Per praėjusius metus II pakopos pensijų fondų valdomas turtas padidėjo 7 proc. ir metų pabaigoje sudarė 3,12 mlrd. eurų. Daugiau kaip 44 tūkst. gyventojų sudarė naujas sutartis.

Nors praėjusių metų pradžioje pagrindiniai pasaulio akcijų indeksai pasiekė aukštumas, metų pabaigoje padėtis pasikeitė, ir dauguma jų reikšmingai nukrito. Tai lėmė, kad bendri pensijų fondų rezultatai praėjusiais metais buvo neigiami.

Per pastaruosius šešerius metus II pakopos pensijų fonduose sukauptas turtas išaugo beveik du kartus, pensijai kaupiančių gyventojų skaičius per tą patį laikotarpį - nuo 2013 iki praėjusių metų - padidėjo maždaug penktadaliu.

III pakopos pensijų fonduose kaupiančių gyventojų skaičius per praėjusius metus padidėjo daugiau kaip 7 proc. ir pasiekė 62 tūkst., o sukaupto turto vertė padidėjo 7 proc., iki 103,9 mln. eurų. Tačiau pernai rudenį prasidėjusios rinkų korekcijos neigiamai paveikė ir III pakopos pensijų fondų rezultatus. KIS valdomas turtas dėl sėkmingo investavimo per metus padidėjo 3,4 mln. eurų.

Vis dėlto tai, kad investicinių vienetų per praėjusius metus buvo išpirkta daugiau, nei išplatinta, lėmė fondų turto sumažėjimą 15 proc., ir metų pabaigoje bendra investicijų vertė sudarė 178,4 mln. eurų. Pagal valdomą turtą didžiausia dalis teko nekilnojamojo turto fondams - jų valdomas turtas sudarė daugiau kaip trečdalį rinkos ir per metus padidėjo apie 7 proc., iki 67 mln. eurų.

Fondų dalyvių skaičius sumažėjo maždaug dešimtadaliu ir praėjusių metu pabaigoje jų buvo kiek daugiau nei 6 200. Iš viso praėjusiais metais Lietuvoje veikė 20 KIS. Lietuvoje platinamų užsienio KIS valdomo turto vertė per praėjusius metus sumažėjo daugiau kaip trečdaliu (beveik 37 proc.), iki 279 mln. eurų, dalyvių skaičius beveik nepasikeitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)