Seinų miestelio parduotuvėse reguliariai apsiperkantys dzūkai pastebėjo, kad šiemet kapų žvakės ten gerokai pabrangusios. Gausiausiai lietuvių lankoma Seinų „Biedronka“ akciją žvakėms paskelbė šios savaitės pradžioje, bet lietuviai neskuba jų krauti į vežimėlius.

Mūsų krašte populiariausios yra nedidelės po keliolika valandų degančios žvakės stikliniuose induose, bet jų perkama daug, ant kapo kartais sustato dešimtimis, ypač, kai vieni po kitų apsilanko keli mirusiojo giminaičiai.

Tokios žvakės Lietuvos prekybos centruose kainuoja nuo 0,29 euro ir beveik visur joms jau taikomos nuolaidos. „Biedronkoje“ už panašią žvakę net ir per akciją tektų sumokėti 1,79 zloto (0,42 euro).

Žvakutės Lietuvoje

Patys lenkai žvakių perka mažiau, bet renkasi didesnes, gamintojų teigimu, degančias po 90 val. Tokias žvakes Seinų „Biedronka“ pardavinėja po 9,99 zloto (2,35 euro). Parduotuvėje aptikau ir tikrai milžiniškų kapų žibintų, kurie turėtų šviesti visą ilgąjį Visų šventųjų savaitgalį – net 110 valandų. Tačiau ir kaina atitinkama – 29,99 zloto (7,04 euro).

Prie buvusio Lazdijų-Aradnykų pasienio punkto veikiančios valiutos keityklos už vieną eurą siūlė mokėti 4,24 zloto, o keitykloje prie Seinų „Biedronkos“ kursas geresnis – 4,26 zloto.

Iš Lietuvos atvykusių pirkėjų srautas pamažu senka ir darbo dienomis prekybos centro aikštelėje jau nereikia ilgai ieškoti vietos, kur pastatyti automobilį.

Žvakutės Lenkijoje
Žvakutės Lenkijoje

Lietuviškai kalbantys pirkėjai nelabai stebisi, kad lenkų prekybininkai jau išmoko mūsų prekybos centruose jau įprastų kainų etikečių ir akcijų gudrybių. Atvažiavusiems apsipirkti pirmą kartą ir nesuprantantiems lenkiškai tai gresia, kad tik namie, nagrinėdami parduotuvės čekį, supras, jog įsigijo gerokai brangesnių maisto produktų, negu tikėjosi. Atidesnieji nevengia vos ne kiekvieną prekę neštis prie barkodų skaitytuvo, o kai įsitikina, kad tikrai pigu, tada jau krauna kaupiną vežimą.
Savaitės viduryje Seinų „Biedronkoje“ lietuviai rinkosi sviestą po 4,89 zloto (1,15 euro) už 200 g pakelį. Kilogramas šviežios kiaulienos nugarinės vakuuminėje pakuotėje kainavo 8,95 zloto (2,10 euro), o kepto viščiuko – 11,90 zloto (2,79 euro).

Alkoholio skyriuje lietuviai prekes renkasi ne vienetais, o dėžėmis, todėl ir dauguma akcijų taikomos perkant 6 ar 8 skardinių pakuotę. Kelių vietinių gamintojų šviesus alus kainavo nuo 1,89 zloto (0,44 euro) už 0,5 l skardinę.

Išvažiuoti iš Seinų tiesiog neįmanoma, neužpildžius likusios automobilio bagažinės ir salono erdvės tualetinio popieriaus ir popierinių rankšluosčių pakuotėmis, pagal kurias, net nežiūrint į numerius, siauruose krašto keliukuose iš tolo galima atskirti lietuvių transporto priemones. Nes 8 tualetinio popieriaus „Queen“ rulonėlių pakuotė „Biedronkoje“ kainuoja 5,99 euro (1,41 euro).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)