Apskritai, kaip rodo statistikos agentūros „Eurostat“ duomenys, labiau ekonomiškai išsivysčiusiose Europos šalyse prekių ir paslaugų kainos paprastai yra aukštesnės nei Rytų Europoje. Vis dėlto 17 pastarųjų metų buvo juntama ir kainų susilyginimo tendencija. 2000 metais bendro prekių ir paslaugų krepšelio kaina Lietuvoje sudarė 45 proc. Europos sąjungos vidurkio, o praėjus 17 metų jau sudaro 62 proc.

Pačiomis brangiausiomis ES šalimis „Eurostat“ įvardija Daniją ir Liuksemburgą: maisto prekių ir gyvenamojo būsto kainos čia net 40 proc. aukštesnės už Europos vidurkį. Jei kalbėtume ir apie tas Europos šalis, kurios neįeina į ES sudėtį, tektų pasakyti, kad Norvegija vis dėlto nėra pati brangiausia: kainomis ją lenkia Islandija ir Šveicarija.

Taurės, lėkštės, puodeliai – po 1 eurą

Prieš kalbant apie kainas, būtina užsiminti, kad vidutinis atlyginimas Lietuvoje, neatskaičiavus mokesčių, siekia 900 eurų, o Norvegijoje – apie 4 000 eurų.

Beje, ne viskas Norvegijoje brangu. Be to, ne tik tada, kai taikomos nuolaidos, prekių galima įsigyti už simbolinę kainą.

Pavyzdžiui, Stavangeryje yra kelios kanceliarinių ir buitinių prekių parduotuvės, kuriose visada žemos kainos. Viena iš jų priklauso Danų įmonei ir yra miesto centre. Kanceliariniai klijai joje kainuoja tik 27 centus, 4 pieštukų komplektas – 63 centus, virtuvinis rankšluostis – 1,32 euro, sąvaržėlių rinkinys –49 centus, 6 balionų komplektas – 1,13 euro, o kempinė – 1,23 euro.

Pakeliui į miegamuosius miesto rajonus galima stabtelėti prie prekybos centro „Kilden“. Jame yra ir labai brangių daiktų, ir tokių, kuriuos tikrai įvertins pataupyti norintis pilietis.

Pavyzdžiui, vienoje prekybos centro parduotuvėlėje siūlomų prekių kainos, matyt, nurungtų net ir lenkiškas. Neseniai joje buvo paskelbta akcija: per ją vos už vieną eurą buvo galima įsigyti taurių, lėkščių ir puodelių. Ir apskritai kainos šioje parduotuvėje labai demokratiškos: puodeliai, lėkštės ir ornamentuotos salotinės kainuoja maždaug po pusantro euro, rankšluosčiai – apie eurą, o užvalkalai – apie du.

Dizainerių kurtų gaminių kainos – nuo 20 eurų

Stavangerio centre įsikūrusi Norvegijos gamintojo parduotuvė, kurioje kainos nėra ypač žemos, tačiau per vasarą vykstančius išpardavimus daugelį namų apyvokos daiktų galima įsigyti su nuolaida. Beje, kas savaitę nuolaidos taikomos vis kitoms prekėms, taigi, tikrai verta užsukti čia ir dažniau, jei, tarkim, dekoratyvinę pagalvėlę norite įsigyti už 8 eurus, didelę skalbiniams skirtą pintinę – už 5 eurus. Už tokia pat kainą galima nusipirkti ir plastikinę vonios užuolaidą, pirties rankšluostį arba originalų nuotraukos rėmelį.

Pigių vietinių gamintojų drabužių Norvegijoje rasti nelengva. Visas viltis reikėtų sieti su išpardavimais: per juos ne tik tokių firmų kaip „Zara“ arba H&M drabužių kainos prasideda nuo 5 eurų, bet ir vietinių tiekėjų parduotuvėse pavyks rasti gaminių už 10–20 eurų. Dizainerių kurtų prekių išparduotuvėje gali pasisekti įsigyti vilnonį megztinį arba siuvinėtą palaidinę už 20 eurų, o madingą striukę – tik už 35 eurus.

Naudotų daiktų parduotuvėse vokiškas porcelianas už 2,3 euro

Dar vienas būdas taupyti – pirkti daiktus naudotų daiktų parduotuvėse, kurios populiarios ir Lietuvoje. Įdomiausia tai, kad jose galima įsigyti ne tik originalių drabužių, bet ir autentiškų interjero aksesuarų, be to, beveik pusvelčiui, kas Lietuvoje pasitaiko gana retai.

Pavyzdžiui, vokiškas porceliano puodelis gali tekainuoti 2,5 euro. Jį galima sukomplektuoti su tiek pat kainuojančiomis lėkštute ir cukrine. Pasirinkimas išties platus – vazų ir senovinių žvakidžių čia apstu, o kainuoja šie daiktai nuo 2 iki 5 eurų. Kiek paprastesnis puodelis atsisies vos 50 centų, o kompaktinių diskų su įvairių atlikėjų įrašais kaina – 1 euras.

Metas pakalbėti apie drabužius. Vilnonis kalėdiniais raštai margintas megztinis dėvėtų prekių parduotuvėje kainuoja 10 eurų. Už tiek pat galima įsigyti ir madingus batelius su pakulne. Medvilniniai ir lininiai gaminiai kainuoja nuo 5 iki 20 eurų. O jei apsispręstumėte iškelti ekonominės klasės vestuves, žinokite, kad tokio tipo parduotuvėje vestuvinę suknelę galima įsigyti ir už 50 eurų.

Ekologinės prekės – pigesnės

Maisto prekės Norvegijoje iš tiesų brangios. Vietiniai, aiškindami šį fenomeną, pamini, kad šalyje puikiai dera nebent bulvės, o daugelį kitų daržovių ir vaisių tenka importuoti. Vis dėlto ir daržoves, ir vaisius geriau pirkti turguje, mat tenai pigiau, be to, jei pasiseks, tris saldžiąsias paprikas pavyks įsigyti tik už 1,3 euro.

Tačiau tai, ką Norvegijoje, be jokių abejonių, pavyks įsigyti pigiau nei Lietuvoje, yra ekologiškos prekės. Kad ir keista, bet kartais pastarosios net pigesnės už įprastas.

Pavyzdžiui, ekologiškas šampūnas arba dušo želė, Lietuvoje kainuojantys maždaug 5–10 eurų, Norvegijoje gali kainuoti ir 1,5 euro. Ekologiškas šokoladas su riešutais, marcipanu arba džiovintais vaisiais kainuoja kiek daugiau nei porą eurų, kilogramas ekologiškų miltų – 1,3 euro, o ekologiška arbata – 3–5 eurus.

5 kilogramai ekologiškų bulvių jums atsieis 7,5 euro, 700 gramų ekologiškų makaronų – 2,6 euro, o kilogramas ekologiškų avižinių dribsnių kainuos kiek daugiau nei 3 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)