Užsienyje elgiamės kitaip

„Pastebime savotišką paradoksą – lietuviai gimtinėje yra įpratę kortele pirma išsigryninti pinigus ir tuomet susimokėti grynaisiais pinigais, nors galimybių atsiskaityti kortelėmis yra labai daug, o užsienyje, net ir tolimose šalyse, elgiasi priešingai – beveik visada moka kortele. Iš esmės galimybių atsiskaityti kortelėmis daugėja visame pasaulyje, neaplenkiant ir tolimų šalių“, – pranešime cituojamas SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

Banko statistika rodo, kad pernai Lietuvos gyventojai kortelėmis atsiskaitė ir tokiose šalyse kaip Butane, Suriname, Pakistane, Burundyje, Svazilande, Vanuatu. Iš viso banko kortelėmis klientai pernai metais pasinaudojo daugiau nei 180 skirtingų užsienio šalių. Mokėjimo kortelėmis daugiausiai atsiskaityta Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Baltarusijoje. Bankomatais Lietuvos gyventojai dažniausiai naudojosi Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Baltarusijoje ir Ukrainoje.

Lietuvos gyventojai užsienyje pernai metais, palyginti su 2016-aisiais, SEB banko Lietuvoje išduotomis kortelėmis naudojosi 38 proc. daugiau kartų. Vidutinė atsiskaitymo vertė buvo beveik 39 eurai – mažesnė nei 2016-aisiais, kai ji siekė 44 eurus. V. Žagūnio nuomone, tam, kad vidutinė atsiskaitymo suma mažėja ir mokėjimai kortelėmis tampa dažnesni, įtakos turi ne tik didėjančios galimybės atsiskaityti tokiu būdu, bet ir nuo praėjusių metų rudens pristatytos bekontaktės mokėjimo kortelės. Atsiskaitant tokia kortele iki 30 eurų, nereikia įvesti PIN kodo.

Prevencinė apsauga – per mobiliąją programėlę

V. Žagūnis taip pat primena, kad klientui išvykus į kai kurias užsienio šalis jo turimoms banko kortelėms dėl saugumo automatiškai pritaikomi prevenciniai ribojimai, kurie užkerta kelią galimiems neteisėtiems atsiskaitymams. Tarp šalių, priskirtų padidintos rizikos šalių grupei, t. y. jose statistiškai atliekama daugiausiai neteisėtų operacijų kortelėmis, šiuo metu yra JAV, Kanada, Australija, Tailandas, Indija, kt. Sąrašas nuolat atnaujinamas, visą jį galima rasti banko interneto svetainėje.

Vaidas Žagūnis
„Prevencinius ribojimus kortele atsiskaityti užsienio šalyse gyventojai gali išjungti ir patys mobiliąja banko programėle arba prisijungę prie interneto banko. Ši operacija įvykdoma akimirksniu, todėl ją galima atlikti tiek prieš kelionę, tiek jos metu. Jei klientas dėl kokių nors priežasčių negali pasinaudoti nei programėle, nei interneto banku, tuomet rekomenduotume dar prieš kelionę paskambinti į banką ir įspėti apie būsimą kelionę. Ribojimai nebebus taikomi kelionės metu. Prevencinė apsauga taikoma siekiant apsaugoti klientų lėšas“, – pabrėžia banko ekspertas.

Eurais ar vietine valiuta?

Banko atstovas taip pat atkreipia dėmesį, kad ne euro zonos šalyse naudojantis mokėjimo kortele ir esant galimybei rinktis, kokia valiuta – eurais ar vietine – atsiskaityti, dažnu atveju geriau pasirinkti vietinę. Praktika rodo, kad, atliekant operaciją tos šalies, kurioje atsiskaitoma, valiuta, dažniausiai šis atsiskaitymas būna pigesnis nei mokėjimas eurais.

Mokant vietine valiuta yra pritaikomas valiutos keitimo mokestis – atsiskaitant parduotuvėje ar internetu, imant grynųjų pinigų iš bankomato bet kuria „VISA“ ar „MasterCard“ mokėjimo kortele atsiskaitymo suma yra keičiama į eurus pagal „VISA Europe“ ar „MasterCard International“ nustatytą valiutos keitimo kursą. Jį galima pasitikrinti „VISA Europe“ ar „MasterCard International“ interneto svetainėse. Prie šio valiutos keitimo mokesčio dar prisideda banko nustatytas valiutos keitimo mokestis. Pasirinktus atsiskaitymą eurais valiutų konvertavimą atlieka prekybininką aptarnaujantis užsienio šalies bankas. Tokiu atveju valiutos konvertavimo mokestį nustato prekybininkas kartu su jį aptarnaujančiu banku. Šio mokesčio iš anksto klientas negali žinoti. Tas pats galioja ir išsigryninant pinigus bankomate.