„SeeNext“ rugpjūčio 7 d. atliko tyrimą, kurio metu buvo lyginamos prekių kainos penkiuose skirtinguose prekybos centruose: „Maxima“ (3-jų X, o Panevėžyje – 2-jų X), „Lidl“, „Rimi“ (Hypermarket), IKI bei „Norfa“ (XL). Tyrimas buvo atliktas šių tinklų parduotuvėse, įsikūrusiose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Šiam tyrimui buvo pasirinktas 26 - ių dažno vartojimo prekių krepšelis, kurį sudarė:

bananai (1 kg),
pigiausi obuoliai (nuo 55 mm, 1 kg),
pigiausios sveriamos bulvės (1 kg),
grikių kruopos be maišelių (800 g),
ryžiai be maišelių (800 g),
„Spaghetti“ makaronai (400 g),
saulėgrąžų aliejus (1 l),
pigiausias juodasis šokoladas (40% kakavos, 100g),
pigiausia malta skrudinta kava (250 g)
pigiausia juodoji arbata maišeliuose (100 g),
pigiausias batonas (300 g), vištų kiaušiniai (M dydis, 10 vnt.),
kiaulienos sprandinė be kaulo (1 kg),
malta kiauliena (30% riebumo, 1 kg),
virta kiaulienos ir (arba) jautienos dešra (1 kg),
„Kabanosi“ dešrelės (120 g),
šaldytos jūrinės lydekos be galvos ir uodegos (1 kg),
virtos rūkytos paukštienos dešrelės (1 kg),
šviežias pienas maišelyje (2,5% riebumo, 1 l),
kefyras maišelyje (2,5% riebumo, 1 kg),
vanilinis varškės sūrelis (40 g),
pigiausias sviestas (82% riebumo, 200 g),
pigiausios apelsinų sultys (100%, 1 l),
pigiausias šviesus alus (~5%, 1 l),
negazuotas mineralinis vanduo (1,5 l),
pigiausia degtinė be užst. (38-40%, 0,5 l)

Visos išvardytos prekės buvo įsigytos rugpjūčio 7 d. Tyrime buvo lyginamos pigiausios kiekviename prekybos tinkle rastos prekės: neradus konkrečios prekės tam tikro miesto prekybos tinklo parduotuvėje, buvo perkama atitinkamai pigiausia toje parduotuvėje rasta prekė – jos nebuvo ieškoma kitoje to paties miesto ir prekybos tinklo parduotuvėje. Įsigijus prekes, buvo analizuojamos čekyje nurodytos jų kainos.

Jei tyrimo metu kuriame nors iš minėtų prekybos tinklų pasirinktai prekei buvo taikoma nuolaida, tyrimas buvo atliekamas vadovaujantis prekės kaina be nuolaidos, nurodyta prekybos tinklo lentynų kainolapiuose. Kai kuriuose prekybos centruose prekių kiekis (gramais, litrais) skyrėsi nuo likusių prekybos centrų prekių kiekio, todėl prekių kainos buvo pakoreguotos atitinkamam kiekiui. Tyrime depozito mokestis į prekės kainą nebuvo įskaičiuotas.

Prekių krepšelis pigiausiai įsigytas „Lidl“ parduotuvėse, o brangiausiai – „Rimi“

Remiantis atlikto tyrimo rezultatų duomenimis, tų pačių prekių krepšelio kaina, priklausomai nuo miesto ir prekybos tinklo, svyruoja nuo 31,15 iki 36,46 eurų.

Pigiausių prekių kainų palyginimas / SeeNext inf.
Palyginus pasirinktų prekių krepšelio kainų vidurkius skirtinguose prekybos tinkluose paaiškėjo, jog pigiausiai galima apsipirkti „Lidl“ prekybos tinkle, kuriame už minėtuosius produktus pirkėjui tektų sumokėti apie 31,15 eurų. „Maxima“ prekybos tinkle išvardytų prekių krepšelis keliais euro centais brangesnis – jame už visas prekes reikėtų sumokėti apie 31,57 eurus. Tuo metu apsiperkant „Norfa“ prekybos tinklo parduotuvėse minėtųjų prekių krepšelis pirkėjui atsieitų vidutiniškai 34,25 eurus. Dar daugiau pinigų tektų išleisti įsigijus prekių krepšelį IKI prekybos tinklo parduotuvėse, kuriose visų produktų krepšelio kaina siekia vidutiniškai 34,62 eurus. Remiantis atlikto tyrimo duomenimis, brangiausiai tektų apsipirkti „Rimi“ prekybos tinkle, kuriame vidutinė minėtojo krepšelio kaina pati didžiausia – 36,15 eurai.
Pigiausių prekių kainų palyginimas / SeeNext inf.
Atliktas tyrimas leidžia stebėti ir prekių krepešelio kainų variaciją tarp to paties prekybos tinklo parduotuvių skirtinguose šalies miestuose. „Lidl“ parduotuvėse visuose išvardytuose miestuose prekės buvo įsigytos už vienodą pinigų sumą – 31,15 eurų. „Maxima“ tinklo parduotuvėse prekių krepšelis pigiausiai buvo įsigytas Kaune ir Vilniuje, už pirkinius sumokėjus po 31,42 eurus, o brangiausiai – Klaipėdoje, išleidus 31,86 eurus. „Norfa“ to paties prekių krepšelio kaina svyravo nuo 32,70 eurų Vilniuje iki 36,46 eurų Šiauliuose. IKI tinklo parduotuvėse pigiausiai buvo apsipirkta Šiauliuose, už visas prekes sumokėjus 34,18 eurus, o brangiausiai – Vilniuje, kur to paties prekių krepšelio kaina siekė 35,15 eurus. Kainų svyravimas pastebimas ir brangiausiame pagal tyrimo rezultatus prekybos tinkle „Rimi“, kuriame išvardytos prekės skirtingų miestų parduotuvėse svyravo nuo 36,08 eurų Panevėžyje iki 36,39 eurų Klaipėdoje.

Vilniuje apsipirkti pigiausia, o Šiauliuose – brangiausia

Atliktas tyrimas leidžia manyti, jog pigiausiai dažno vartojimo prekių krepšelį gali įsigyti sostinės gyventojai, savo miesto parduotuvėse už minėtąsias prekes sumokėdami vidutiniškai 33,30 eurus, o daugiausiai už analogišką prekių krepšelį tektų sumokėti šiauliečiams, kuriems vidutiniškai reikėtų išleisti apie 33,88 eurus.
Pigiausių prekių kainų palyginimas / SeeNext inf.

Pigiausi grūdiniai produktai – „Norfa“ parduotuvėse, o pieno ir mėsos produktai „Lidl“

Išanalizavus konkrečių produktų grupių kainas paaiškėjo, jog pieno ir mėsos produktus už mažiausią kainą siūlo „Lidl“ prekybos tinklas, o brangiausiai šiuos produktus tektų įsigyti „Rimi“ tinklo parduotuvėse. Grūdinės kilmės produktų pigiausiai galima įsigyti „Norfa“ tinklo parduotuvėse, o brangiausiai jie kainuoja IKI parduotuvėse.

Nebrangių gėrimų galima įsigyti „Lidl“ ir „Maxima“ tinklų parduotuvėse, o brangiausiai šios kategorijos prekės kainuoja „Norfa“ prekybos tinklo parduotuvėse. Likusieji produktai už patrauklias kainas gali būti įsigyti „Lidl“ tinklo prekybos vietose, o daugiausiai už juos tektų sumokėti apsiperkant IKI parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)