Į DELFI kreipėsi skaitytoja Kristina. Ji kaupė lėšas ateičiai III pakopoje, tačiau nusprendė kaupimą stabdyti ir šias lėšas susigrąžinti. Moteris tikėjosi, kad atgaus visą savo sukauptą sumą.

„Pamačiusi ataskaitoje, kad kurį laiką minusas, o deklaruoti jos nedeklaruodavau, taigi naudos, matau, kad neturiu, nusprendžiau nutraukti sutartį. Buvo sukaupta 431 Eur. Kadangi interneto banke nutraukti sutarties neleidžia, teko atvykti per savo pietus į banką. Banke darbuotoja vargdama per valandą laiko davė pasirašyti prašymą dėl nutraukimo. Sakė, kad nemoka, pirmą kartą nutraukinėja. Pasakė darbuotoja, kad per 5 darbo dienas gausiu sukauptą sumą, atsisveikinome. Taigi gavau vietoj sukauptų 431 Eur tik 366 Eur. Paskambinau paklausti už ką atskaitė 65 Eur. Nei viena darbuotoja paaiškinti negalėjo, tik kažkam perdavė, kad susisiektų, bet taip ir nesulaukiu. Reziume, kaupi, bankas ima mokestį III pakopoje kaupiant nuo kiekvienos įmokos, plius metinis mokestis, o kai nutrauki atskaito dar sukauptų ir net paaiškinti negali. Pavyzdžiui kitame banke sukauptą sumą pasiimi ir nėra jokių užslėptų mokesčių“, – laiške portalui rašė skaitytoja.

Atsiimant lėšas gali tekti grąžinti GPM

Lietuvos investicinių pensijų fondų asociacija (LIPFA) pastebi, kad gauta suma yra 15 proc. mažesnė. Tad, tikėtina, kad buvo išskaičiuotas gyventojų pajamų mokestis (GPM).

„Jeigu klientas, išsiimdamas pinigus nurodo, kad nesinaudojo GPM lengvata, tokiu atveju GPM nėra išskaičiuojamas.“, – paaiškina LIPFA.

„SEB gyvybės draudimo“ generalinė direktorė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė komentuoja, kad maksimalius III pakopos pensijų fondų mokesčius reglamentuoja įstatymas. O visi mokesčiai nurodomi Lietuvos banko puslapyje. Ji patikina, kad nutraukiant sutartį ir atsiimant sukauptas lėšas iš III pakopos pensijų fondo atskiras mokestis netaikomas. Tad išties šiuo atveju galėjo būti atskaitytas GPM tarifas.

„Tiek kaupdami III pakopos pensijų fonduose, tiek pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis, gyventojai gali naudotis GPM lengvata ir susigrąžinti dalį sumokėtų įmokų. Tačiau, jei gyventojas naudojosi GPM lengvata ir sutartį nutraukė nesulaukęs įstatymuose numatyto amžiaus, jam gali tekti grąžinti valstybei GPM. Tokiu atveju gyventojui išmokama suma sumažinama mokestinės lengvatos dydį atitinkančia suma. GPM už išmokėtas lėšas pensijų kaupimo ar draudimo bendrovė perveda į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą, pačiam gyventojui tuo rūpintis nereikia.

Jei sutartis sudaryta po 2013 m. sausio 1 d., pensijų išmoka iš III pakopos pensijų fondų ar investicinio gyvybės draudimo GPM apmokestinama nebus, jeigu lėšos bus išlaikytos ne trumpiau kaip 5 metus ir gyventojas, gaudamas išmoką, bus sulaukęs amžiaus, penkeriais metais trumpesnio už senatvės pensijos amžių. Sutartims sudarytoms iki 2013 m. sausio 1 d. galiojo kitos įstatymo nuostatos, todėl reikėtų vertinti kiekvieną atvejį individualiai“, – paaiškina S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Dalyvaujant III pakopoje per GPM lengvatą galima susigrąžinti iki 300 Eur per metus. Tačiau reikėtų kaupti ne mažiau kaip 5 metus ir lėšas iš pensijų fondų atsiimti ne anksčiau kaip likus 5 metams iki nustatyto pensinio amžiaus. Kitu atveju, tos lėšos būtų apmokestinamos GPM.

Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jeigu gyventojas sutarties nutraukimo prašyme nenurodė, jog GPM lengvata nesinaudojo ir dėl netikslios informacijos pajamų mokestis buvo išskaičiuotas nuo neapmokestinamųjų išmokų, tai kalendoriniams metams pasibaigus, gyventojas turėtų pateikti VMI Metinę pajamų deklaraciją, kad susigrąžintų susidariusią GPM permoką.

Tačiau atskiras mokestis gali būti taikomas, jeigu sutartis nutraukiama ir lėšos atsiimamos iš III pakopos investicinio gyvybės draudimo. Kaip informuoja S. Gutauskaitė-Bubnelienė, už investicinio gyvybės draudimo sutarties nutraukimą mokestis nėra taikomas paskutinius 5 sutarties galiojimo metus, o iki tol maksimalus galimas mokestis yra 2 proc. nuo sukaupto turto, bet ne daugiau negu 30 eurų.

„Investicinio gyvybės draudimo (IGD) paslaugoms taikomi mokesčiai pateikiami atitinkamų paslaugų kainynuose, skelbiamuose bendrovių interneto svetainėse. Kliento patiriamos išlaidos pasirinkus konkrečią paslaugą taip pat yra nurodytos Pagrindinės informacijos dokumentuose, kuriuos savo interneto svetainėse privalo skelbti visos investicinį gyvybės draudimą platinančios bendrovės.

Sudarant IGD sutartis, klientui mokesčiai atskleidžiami prieš sutarties sudarymą jam pateikiamame konkrečiai sutarčiai galiojančiame kainyne. III pakopos fondų atveju – mokesčiai yra nurodomi pensijų kaupimo sutartyje, o maksimalūs jų dydžiai apibrėžiami įstatymo ir nurodomi prie sutarties sudarymo dokumentų pateikiamose taisyklėse. (…) Prieš sudarydamas sutartį gyventojas gali palyginti skirtingų investicinių produktų apmokestinimą, taip pat skirtingų bendrovių taikomus mokesčius“, – tikina S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)