Nors prekybininkai tvirtina, kad šiemet mokyklinės prekės beveik nebrango ir suruošti vaiką į mokyklą užtenka vos trijų dešimčių eurų, visgi daugelis tėvų skundžiasi, jog mokykla – nepigus malonumas.

Ypač pakratyti kišenes teks pirmokėlių tėvams.

Jau dabar prekybos centrai, knygynai ir mokyklinių prekių parduotuvės vilioja įvairiomis nuolaidomis ir akcijomis. Kaip teigė vieno didžiausių prekybos tinklų komercijos vadovė Vilma Drulienė, rugpjūčio pabaiga – išbandymas daugelio šeimų biudžetams.

Neretai pasiruošimas naujiems mokslo metams gali tapti iššūkiu, net jei mokyklinių prekių kainos išlieka panašios, kaip ir praėjusiais metais.

Tiesa, kiek brangiau šiemet atsieis tik aplankalai vadovėliams ir sąsiuvinių dėklas, užtat šiek tiek atpigo tokios prekės, kaip kuprinė, flomasteriai, akvareliniai dažai, dėklas piešiniams ar žirklės.

Kiek kainuos išleisti mokinuką į mokyklą, priklausys tik nuo krepšelio dydžio ir pasirinkimo, mat tų pačių flomasterių kainos svyruoja nuo kiek daugiau nei euro iki kone dešimties.

Be to, kiekvieną savaitę yra taikomos nuolaidos atskiroms kanceliarinių prekių grupėms.

„Jei jau sukauptą mokyklinių priemonių arsenalą tereikia tik papildyti, – kalbėjo V. Drulienė, – bazinis mokyklinių prekių krepšelis – sąsiuviniai, piešimo popierius, aplankalai, svarbiausios piešimo priemonės ir braižymo įrankiai – atsieis apie 10 eurų.

O įsigyjant bene visas populiariausias mokyklines prekes, pradedant sąsiuviniais ir baigiant kuprine, mokyklinių priemonių krepšelio kaina sudarys apie 30 eurų.“

Pagal klientų apsipirkimo kvitus matyti, kad perkamiausių mokyklos prekių krepšelyje būna apie 10–15 svarbiausių priemonių.

Gausesnį, dažnai pirmokui perkamą, pagrindinių mokyklinių prekių krepšelį sudaro apie 20–30 skirtingų mokyklinių priemonių.

Su reikalingomis kanceliarinėmis prekėmis prekybos centre galima įsigyti ir pratybų sąsiuvinių bei mokyklinės aprangos. Tiesa, perkant šias prekes, trisdešimties eurų jau nepakaks.

„Tai, ko žinote, jog tikrai reikės, rekomenduojame įsigyti dar iki rugsėjo vien dėl to, kad šiuo metu vyksta Mokyklinė mugė ir prekių pasirinkimas gerokai didesnis nei būna ištisus metus, – pataria V. Drulienė. – Ko nežinote, jog reikės, geriau nepirkti ir palaukti rugsėjo pirmosios – mokytojai pristatys savo programas ir kokių priemonių, užduočių sąsiuvinių ar vadovėlių reikės mokantis.“

Moka du kartus

„Sekundės“ kalbinti panevėžiečiai tik šypsojosi, paklausti, ar iš tiesų suruošti vaiką į mokyklą pakanka trisdešimties eurų.

Kaip teigė dviejų mokinukų mama Rasa Timinskienė, abiem atžaloms į mokyklą išleisti prireiks apie keturis šimtus eurų. Vyresnysis sūnus jau žygiuos į ketvirtą klasę, o pagrandukė – į pirmąją.

Mamos skaičiavimu, daugiausia atsieis mokyklinė uniforma ir pratybų sąsiuviniai.

„Mokyklinės uniformos reikės abiem vaikams: mažajai reikės pirkti visą komplektą, o didžiajam pakaks tik megztuko ir poros marškinėlių, – vardijo moteris. – Būtent uniforma kainuos daugiausia – teks atseikėti per pusantro šimto eurų. Tik guodžiuosi, kad bent nereikės sukti galvos, kuo visus metus aprengti vaikus.“

R. Timinskienės teigimu, per akcijas galima ir gana nebrangiai nupirkti kanceliarinių prekių, bet patirtis parodė, kad šykštus moka du kartus.

Pasak panevėžietės, iš prekybos centro sūnui už kiek daugiau nei dvidešimt eurų pirkta kuprinė netarnavo nė metų, tad pernai atgailėjusi beveik šimtą eurų nupirko naują – atrodo, kad šis pirkinys bus ilgaamžis.

„Vaikams gal ir neverta pirkti brangių priemonių, nes labai dažnai jau po kelių savaičių jos pametamos ar sulaužomos, tačiau tokiems daiktams, kaip kuprinė, tikrai nereikėtų gailėti pinigų.

Bent jau mano patirtis parodė, kad geriau brangesnė, bet užteks keleriems metams“, – patarė.

Po truputį mokyklinių prekių besidairanti Monika Kelpšienė prisipažino kol kas neskaičiavusi, kiek atsieis dvyliktokę dukterį ir ketvirtoką sūnų išleisti į mokyklą.

