Tam, kad artėjančias permainas suprasti būtų lengviau, galima pasitelkti tris personažus: kasininką Robertą, programuotoją Aistę ir tarptautinės korporacijos filialo generalinį direktorių Mykolą.

Dėl palyginimo daroma prielaida, kad nė vienas jų pensijų fonde šiuo metu nekaupia ir nekaups po reformos.

Robertui – 24 eurai, Mykolui – 570 eurų

Kasininkas Robertas šiandien į rankas gauna 500 eurų. 2019 metais jo pajamos atskaičius mokesčius bus 524 eurai, t.y. 24 eurais daugiau.

Antraisiais reformos metais Robertas gaus 543 eurus, o 2021 metais – 564 eurus. Taigi per 3 metus vien dėl mokestinių pakeitimų jo pajamos turėtų padidėti 64 eurais.

Programuotoja Aistė dabar uždirba 2 tūkst. eurų per mėnesį. 2019 metais jos atlyginimas padidės 52 eurais, iki 2 052 eurų.

Tuo valdžios malonė jai ir pasibaigs, nes kaip rodo oficiali skaičiuoklė, nei 2020, nei 2021 metais Aistės alga daugiau nebekils.

Į generalinio direktoriaus Mykolo sąskaitą mėnesio pabaigoje šiuo metu įkrenta 10 tūkst. eurų. 2019 metais jis gaus 570 eurų daugiau, t.y. 10 570 eurų.

2020 metais Mykolo atlyginimas išaugs iki 10 730 eurų, o 2021 metais – iki 10 844 eurų.

Roberto ir Aistė atlyginimai į rankas didėja dėl didinamo ir plečiamo neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo, o Mykolo – dėl „Sodros“ lubų įvedimo ir žeminimo.

Mažiausiai naudos viduriniajai klasei

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino grafiku, kuriame pavaizduota, kas iš mokesčių sumažinimo gaus daugiausiai naudos procentais.

Jo skaičiavimu, kasininkas Robertas po 3 metų gaus 12,3 proc. didesnį atlyginimą į rankas, programuotoja Aistė – 2,6 proc., o generalinis direktorius Mykolas – 8,3 proc.

„Pavyzdžiui, 500 eurų į rankas uždirbančių gyventojų atlyginimas dėl mokesčių reformos per trejus metus padidės daugiau nei 12 proc.

10 tūkst. eurų į rankas uždirbančių gyventojų atlyginimas dėl mokesčių reformos per trejus metus padidės daugiau nei 8 proc.

O kas gaus mažiausiai naudos? Vidurinioji klasė (Europos Sąjungos standartais) T.y. uždirbantys nuo 2/3 iki 3/2 ES vidutinio darbo užmokesčio (t.y. nuo 1,5 iki 3,3 tūkst. eurų per mėnesį) turės tenkintis 2,6 proc. darbo užmokesčio kilimu 2019 metais...“ – rašė ekonomistas.

Oficiali skaičiuoklė

Pasitikrinti, kaip keisis konkrečiai jūsų atlyginimas galima oficialioje Finansų ministerijos skaičiuoklėje.

Svarbi papildoma informacija, naudojantiems skaičiuoklę:

Parengta pajamų skaičiuoklė pritaikyta tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms (išskyrus terminuotas darbo sutartis).

  • Skaičiuojant darbdavio ir darbuotojo socialinio draudimo įmokas bei GPM, vertinant „Sodros“ lubas ir progresinį GPM, daroma prielaida, kad mėnesio pajamos yra tolygios visus metus.
  • Skaičiuojant GPM, neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) taikomas darant prielaidą, kad asmuo neturi nustatyto 0–55 proc. darbingumo lygio.
  • Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant „Sodros“ grindis, daroma prielaida, kad asmuo yra vyresnis nei 24 metų amžiaus, dirba vienoje darbovietėje, nėra dėl savo socialinio statuso ypatybių draudžiamas pensijų socialiniu draudimu valstybės lėšomis, negauna senatvės, netekto darbingumo, šalpos neįgalumo ar šalpos senatvės pensijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokų ir neturi nustatyto 0–55 proc. darbingumo lygio.
  • Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, naudotas bendrasis nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų draudimo tarifas (2018 metais – 0,2 proc., 2019 metais – 0,16 proc.).
  • Skaičiuojant darbdavio socialinio draudimo įmoką, vertinant įmokas į garantinį fondą ir ilgalaikio darbo išmokų fondą, daroma prielaida, kad asmens darbovietė nėra biudžetinė įstaiga, Lietuvos bankas, politinė partija, profesinė sąjunga, religinė bendruomenė ir bendrija.

Šią ir kitas skaičiuokles taip pat galime rasti puslapyje www.kiek.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)