o jie man pasakė, kad įmonėje yra nesklandumų ir ją gausiu per dvi savaites. Negavau“, – apie tolimesnę įvykių eigą pasakojo Laima ir sakė netrukus internete radusi daugiau informacijos apie minėtą įmonę ir tada jau supratusi, kad papuolė į tikrų tikriausias sukčių pinkles.

„Nuvykus į policijos komisariatą paaiškėjo, kad esant tokiai situacijai negaliu parašyti net pareiškimo, nes čia yra civiliniai santykiai ir man reikia kreiptis į teisininką, surašyti skundą ir kreiptis į teismą“, – teigė ji ir pridūrė, kad komisariate ją informavo ir apie tai, kad dėl šios įmonės čia kreipiasi jau ketvirtas žmogus.

Veikia schemiškai

Netekusi savo automobilio ir vietoj 2,8 tūkst. gavusi vos 500 Eur moteris rankų nenuleido, tačiau tai, kad jai pavyko susigrąžinti savo mašiną, vadino paprasčiausia sėkme.

„Aš savo automobilį atgavau. Jį radau skelbimuose, jis buvo bandomas parduoti. Kai kurie kiti nukentėję taip pat tokiu pat būdu surado savo mašinas. Kai kurios buvo bandomos parduoti dalimis, kai kurios jau nuardytos“, – pasakojo ji.

Automobilių laužynas
Pasirodo, įmonė ne tik kad „nupirkdavo“ automobilį išsimokėtinai ir paskui nesumokėdavo pinigų pardavėjui, tačiau vėliau dar susirasdavo kitus automobilio pirkėjus ir jiems tą patį automobilį parduodavo pažadėdama sutvarkyti ir visus dokumentus.

Moteris pasakojo, kad automobilį su policijos pagalba atsiėmė iš vieno tokių pirkėjų.

„Įdomiausia, kad nors įmonės direktorius man už mašiną avansu davė 500 Eur, jie tą automobilį kitam žmogui pardavė už 800 Eur“, – nedideliu uždarbio skirtumu stebėjosi Laima.

Visgi šiuo metu nukentėję nuo UAB „Senlainas“ žmonės buriasi, o tokių, kurie liko be savo transporto priemonių, kaip sakė, tikrai netrūksta.

„Šiandien man žinomų nukentėjusių yra 6-7 žmonės, bet manau, kad dar ne visi ir žino, nes štai ir dabar neseniai atsirado vaikinas grįžęs iš užsienio, kuris yra pardavęs savo automobilį jiems ir apsigavo“, – teigė ji.

DELFI bandė susisiekti ir su įmonės atstovais bei direktoriumi, tačiau to padaryti nepavyko. Visi įmonės telefonai buvo išjungti. Į siųstą laišką atsakymo redakcija iki penktadienio taip pat nesulaukė.

Atlieka tyrimą

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis DELFI tikino, kad policija yra informuota apie UAB „Senlainas“ veiklą.

„Minėta įmonė policijai yra žinoma. Šiuo metu dėl galimai neteisėtos įmonės veiklos policijoje atliekamas tyrimas“, – komentavo specialistas, tačiau teigė, kad nagrinėjamas atvejis nėra išskirtinis.

Paklaustas, kodėl į policiją besikreipusiai Laimai galėjo būti neleista parašyti pareiškimo, jis sakė, kad paprasčiausiai ne visais atvejais yra aiški riba tarp sukčiavimo kaip nusikalstamos veikos ar administracinio nusižengimo bei tarp asmenų susiklosčiusių civilinių teisinių santykių.

„Kiekviena situacija yra individuali ir netgi iš pažiūros panašios situacijos gali būti vertinamos skirtingai.

Esminis sukčiavimo požymis, skiriantis jį nuo civilinių teisinių santykių ir darantis turto užvaldymą neteisėtu, yra apgaulės naudojimas prieš turto savininkus, teisėtus valdytojus ar asmenis, kurių žinioje yra turtas, siekiant jį užvaldyti“, – aiškino R. Matonis ir nukentėjus nuo tokio ar kito pobūdžio nusikalstamos veikos ragino visada kreiptis į artimiausią policijos įstaigą.

„Pranešti apie nusikalstamą veiką galima ir naudojantis policijos elektroninių paslaugų portalu www.epolicija.lt“, – sakė jis.

Įsiskolinę „Sodrai“

Remiantis „Sodros“ duomenimis, Marijampolėje įsikūrusioje įmonėje UAB „Senlainas“ gegužės 14-ąją dirbo 7 apdrausti darbuotojai.

Nors apie gaunamus atlyginimus „Sodra“ duomenų neturėjo, skelbiama, kad įmonė yra įsiskolinusi ir pačiai „Sodrai“. Jos skola institucijai gegužės 14-ąją siekė kiek daugiau nei 8 tūkst. Eur.

Kaip teigiama oficialiame įmonės puslapyje, įmonė užsiima nestandartinių visų rūšių durų, korpusinių ir minkštų baldų, prekybos bei plataus profilio statybos remonto darbais.

Įmonė buvo įkurta 2018-aisiais ir veikia kiek ilgiau nei metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)