Iš visų 24 tūkst. jaunųjų vartotojų pasiskolinti pavyko vos 38 proc., rodo kredito istorijos sistemos „Mano Creditinfo“ tyrimas.

Kredito biuro „Creditinfo“ generalinio direktoriaus Andriaus Bogdanovičiaus teigimu, pirmieji žingsniai kredito rinkoje turi didelę įtaką tolesnei kredito istorijai, todėl svarbu į tai žvelgti atsakingai.

„Ateina laikas, kai stabilus atlyginimas, pasitelkiant finansinius instrumentus, sudaro sąlygas automobilį, buitinę techniką ar kitas prekes turėti anksčiau nei taupant.

Pirmieji žingsniai kredito rinkoje turi būti racionalūs ir apgalvoti. Juk kartu su pirmuoju kreditu pradedame kurti ir savo kredito istoriją. Nuo to gerą ar blogą kredito istoriją susikursime ateityje priklausys skolinsimės didesnėmis ar mažesnėmis palūkanomis.

Skolinantis būstui šis skirtumas tarp palūkanų gali išaugti iki keliolikos tūkstančių eurų“, - teigė A. Bogdanovičius.

Tyrimas atskleidė, kad gyventojai, kurie prieš pirmą kartą skolindamiesi atsivertė savo kredito istorijos ataskaitą, dažniau gavo finansavimą (41 proc. atvejų sudarė sutartis) nei tie, kurie savo finansinės drausmės istorija prieš skolindamiesi nesidomėjo (sutartis sudarė 37 proc. atvejų).

„Swedbank“ finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė pataria finansus valdyti atsakingai, norint išvengti neigiamo sprendimo dėl kredito ir siekiant ateityje išvengti papildomų išlaidų.

„Dažniausiai apie savo kredito istoriją šalies gyventojai sužino tuomet, kai susiduria su neigiamu sprendimu suteikti kreditą ar pasirašyti lizingo sutartį. Receptas, kad taip nenutiktų, yra paprastas - savo asmeninius finansus būtina valdyti atsakingai. Tai yra, nevėluojant sumokėti komunalinius mokesčius, atsiskaityti su įvairiomis ryšio ar kitas paslaugas teikiančiomis bendrovėmis, vykdyti kredito sutartimi prisiimtus įsipareigojimus.

Apmaudu, kai nedrausmingai vykdyti ankstesni finansiniai įsipareigojimai gali užkirsti kelią galimybei gauti geresnes finansavimo sąlygas“, - sakė J. Cvilkienė.

Kartą per metus vartotojai gali nemokamai peržiūrėti savo asmeninę kredito istoriją. Ją galima peržiūrėti savitarnos sistemoje „Mano Creditinfo“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją