Laisvadienių yra pakankamai

„Yra pakankamai laisvų dienų, svarbu, kad būtų užsiėmimas per laisvadienius, šeštadienius, sekmadienius ar šventes. O jeigu tik prie stikliuko leisti laiką, jeigu nėra užsiėmimo – nieko gero“, – teigė laidoje „DELFI Diena“ viešėjęs J. Karčiauskas.

Rinkiminiais pažadais J. Karčiauskas vadina Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščionių šeimų sąjungos frakcijos siūlymą ne tik lapkričio 1-ąją, bet ir lapkričio 2-ąją įteisinti kaip laisvadienį.

Vis dėlto, anot J. Karčiausko, svarbiausia, kiek šis vienas laisvadienis kainuoja valstybei. „Reikia paskaičiuoti. Ar tie ponai ar ponios, kurie siūlo šį dalyką, paskaičiavo, kiek valstybei kainuos ta viena diena? – svarstė J. Karčiauskas. – Yra verslininkų, kurie gerbia ir savo darbuotojus ir save, esant reikalui suteikia dieną visiems ar daliai pagal poreikius.“

Verslo atstovas teigė, kad ne visus verslus galima imti ir sustabdyti. „Bet keičiasi pamainos ir visa kita“, – teigė J. Karčiauskas.

Paprašius įvardyti, kiek J. Karčiauskui kaip verslininkui kainuoja vienas darbuotojo laisvadienis, jis tikino, kad nieko. Esą tai kainuoja tik valstybei. „Per tą dieną kažko nepagaminame, kažko neparduodame. Jei nepagaminome ir nepardavėme, valstybei nesumokėjome mokesčių, pridėtinės vertės ir taip toliau“, – vardijo J. Karčiauskas.

Teigiamai vertina MMA didinimą

Neseniai Latvija paskelbė svarstanti sutrumpinti darbo savaitę – nuo 40 iki 32 darbo valandų. „Jei darbuotojui sudarytos sąlygos skaniai papietauti dienos metu, jei yra normalios darbo sąlygos, – apie tai, kad neverta galvoti apie darbo savaitės trumpinimą svarstė J. Karčiauskas. – Ne mes išrandome dviratį. Tai per ilgus metus susiklostė taip, kad taip visi žmonės įpratę, kad dirbame po aštuonias valandas. O prieš šventes darbo diena sutrumpinta.“

Anot J. Karčiausko, jei vis dėlto Lietuvoje būtų nuspręsta svarstyti tokį klausimą, svarstyme turėtų dalyvauti ne tik politikai, bet ir verslo atstovai.

Diskusijų pastaruoju metu kyla ir dėl minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA). Pasak J. Karčiausko, ketinimai kelti MMA yra teisingi, tačiau pridūrė, kad nereiktų imtis kardinalių priemonių. „Staigiais šuoliais per vienerius metus nereikia šuoliuoti“, – teigė verslininkas.

O koks turėtų būti vidutinis atlyginimas, kad jį gaunantis asmuo galėtų gyventi oriai? „Mano supratimu, apie 800 eurų, – teigė J. Karčiauskas. – Vienas dalykas – norai, kitas – ekonominė situacija.“

Pakeitė nuomonę dėl MMA

DELFI laidoje viešėjęs J. Karčiauskas palankiai kalbėjo apie galimą MMA didinimą, tačiau 2004 metais, kai taip pat buvo svarstomas MMA didinimas, tuo metu „Audėjo“ vadovo pareigas ėjęs J. Karčiauskas kalbėjo kitaip. „Tekstilės ir aprangos pramonės nuo 2005 metų ir taip laukia nemažas iššūkis – bus liberalizuota tekstilės gaminių prekyba, dėl to padidės konkurencija iš trečiųjų šalių. Siekdami gaminti konkurencingą produkciją, turėsime investuoti nemažai papildomų lėšų“, – BNS tuomet sakė J. Karčiauskas.

Anot jo, siuvimo ir tekstilės pramonėje darbininkams buvo sudarytos visos sąlygos užsidirbti – jei siuvėja įvykdydavo išdirbio normą, ji per mėnesį vidutiniškai galėdavo užsidirbti 730 litų.

„Staigus kišimasis į darbo rinką neišspręs įmonių problemų, o dar labiau suniveliuos kvalifikuoto ir nekvalifikuoto darbo apmokėjimą. Todėl naujai priimtiems darbininkams ar nesparčiai dirbantiems reikės primokėti iki minimalios mėnesinės algos“, – tuo metu teigė J.Karčiauskas.

Siūlo nepamiršti tradicijų

DELFI primena, kad siūlymą Vėlines, lapkričio 2-ąją, paskelbti nedarbo diena Seimui pateikusios frakcijos seniūnė Rita Tamašiunienė teigė, kad žmonės priversti iškreipti tradicijas, tad laisvadienis esą būtinas tam, kad senosios tradicijos nenyktų.

Darbo kodekso pakeitimo projektą pateikusi R. Tamašunienė DELFI teigė, kad jų siūlymui Seimas turėtų pritarti ir dėl to, kad tai būtų nematerialaus paveldo saugojimas, kurį Lietuva esą yra įsipareigojusi saugoti pagal UNESCO konvenciją.

„Tai susiję su tradicijomis, – teigė R. Tamašunienė. – Senovėje buvo švenčiamos ilgės, buvo švenčiamos ilgomis savaitėmis. Tai mirusiųjų pagerbimas. Lapkričio 1-oji yra paskelbta nedarbo diena, bet ji iš esmės yra skirta visų Šventųjų, tų, kurie neturi savo dienos, paminėjimui. Tą dieną žmonės eina į Bažnyčią.“

Laida „DELFI Diena“:

Laidos „DELFI Diena“ akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (503)