Terminas „Juodasis penktadienis“ prekybos sektoriuje pradėtas naudoti 6 dešimtmetyje, Filadelfijoje. Diena po Jungtinėse Amerikos Valstijose švenčiamos Padėkos dienos simbolizavo Kalėdinio laikotarpio ir apsipirkimo pradžią. Būtent „juoduoju“ jis buvo pavadintas ir dėl to, kad tais laikas pildant buhalterinę ataskaitą raudonas rašalas buvo naudojamas nuostoliams pažymėti, o juodas – pelnui. Modernioji „juodojo penktadienio“ versija įsitvirtino 1924 metais, kuomet po „Macy“ Padėkos dienos parado, penktadienį, neoficialiai prasidėdavo šventinis apsipirkimo sezonas, rašo blackfriday.com.

Ilgainiui prekybininkams supratus, kad didžiausias minias jie gali pritraukti taikydami dideles nuolaidas – taip „juodasis penktadienis“ tapo nuolaidų bei pagrindine apsipirkimo diena. Prekybininkai pradėjo taikyti tokias didžiules nuolaidas kaip 50-80 proc. Dėl tokių masinių nuolaidų žmonės rikiuojasi prie parduotuvių dar prieš joms atsidarant, o atsidarius stumdosi ir kovoja, kuris pirmesnis spės pagriebti norimą prekę. Po šios dienos internetinę erdvę užpildo daugybė vaizdo įrašų, kuomet tik atsidarius parduotuvių durims į jas plūsta minios žmonių, vieni krenta po kojomis, kiti bėga stumdydamiesi, įsiplieskia riaušės – fiksuojama masinė psichozė parduotuvėse. Ne vienas pirkėjas yra susižalojęs. Yra sukurtas puslapis blackfridaydeathcount.com, kuris skaičiuoja, kad nuo 2006 metų mirė 10 žmonių, 11 buvo sužeistų apsiperkant „juodojo penktadienio“ metu.

Šaudynės JAV prekybos centre „juodąjį penktadienį“ sukėlė paniką

JAV Naujojo Džersio valstijoje viename sausakimšame prekybos centre per „juodojo penktadienio“ išpardavimą kilus grumtynėms šūviu į riešą buvo sužeistas žmogus, pranešė policija.

Šis incidentas, įvykęs didžiausių metų išpardavimų dieną, sukėlė paniką, nurodė pareigūnai.

Pasigirdus šūviui į įvykio vietą atvyko policija ir iš „Jersey Gardens“ prekybos centro buvo evakuoti žmonės.

Nukentėjusysis su teisėsauga bendradarbiauti atsisakė, todėl šaudymo motyvas kol kas nėra žinomas.

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip vieni pirkėjai ieško, kur pasislėpti, o kiti raginami gultis ant grindų. Kai kurie tviterio vartotojai sakė manę, kad vyksta ginkluoto užpuoliko ataka.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, per dieną šiame prekybos centre apsilankė 25 tūkst. žmonių.

Leitenantas Toddas Kelly iš Elizabeto policijos departamento naujienų agentūrai AFP pranešė, kad „Jersey Gardens“ prekybos centro koridoriuje į riešą buvo sužeistas vyras. Pasak jo, „tai buvo pavienis incidentas“.

„Įtariamojo nesuėmėme, nes nukentėjusysis nepadėjo jo nustatyti. Prekybos centras yra saugus, šiuo metu žmonės evakuoti," – sakė pareigūnas.

„Juodąjį penktadienį“ nuolaidų ieškančių pirkėjų ginčai neretai baigiasi smurtu. Interneto tinklapio blackfridaydeathcount.com duomenimis, nuo 2006-ųjų šią dieną 11 amerikiečių buvo nužudyti, o dar 116 – sužeisti.

Paskutiniu metu itin populiarėja apsipirkimas internetu, tad kai kurie pirkėjai skuba užsisakytus norimas prekes ten, o ne ruošiasi medžioti nuolaidas parduotuvėse. Skaičiuojama, kad pernai JAV per Padėkos dienos ir „juodąjį penktadienį“ buvo suprekiauta 7,9 mlrd. dolerių internete – 17,9 proc. daugiau nei 2016 metais. NRF duomenimis, 2017 metais 64 milijonai apsipirkinėjo ir internetu, ir fizinėse parduotuvėse, 58 mln. tik internet ir 51 mln. tik parduotuvėse. Vidutiniškai asmuo išleido 335,47 dolerius. Dažniausiai perkamos elektronikos prekės, taip pat įvairūs prietaisai namams bei drabužiai.

„Juodojo penktadienio“ apsipirkimo tradicija iš JAV persikėlė ir į kitas šalis. Nors masiškiausiai šiuo laikotarpiu vis dar apsiperka amerikiečiai, kitų šalių gyventojai ir plūsta šią dieną, ar net vadinamąjį „juodojo penktadienio“ savaitgalį, į parduotuves ieškoti palankių kainų. Ne išimtis ir Lietuva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)