„Ministerija ir „Sodra“ pateikia gana aiškią informaciją apie pensijų kaupimą, kaupimo sąlygas ir pensijos gavimo tvarką jau pasiekus pensinį amžių.

Tačiau, praktiškai visoje viešai prieinamoje informacijoje, įvardijami 65 m. ir vyresni asmenys.

Domėjausi ir nelabai radau informacijos, kas nutinka su žmogaus kauptais pensijai pinigais, jeigu jis miršta nesulaukęs pensinio amžiaus“, – DELFI klausė skaitytoja.

Jos teigimu, tai labai svarbu siekiant aiškiau suprasti papildomos pensijos kaupimą tvarką.

„Esminį klausimą keliu dėl to, kad dabartiniai mūsų pensininkai, suprantama, jei mirė iki pensijos, tai nieko iš valstybės niekas nepaveldi, nes čia yra valstybės lėšos.

Bet kai dabartinė sistema paremta asmeninėmis žmogaus lėšomis, kurias jis savo noru nuo atlyginimo skiria kas mėnesį, tuomet aktualu, ar tas savanoriškas kaupimas bus naudingas jei ne kaupiančiajam, tai, nutikus nelaimei, ir jo artimiesiems“, – sakė Milda.

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis sakė, kad visi pensijų kaupimo fonde esantys gyventojo pinigai yra jo turtas ir, kaip bet kuris kitas turtas, jie yra paveldimi civilinio kodekso nustatyta tvarka, jeigu žmogus numirtų anksčiau nei sulauktų senatvės pensijos amžiaus ir įsigytų anuitetą.

„Tai nepriklauso nei nuo kaupiančiojo, nei nuo paveldėtojo amžiaus, nei nuo sukauptos sumos. Tiesiog kai nustatoma paveldėjimo teisė, visi sukaupti pinigai yra išmokami paveldėtojui“, – sakė S.Jarmalis ir teigė, kad paveldėjimo nėra tik tokiu atveju, kai žmogus, sulaukęs pensinio amžiaus, pats kreipiasi į anuitetų mokėtoją ir įsigyja anuitetą.

Saulius Jarmalis

„Anuitetas yra paslauga, tam tikra prasme privalomasis draudimas, kad žmogus gyvens ilgai ir nesvarbu, kiek laiko jis gyventų, mėnesines išmokas, kurių dydis priklauso nuo sukauptos sumos jis gaus iki gyvos galvos.

Tačiau net ir įsigyjant anuitetą žmogus gali pasirinkti paprastąjį anuitetą, kuris nėra paveldimas, arba atidėtąjį anuitetą, kurio didžioji dalis yra paveldima. Tokiu atveju atidėtajam anuitetui skiriama apie 15 proc. sukauptos sumos. Likusi pinigų dalis, apie 85 proc. sumos, mokama gyventojui iki 85 metų kiekvieną mėnesį.

Kiek iš tos sumos neišmokėta, jeigu žmogus numirtų nesulaukęs 85 metų, tiek likutis yra paveldimas. Sulaukus 85 metų pradedamas mokėti anuitetas, kuris mokamas iki gyvos galvos, o išmokos dydis priklauso nuo sumos. Tik ši maždaug 15 proc. dalis nėra paveldima, bet užtikrina, kad žmogus gaus išmoką iki gyvos galvos“, – aiškino S.Jarmalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)