Kadangi vaikai jau nebemaži, prašiusi abiejų sudaryti sąrašus, ko reikės mokslo metams. Kaip pastebinti panevėžietė, kuo vaikai didesni, tuo mažiau visko reikia.

„Kaip dukra sakė, jai reikės kelių sąsiuvinių ir rašymo priemonių, o mažajam dar nežinau. Niekur neskubu, nes prieš pat rugsėjį visoms prekėms būna didelių nuolaidų. Bet vis tiek reikės kokių poros šimtų, mat vien pratybos mažajam kainuoja metams apie 50 eurų. O kur dar visokie klasės fondai ir panašios rinkliavos. Kaip sakoma, avinėli, pasipurtyk!“ – šypsosi M. Kelpšienė.

Pagalbos ranką tiesia valstybė

Prieš rugsėjį paramos sulaukia nepasiturinčios šeimos. Jeigu vienam jos nariui tenka mažiau nei 183 eurai, vaikams skiriamas nemokamas maitinimas mokykloje bei parama mokinio reikmenims įsigyti, siekianti 57 eurus.

Dėl nemokamo maitinimo dokumentus galima tvarkytis visus metus, o mokinio reikmenims įsigyti – nuo liepos pradžios iki spalio 5-osios. Miesto Savivaldybė vien per liepos mėnesį sulaukė 430 prašymų dėl paramos mokiniams.

Panevėžio savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Zitos Ragėnienės duomenimis, parama paskirta jau 137 mokiniams.

Kiekvieną savaitę bus išmokami pinigai tiems, kurių prašymai bus išnagrinėti.

„Tie, kurie nepateikė prašymų, turėtų suskubti, kad pinigai pasiektų laiku, – skatina poskyrio vedėja. – Kad būtų paprasčiau, siūlyčiau pateikti prašymą per socialinės paramos informacinę sistemą, su kuria jau daugelis tėvų yra susipažinę. Tada ir mums paprasčiau, ir sprendimai paruošiami greičiau.“

Z. Ragėnienės teigimu, tikslesnių skaičių, kiek vaikų šiemet bus skirta valstybės parama, galima tikėtis tik rugsėjo antroje pusėje, mat didžioji dalis prašymų dar neišnagrinėta.

„Skaičiai turėtų būtų panašūs, – įsitikinusi Socialinių išmokų poskyrio vadovė. – Kad jie nedidėja, tai tikrai. Bet negalime pasidžiaugti ir ženkliu sumažėjimu.“

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinoji skyriaus vadovė Virginija Savickienė teigė, kad prašymai dėl nemokamo maitinimo ir mokinio reikmenims įsigyti jau plūsta ir rajone, tačiau daugelis, kaip visada, laukia paskutinės dienos. Tada būna didžiausias antplūdis.

„Šiuo metu turime 365 prašymus dėl nemokamo maitinimo bei paramos mokinio reikmenims įsigyti, pernai tuo pat metu buvo 384. Gal keitėsi tėvų pajamos, o gal dar neskubama tvarkytis, sunku pasakyti.

Rugsėjį matysime, ar šeimų, kurioms tokia parama reikalinga, mažėja ar daugėja, tačiau socialinę riziką patiriančių šeimų tikrai mažėja“, – pažymi V. Savickienė.

Tik būtiniausios prekės Būtent tokioms šeimoms pinigai mokinio reikmenims įsigyti nėra skiriami tiesiogiai. Vaikus mokyklai apiperka šeimas prižiūrinčios socialinės darbuotojos.

Pasak V. Savickienės, rajonas turi sudaręs sutartis su dviem knygynais, kurie padeda surinkti mokinio krepšelį. Be abejo, kokių priemonių reikia konkrečiam vaikui, sprendžia ir patys tėvai, vaikai ir net mokyklos socialinė pedagogė.

„Tokių šeimų, kur vaikus mokyklai apiperka šeimas prižiūrinčios socialinės darbuotojos, yra kiekvienoje seniūnijoje.

Nors tokios kaip socialinės rizikos šeimos statuso neliko, tačiau ir toliau šioms šeimoms teikiamas ypatingas dėmesys“, – sakė specialistė.

Panevėžio mieste tokių šeimų vaikų pasirengimu mokyklai rūpinasi Panevėžio socialinių paslaugų centras. Kaip sakė šio centro Globos centro vyriausioji socialinė darbuotoja Danguolė Sabulienė, šiuo metu jau yra šimtas tokių vaikų ir kiekvieną savaitę jų skaičius auga, mat paprastai tokiose šeimose yra ne po vieną atžalą.

Pasak specialistės, 57 eurų suruošti vaiką į mokyklą yra per mažai, tačiau tenka suktis iš padėties – pirmiausia yra perkamos pratybos visiems metams, tada kanceliarinės prekės, jeigu lieka pinigėlių – sportinė apranga bei avalynė.

„Jeigu skiriama tik tokia valstybės parama, nieko nepadarysi. Ieškoma įvairių akcijų ir nuolaidų ir perkamos tik būtiniausios priemonės. Žinoma, už tokią sumą uniformos jau nebeišeina įpirkti, ja pasirūpinti jau turi patys tėvai“, – tvirtino D. Sabulienė.